Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екскурзоводи от езиковата гимназия ще посрещат гости на оперния фестивал във Видин

В „Баба Вида“ учениците получиха сертификати за обучение

3
Снимка: Радио Видин

19 ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин получиха уверенията си за завършени 70 учебни часа професионална подготовка като екскурзоводи.

Професията се изучава в училището трета година. Тази година обучението е по програмата на образователното министерство „Твоят час“, по която в училището са организирани клубове по интереси.  Затова макар и да отделят за новите знания от свободното време, учениците посещават заниманията с удоволствие. Сред първите записали се е деветокласничката Мария Бойчева:

„Още от малка се интересувам от екскурзоводството и като разбрах, че има такъв клуб в училище, разбрах, че това е нещото за мен.“

Подготовката е чрез „Асоциацията на екскурзоводите в България“ и софийски център за професионална квалификация.  Клубът в гимназия „Йордан Радичков“ обединява ученици с интерес към професията на екскурзовода. Наречен е „Историческо наследство и екскурзоводство“. 

„Вече три години се опитваме чрез чуждите езици да покажем на децата възможностите им да научават, да пътуват и да изкарват професионално хляба си с това, което е най-голямото им богатство-  чуждите езици, а те имат много здрава основа в нашето училище“- казва преподавателят Валентина Александрова, която е ръководител на клуба.

Обучението не е лесно и освен желание, изкисква и много лични качества и постоянство.

„Учихме  как де се държим с групата, как да реагираме при първа необходимост, ако нещо се случи. Важна част от обучението е настаняването на групата и напускане на хотел, също и как да се държим на обществени места“- казва Мартин Кирчев, който е в 11 клас и за първа година изучава професията.

Всички, които получиха сертификат са убедени в ползата от новите знания, но казват, че имат и много отговорности.

„Ние научихме, че отговорността винаги пада на нас и дори правилата, които туристите не спазват, пак лягат върху нас“- обяснява за отговорностите десетокласничката Елена Трифонова.

Да си екскурзовод е съвсем различно от това да бъдеш на екскурзия, разбира по време на обучението Ивон Тодорова, която е в 10 клас в ГПЧЕ „Йордан Радичков“:

„Когато си на екскурзия, забавляваш себе си, а когато си екскурзовод, забавляваш другите. Водиш отговорност да това, което правят, за това, което трябва да видят и чуят.“

Последното занятие за годината в клуба нарекоха "Отвореният учебник "Тайните на крепостта "Баба Вида". Посрещнаха ги от Регионалния исторически музей във Видин. Изборът на мястото е и послание, разбрахме от преподавателя.

„Символично избрахме крепостта „Баба Вида“- стожерът на нашия град, на нашата река, като послание да преминем символично портата и на историята, и на краезнанието ни. Да знаем, че първите стъпки, с които ще представяме нашия град и България въобще, са здраво свързани с нашия роден, старопрестолен Видин“- каза преподавателят по история и цивилизация и ръководител на клуба Валентина Александрова.

Учениците вече получиха и покана за първите си професионални ангажименти. Участниците в клуба, които желаят, ще могат да помагат като доброволци за фестивала на Софийската опера и балет „Крепост на вековете“, който ще се проведе през август във Видин.

През следващата учебна година изучаването на професията „екскурзовод“ в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ ще продължи като свободно избираем предмет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Крайдунавският парк на Видин

Снимката на 5 юни 2024 година

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в  обновяване на Крайдунавския парк на Видин . Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от..

публикувано на 05.06.24 в 18:00

Машинист е задържан за инцидента с локомотив в Лом

Машинист е заподозрян за извършител на повредата на маркучите на спирачната система на локомотив на жп гарата в Лом на 1 юни. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Разследването продължава. Под ръководството на Окръжната прокуратура в Монтана за няколко дни полицаите от Лом установиха извършителя. Това е машинист с..

публикувано на 05.06.24 в 16:24

Обвиняем за телефонна измама в Монтанско отива на съд

Районна прокуратура – Монтана предаде на съд 30-годишен мъж, обвинен в телефонна измама .  Разследването по делото е започнало след постъпил сигнал в полиция за измама на възрастен мъж. В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства за извършено престъпно деяние. Към декември 2022 г. 85-годишният мъж живеел със съпругата си в..

публикувано на 05.06.24 в 16:09

Полицията задържа заподозрян за срязаните спирачки на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив в Лом. Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено предното му стъкло и са прерязани с остър режещ предмет пет маркуча от пневматична машина, захранващи спирачките. В резултат..

публикувано на 05.06.24 в 15:22
Явор Цанев и Александър Цонков

Гост-автори ще участват в "Базар на книгата" в Мездра

Едни от специалните гости на "Базар на книгата" в Мездра на 22 юни ще са авторите  Александър Цонков и Явор Цанев , съобщават организаторите на инициативата.  Александър Цонков  е роден в Сливен. Завършил е френска паралелка в ГПЗЕ "Захари Стоянов", а след това специалностите „Туризъм“ и „Маркетинг“, съответно като бакалавър и магистър в УНСС в..

публикувано на 05.06.24 в 15:16

Седмокласници посетиха СУ "Цар Симеон Велики" във Видин в Деня на отворените врати

Ден на отворени врати се проведе  в СУ "Цар Симеон Велики"  във Видин. Седмокласници от Основните училища "Иван Вазов" и от "Любен Каравелов" в града имаха възможност да разгледат кабинетите по природни и хуманитарни науки, да се запознаят с тяхната мултифункционалност и да разгледат базата на учебното заведение.   "Сега отиваме към..

публикувано на 05.06.24 в 15:08

Медицински хеликоптер от Румъния транспортира пациенти от Враца до Букурещ

Семейство от Румъния, пострадало при катастрофа, беше транспортирано с румънски медицински хеликоптер от врачанската болница до лечебно заведение в Букурещ . Възрастната двойка е катастрофирала преди две седмици край Оряхово. Семейството е пътувало за почивка в Турция. След пътния инцидент мъжът, на 80 години и жената, на 77 години са с множество..

публикувано на 05.06.24 в 14:32