Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За българските църкви във Франция

Архимандрит Емилиян Боцановски от Париж: "Българите по света не бива да чакат, а сами да инициират създаването на църквите си"

Днес говорим за българските църкви във Франция и религиозно -просветната им дейност. Мои събеседници са архимандрит Емилиян Боцановски от Българската православна църковна община в Париж "Св. патриарх Евтимий Търновски" и протойерей Петър Симеонов, който служи в църквите в Лил и в Лион, както и в някои градове на Швейцария. Трудят се в полза на обществото, не получават заплата и често работят допълнително за нуждите си, без да се оплакват. Избрали са сами този живот и са щастливи от това.  

Снимка"Църквата ни е отворена за всички българи. Служим редовно в нея през всички недели и празници", разказа в "Другата истина" архимандрит Емилиян Боцановски от Българската православна църковна община в Париж "Св. патриарх Евтимий Търновски".

"Сега за поредна година подготвяме празник за 24 май. Българите се събираме и правим пикник извън Париж. Тук има 4 училища, където се подготвя и специална програма за празника. Лошото е, че по български и тук се цепим. В програмата ще участва също посланикът ни във Франция и Българският културен институт, но ние традиционно сме Снимкаорганизатори на честването. Иначе, църквата се посещава редовно от около петдесетина души, въпреки че българите тук не са малко. Идват повече за кръщенета и за сватби.

Аз съм в Париж от 1980 година, но не съм бил свещеник. Сега станах такъв"
, разказва духовникът, чийто живот спокойно може да се нарече екстремен. Роден е в село Горни Лом, Видинско. Завършва ядрена физика в Прага, а после археология и антропология в Швеция, накрая и богословие във Франция. Днес ръководи една от 4-те български църкви в Париж, а трима от свещениците му, са доктори на науките.

Архимандрит Боцановски е имал документ за политически емигрант. Учил е ядрена физика в Прага, а после заминава за Швеция, където остава десетина години. Там пък учи археология, след което решава да пътува по света. За целта се снабдява с яхта ветроход, купена на старо и преправена от него. Тръгва с нея на околосветско Снимкапътешествие, но остава в Средиземно море и после в Света гора. След девет месеца в Зографския манастир тръгва за Париж. Във Франция участва в Руската западноевропейска архиепископия, която е създадена от емигранти след революцията в Русия. През 1990 г., когато нещата в Българската православна църква се променят,  се прехвърля отново към нея. Първо го подстригали за монах, после става дякон, свещеник. През 2006 г. го избират за български архимандрит. Ръкоположен е за предстоятел на Българската църковна община в Париж от Западноевропейския митрополит Симеон.

Самата Българската православна църковна община “Св Патриарх Евтимий Търновски” е основана на 7 май 1981 г. 67 българи се събират на учредяването ѝ в руската църква “Св. Трима Светители” в Париж. Благословение на новата енория дава митрополит Симеон (по това време Главницки епископ и викарий на българския патриарх за Западна Европа). Тя има свой енорийски свещеник от 1985 г. След няколко години на нелеки изпитания без собствено помещение за богослужения, през април 2006 г. Българската църковна община получава от парижката архиепископия на Католическата църква Снимкапараклиса "Св. Четирима Евангелисти” в 18-ти район на Париж.

"От старите емигранти в Париж не останаха много. Новите се трудят във всички сфери на живота- така например от моите иподякони трима са доктори на науките... Има българи, които работят в строителството, има и такива по университетите. Що се отнася до французите, те не ни познават- българите не са познати тук. Във Франция, емигрантите от едно време са най-често руснаци, араби, сърби, гърци, поляци трето поколение... Българите сме нова работа тук. На нас, свещениците, никой не ни помага. Ние нямаме заплати. Сами си намерихме църква, сами и си я поддържаме, сами си плащаме наеми и електричество, застраховки и всичко друго, което трябва... Не сме получили помощ нито от държавата, нито от СнимкаСинода. Църквата ни си е абсолютно самостоятелна. Що се отнася до българите в другите страни, които нямат църква, те не бива да чакат, а сами да си организират създаването ѝ. Трябва да има ентусиазъм малко от тяхна страна- няма ли ентусиазъм, няма да има и църква..", допълва  архимандрит Боцановски... 

Темата за българските църкви във Франция продължава с протойерей Петър Симеонов, който служи в църквите в Лион и в Лил, както и в някои градове на Швейцария. Служил е и в Париж, където продължава да живее и днес:

"Бях свещеник в Париж до 2002 година. Сега служа в Лион, в Лил. Сега ще гледаме да организираме една община и в Бордо. От време на време ходя в Женева и в Анмас, където живеят повечето от българите, които работят в ЦЕРН. За моя престой от 27 години в Париж и във Франция, аз лично твърдя, че съм се срещнал с от 5 000 до 7 000 българи. Някои говорят, че тук има между 20 000 и 30 000 души, но аз се съмнявам. Може би идват за по три месеца и търсят работа, като отсядат при свои близки, без много да общуват с останалите, в по-затворен кръг. Защото българската работа много бързо се разваля като я направим публична... Ние нямаме кой знае какво чувство за общност, както останалите емигранти тук..."   

Още интересни факти за българските църкви в Париж и Франция, както и кои са успелите там българи от Северозапада, можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50