Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на рибата се проведе в Козлодуй

5
Снимка: Община Козлодуй

По инициатива на граждани, Община Козлодуй организира празник, посветен на Дунав и рибарите, който се проведе в неделния ден, съобщават от местната управа. Поводът е Световният ден на река Дунав и денят на рибаря. Приготовленията започнаха от ранни зори. Още в 06.00 ч. бяха запалени огньове в Ботев парк, на които бе приготвена рибена чорба. Над петдесет пенсионери, членове на пет клуба от общината, се включиха в готвенето на пържена, печена риба, чорба, саламура, качамаци. В 08.00 ч. стартира състезание по риболов, в което участваха седемнадесет души. На дълги маси пък бяха наредени експонатите за участие в кулинарния конкурс, в който се включиха всички, приготвили домашно рибно ястие.

В Ботев парк бяха позиционирани три вида риби (дърворезба на шаран, щука и сом с размери от метър и половина), които виреят в река Дунав - изработени специално за празника. Бе предвидена и маса, предлагаща рибни специалитети за дегустиране.

Общината, местни рибари и пенсионерски клубове „Турлашки квартал”, „Здравец”, „Пенсионерски клуб при АЕЦ Козлодуй” и двата пенсионерски клуба от Хърлец се погрижиха да има достатъчно рибни специалитети за опитване и замезване. Шаран, сом, толстолоб, уклей, мряна бяха част от дунавските риби, които бяха използвани за подготовка на феста.


Празникът започна в 11.00 часа, а телевизионният водещ на предаването „Семейни войни”, Цветомир Иванов забавляваше гостите с шеги и закачки. Кметът на община Козлодуй откри фестивала с приветствие към всички участници и присъстващи, дошли да уважат празника. Маринела Николова бе част и от журито, което оцени кулинарните изкушения, подготвени от местни майстори.


Снимка: Община КозлодуйНа място в парка бе направена и демонстрация от Кристиян Занев – шеф в комплекс „Истър”, който сготви толстолоб с гарнитура от варени картофи, моркови, чери домати - гарниран със зелена салата и балсамова редукция.


Гости на празника бяха музиканти от сръбски оркестър, които се включиха активно в забавната част на празника. Кръшни хора се извиха в Ботев парк, а над петстотин души се включиха в празничния ден и бяха свидетели на първия Фестивал на рибата, провеждан в Козлодуй.


Победителите в състезанието по риболов бяха: Януш Георгиев – първо място, Никола Пачовски – второ място, Цветослав Миляков – трето място. Осемгодишната Екатерина Нинова бе най-младият рибар, който участва в конкурса, а за най-опитен бе отличен 78-годишният Никола Пачовски. За всички участници имаше и поощрителни награди.
Журито трудно успя да отличи ястията от кулинарния конкурс, защото всяко се отличаваше със свой неповторим вкус и оформление. А добрите ястия не бяха малко.

Кметът на общината награди участниците, впечатлили журито в следните категории: „Най-атрактивно ястие” спечели Параскева Младенова, приза „Най-красиво оформено блюдо” получи Георги Калинов, с подарък за „Най-голяма риба, използвана в ястието” бе отличена Славка Занева, клуб „Мъдри сърца” получи награда за „Най-съхранена традиция", а клуб „Турлашки квартал” бе отличен в категорията „Най-много риба, използвана в ястието”.

По време на мероприятието доброволци се включиха в почистването на крайбрежието на реката, заедно с групата от Младежкия парламент. Младежите подпомогнаха акцията и заедно с доброволците събраха немалко чували с боклуци, допълват от Общината в Козлодуй.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кандидат-депутат от ГЕРБ събра над 6300 преференции в област Враца

Мартин Харизанов остава най-предпочитания депутат във Врачанско . Това личи от преференциите на избирателите по време на извънредните избори за 51-о Народно събрание в неделя. За д-р по икономика Харизанов са били отчетени 6 318 лични предпочитания. Това е най-сериозното постижение и превръща втория в листата на коалицията ГЕРБ-СДС в..

публикувано на 28.10.24 в 16:58

Села в община Ружинци ще бъдат благоустроявани по проекти

В община Ружинци ще благоустрояват с европейски средства най-малките населени места . Кметът Александър Александров обяви: "Бъдещите проекти, за които ще кандидатстваме, това ще бъдат малките населени места, в които с годините не сме имали възможност да извършим по проект цялостно асфалтиране на улици, а са извършени само кърпежни дейности...

публикувано на 28.10.24 в 15:54

Запълват изкопа около Здравната каса във Видин

Известен напредък, свързан с ремонта до Районната здравноосигурителна каса във Видин може да бъде забелязан. Изкопът на пътното платно на булевард "Панония" заради реконструкцията на канализационния колектор вече е почти запълнен.  Строителните дейности около Здравната каса започнаха още миналата година. Заради тях движението в този участък,..

публикувано на 28.10.24 в 14:40

ГЕРБ-СДС са първи в област Враца с 37% от гласовете

С 37,28 на сто ГЕРБ - СДС са първи в област Враца, според окончателните резултати. Втори - с 16,10 на сто са ДПС - Ново начало, следвани от "Възраждане" с 12,51%, БСП - Обединена левица с 7,29 %, ПП - ДБ с 6,88%, ИТН - 5,86%, МЕЧ - 5,56 % и "Величие" - с 2,80%. С най-много преференции и на тези избори е вторият в листата на ГЕРБ-СДС..

публикувано на 28.10.24 в 14:37

43% е избирателната активност в община Кула

Без проблеми преминаха изборите в община Кула, обявиха от общинската администрация. Гласували са 1412  избиратели, или 43.81% от имащите право на глас 3223  души. В община Кула коалицията ГЕРБ-СДС е водеща политическа сила с 675 гласа, следвана от Коалиция "Продължаваме промяната- Демократична България" с 139 гласа, ДПС-Ново..

публикувано на 28.10.24 в 14:31

Село Моравица се стяга за празник

На 2 ноември жителите на   мездренското село Моравица ще се съберат, за да почетат богатата история на България и наследството на великите будители , борили се да съхранят традициите, културата и идентичността ни. От сутринта до вечерта организаторите от кметството и местното читалище предлагат ден, изпълнен с дейности за всеки -..

публикувано на 28.10.24 в 14:00

В Монтана се бави отчитането на протоколите

Обработката на протоколите от изборните секции в област Монтана се забавя заради направените смени на членове на избирателните секции в последния момент вчера и заради затруднено придвижване от отдалечените секции до областния град. Над 400 заменки на членове на комисии са направени в област Монтана - каза говорителят на Районната избирателна..

публикувано на 28.10.24 в 13:00