Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП във Враца иска строеж на пътя Видин-Ботевград

Снимка: Жоро Александров

Катастрофите по път Е-79 в участъка между Мездра и Ботевград са повод за депутатите от Врачанско да бъдат единни и настояват за по-скорошното изграждане на скоростния път между София и Видин в тази му част – това обяви по време на пресконференция новоизбраният областен председател на БСП във Враца Иво Лилов. Прессекретарят на червените Мирослав Павлов допълни, че катастрофите край Мездра са превърнали отсечката в „път на смъртта“ и напомни, че през последните седмици на този участък са загинали трима млади мъже, а други 13 са били тежко ранени.

„Време е за обединение, защото човешкият живот няма цена и няма партия. Трасето между Мездра и Ботевград се превърна в гробница“, каза Павлов, който цитира неофициални данни, че от началото на политическите промени в България по този път са загинали около 1 000 души.

„Ще опитаме първо с диалог да убедим управляващите в необходимостта от изграждането на това трасе. Ако видим, че не става, ще предприемем протестни действия“, каза в отговор на въпрос Лилов, но не се ангажира колко време БСП ще чака управляващите по тази тема.

„Нека напомним, че през 2013 г. този път беше включен за финансиране от ЕС, но първата работа на кабинета Борисов беше да го извади от този списък. По време на предизборната си кампания ГЕРБ ясно се ангажира с изграждането на пътя от София до Видин, сега е време да видим как се изпълняват поетите ангажименти“, допълни Лилов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Улица във Видин все още е без асфалт въпреки множеството сигнали

Живущи на улица „Константин и Фружин“ във Видин вече 40 години чакат да бъде асфалтирана. Отправяли са многобройни сигнали до Общината, но досега резултат няма. "Не можем да си отворим прозорците. Не може да се диша. Като легнеш да спиш, дишаш пепел... Аз живея на ъгъла. Като духне вятър, става страшно... Имаше моменти, където с количката не..

публикувано на 08.07.24 в 13:00

Баща и син нападнаха полицаи в село Долно Церовене

Баща и син от ломското село Долно Церовене са задържани за възпрепятстване на полицейски служители да изпълнят служебните си задължения, съобщават от Областната дирекция на МВР в Монтана. На 6 юли от телефон 112 постъпил сигнал за унищожаване и повреждане на лек автомобил пред частен дом в селото, който бил посетен от двама служителите на..

публикувано на 08.07.24 в 12:07

Предстои дезинсекция срещу комари в Мездра

Обработка срещу комари ще бъде извършена тази вечер в Мездра . Дезинсекцията ще е с топъл аерозол на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на града. Първоначално пръскането трябваше да бъде извършено на 2 юли, но поради неблагоприятните метеорологични условия беше отложено. За обработката на площите ще се използват биоцидни..

публикувано на 08.07.24 в 12:00

Соларна система ще намали разходите за ток на Община Монтана

Община Монтана изгражда соларна система за 120 000 лева, за да намали разходите си за електрическа енергия. Съоръжението се монтира на покрива на ниската част на сградата на местната управа. Панелите са поставени на площ от около 600 квадратни метра. Системата е от 100 киловата с батерия за съхранение от 150 киловатчаса, поясни..

публикувано на 08.07.24 в 11:40

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в електроенергийната система

На 8 юли в 9:07 часа шести енергоблок на атомната централа беше включен в националната електроенергийна система, съобщават от АЕЦ "Козлодуй". Блокът бе спрян на 15 юни за планови превантивни дейности, свързани с констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока),..

публикувано на 08.07.24 в 10:40
Снимката е илюстративна

Ръст на горските пожари отчита Северозападното държавно предприятие

Има сериозен ръст на пожарите и на засегнатите площи на територията на Северозападното държавно предприятие (СЗДП) – Враца от началото на годината, спрямо същия период на миналата, съобщиха от държавното ведомство. През първото полугодие на 2024-а са регистрирани 41 пожара, които са засегнали 5 400 декара. През 2023 г. пожарите са били..

публикувано на 08.07.24 в 10:07

Общинският съвет в Лом ще заседава извънредно

Общинските съветници в Лом се събират на извънредно  заседание днес, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

обновено на 08.07.24 в 09:30