Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Илияна Цанкова: Хомеопатията е алтернатива, която прави майката по-спокойна

Д-р Илияна Цанкова /вдясно/ бе лектор в училището за родители във Видин.
Снимка: Десислава Петрова


Децата и бременните жени са подходящата за хомеопатията група от населението, защото при тях се стремим да даваме нещо, което няма странични действия и взаимодействия с другите лекарства. Това означава, че хомеопатичните лекарства могат да се дават успоредно с лекарствата на класическата медицина, каза за предаването "Направление здраве по Радио ВИДИН д-р Илияна Цанкова, лекар хомеопат и шуслеров терапевт от медицински център в София.

"Ако педиатърът е изписал на детето съответна терапия, успоредно с нея могат да се включат хомеопатичните лекарства, защото след като спре терапията на класическата медицина, довършваме с тях. Този процес на довършване цели да отключи естествените механизми на защита на детския организъм, за да може да се възстанови след едно тежко боледуване и антибиотично лечение. С хомеопатията ще помогнем детето да възстанови силите си, да възстанови апетита и храненето си. Тук са местата, където помагаме с хомеопатията. Затова искаме младите хора, майките да са чули за нея, да знаят за нея. Много е важно днес да си добре информиран и да имаш алтернатива", каза лекарят хомеопат.

Хомеопатичните лекарства се приготвят от растения, минерали и други източници. Друго характерно за този метод на лечение е, че той е индивидуален за всеки пациент.

"Хомеопатичните лекарства са направени така, че те нямат в себе си вещество, тоест толкова голямо е разреждането, че на практика там се използва т. нар. "памет на водата". Този разтвор, в който са разтворени първоначалните източници, се разрежда многократно и всъщност не остава молекула, тоест няма вредно действие това вещество. То само дава сигнал на организма сам да включи своите защитни механизми и сам да започне да преборва болестния процес. Това е най-ценното... Другата особеност на този метод на лечение е, че е много индивидуален, няма алгоритъм за всички, както е в класическата медицина. Така че хубаво е при една следродилна депресия майката да се консултира с лекар хомеопат, защото алгоритъмът, който ще ѝ бъде изписан, е индивидуален, за нейния начин на реакция, за нейния мироглед. Хомеопатичното интервю е основното при нас, ние много говорим с нашите пациенти. Може би началото на оздравителният процес е това споделяне... Хомеопатията е алтернативен метод, той не отрича, нито пък пречи на класическата медицина. Винаги майката трябва да се консултира и да държи връзка с педиатъра. Но ето и една алтернатива, която я прави по-спокойна", обясни д-р Цанкова.

Шуслеровите соли, които също стават все по-популярни у нас, са вид заместителна терапия. Те са минерални елементи, които са добавят в организма. Доказано е, че когато има недостиг от тях, се предизвиква болестен процес, каза шуслеровият терапевт д-р Илияна Цанкова и добави:

"Говорим за болестен процес в една първоначална фаза с общи оплаквания - неразположение, неработоспособност, неща, които не могат да се обяснят веднага с една категорична диагноза на класическата медицина, но все пак безпокоят човека и той търси начин да възстанови жизнената си енергия. Тук е ролята на шуслеровите соли. В България са разрешени 12 соли. Това са соли на д-р Шуслер, който е техният откривател. Те са под формата на таблетки за смучене. Тези таблетки много се харесват на децата, защото те ги приравняват на бонбонките. Шуслеровите соли могат да се приемат и под формата на разтвор, да се разтварят във вода и тази вода да се пие през целия ден. Те помагат в много състояния на отпадналост, анемия, депресия, без да отричат класическата медицина и без да са в конфронтация с нея."

 Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40