Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да броят комарите по Дунав, ще ги борят с информационна система

Снимка: РАДИО ВИДИН


Ще броят ли комарите по Дунав? Този въпрос развълнува обществеността след материали, излъчени по националните медии. Допълнително масло в огъня наля и информацията, че за това ще бъдат похарчени над 1, 6 милиона лева. Всъщност подобно невъзможно броене няма да има, но има защитен проект за създаването на Географска - информационна система (ГИС) за управление на риска от прекомерна популация на насекоми в осем области от българската страна на Дунав и седем окръга от румънската страна. Партньори по проекта са Асоциация на дунавските общини "Дунав" (България) и Фондация "Жива природа" (Кълъраш, Румъния).

"Става въпрос за проект, който обхваща целия трансграничен регион Румъния- България, а това са повече от 69 000 кв. км и има влияние върху население от 4 770 000 души. В репортажа, който снощи беше излъчен се направи сравнение между ГИС и обработка срещу комари и гризачи, което показва, че не се разбира значението на системата, не се разбира същността на ГИС, не се разбира и логиката и същността на проекта, а тя е за създаване на устойчива и ефективна система - партньорство между българската и румънската страна, между институциите от двете страни на Дунав, за управление на този процес, който отново казвам, за нас е изключително ключов за развитието на региона. Не само, че влияе върху, разбира се най-важно е това, че влияе върху общественото здраве, но също така влияе и върху бизнеса, особено в секторите "Туризъм" и "Селско стопанство". Географската - информационна система е част, много важна, изключително важна част от този проект, за да създадем устойчива система за управление на риска. Да се управлява рискът означава да се организират всички мероприятия, които са свързани с дезинсекция, с последващ контрол на тези мероприятия, организиране на обществените поръчки за избор на фирма, която осъществява дезинсекционните мероприятия, избор на метод. Това е цялостният процес на свързани действия, за да се ограничи популацията на насекоми. И понеже общините са оставени да се справят сами, а ние като Асоциация се опитваме да координираме техните действия и да получим целево финансиране от страна на държавата, за нас тази програма е възможност да получим подкрепата на Европейския съюз и да организираме този процес координирано с румънската страна, защото ефективността на дейностите по дезинсекция зависи много от координираните дейности на всички компетентни институции, на всички заинтересовани страни и тази институционализирана форма на сътрудничество да бъде подкрепена с един много важен инструмент, който е ГИС. Тя ще даде възможност компетентните институции да разполагат с актуална информация за всички природни фактори, които имат значение за управлението на риска, което ще направи ефективни дейностите по контрол на комари", каза за Радио ВИДИН изпълнителният директор на Асоциацията на дунавските общини Мария Цанкова. (Цялото интервю чуйте в звуковия файл.)

Географската информационна система трябва да заработи в началото на следващата година. Сървърът с цялата информация на Системата ще е разположен в България, но достъп до неговия ресурс ще има от различни точки в трансграничния регион. По проекта за изграждането на Информационната система вече са преведени авансово 13% от общата сума.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 10 октомври 2024 година

Общинският съвет по наркотичните вещества  във Видин  и превантивно-информационният център към него дариха комбиниран фитнес уред на Спортен клуб по кану-каяк "Бдин 77". Инициативата е по повод Световния ден на психичното здраве, който се отбелязва днес, 10 октомври. Във Врачанско се готвят за  зимата .   Осигурени са нужните количества..

публикувано на 10.10.24 в 18:05

Три монтански села все още са на воден режим

Три населени места в област Монтана остават на воден режим. В други девет мярката е премахната. По едно село в три общини в региона вода продължава да се подава по график. На режим остават Горна Вереница, община Монтана, Мокреш, община Вълчедръм и Равна в община Чипровци. В девет, които през август бе въведен режим, е премахнат. От ВиК-Монтана..

публикувано на 10.10.24 в 16:03

Във Видин отбелязват Световния ден на психичното здраве

Поредица от събития организира Общинският съвет по наркотичните вещества във Видин по повод Световния ден на психичното здраве , който отбелязваме днес, 10 октомври. В регионалната  библиотека психологът Мартин Лишков проведе беседа с единайсетокласници от училище "Петко Р. Славейков". "Задачата беше да разберат как да се грижим за..

публикувано на 10.10.24 в 15:26

Д-р Ивета Найденова остава директор на болницата във Видин

Д-р Ивета Найденова спечели конкурса на Министерството на здравеопазването за изпълнителен директор, представител на държавата в съвета на директорите, на видинската Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Петка" . Тя беше единствен кандидат за поста и ще управлява лечебното заведение втори пореден мандат.  В същия конкурс бяха обявени още..

публикувано на 10.10.24 в 15:07

Застраховането и социалното осигуряване обсъждат на национален форум

Проблемите на застраховането, социалното и здравно осигуряване в България ще бъдат обсъдени на Националната научно-практическа конференция "Пазарни и извънпазарни системни предизвикателства пред застраховането и осигуряването – теория, практика, проблеми и решения" . Форумът се организира от катедра "Застраховане и социално дело" при Стопанска..

публикувано на 10.10.24 в 14:45

Районен съд-Видин проведе Ден на отворените врати

Днес в Съдебната палата в град Видин се проведе  Ден на отворените врати . Инициативата е ежегодна и се организира от Районен съд - Видин. Специални гости бяха учениците от 9-и "в" клас на ППМГ "Екзарх Антим I", заедно с техния преподавател Борислав Казашки . Милена Стоянова - председател на Районния съд, обясни повече за идеята на събитието:..

публикувано на 10.10.24 в 13:50

Ясна е програмата за духовния празник на Видин - Димитровден

Общината обяви програма за отбелязването на духовния празник на Видин   - Димитровден , 26 октомври. Проявите започват на 19 октомври и ще продължат до 27 октомври, включително.  Програмата включва: 19 – 20 октомври (събота – неделя) Бивше летище, с. Иново Национален шампионат по драг-рейсинг – четвърти кръг 20 октомври (неделя)..

публикувано на 10.10.24 в 11:35