Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валерия Вълчева: С бебе на море след третия месец

Д-р Валерия Вълчева /вдясно/ е чест гост в училището за родители във Видин.
Снимка: Радио ВИДИН


Децата могат да бъдат заведени на море от много ранна възраст, но преди това трябва да имат известна подготовка. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Валерия Вълчева, педиатър и неонатолог във видинската болница "Св. Петка". Тя обясни, че закалителните процедури започват още от първия месец на бебето с въздушни и хигиенни бани с вода, внимателно трябва да се подхожда към излагането директно на слънце, защото малките деца имат много нежна кожа. Затова прякото излагане на слънце не е препоръчително за кърмачета, както и за деца до 3-годишна възраст:

"Децата могат да бъдат заведени на море от много ранна възраст. Разбира се, там могат да се ползват въздушни бани, малко излагане във водата, като то зависи от възрастта и каква е температурата на водата. Значи, ако има някакъв сенник и детето е с бяла фланелка, може да отиде още на 3-месечна възраст, като това е в ранните часове.

На такива почивки много важно е храненето. Лятото има доста стомашно-чревни вируси, които се разпространяват по орален път, тоест с храна. Така че трябва да се съобрази къде и с какво ще се храни детето, къде ще се мият ръцете. Добре ще бъде децата наистина да се закаляват, като прекалената стерилност също не е добра. Децата, които се отглеждат на село, са доста по-здрави, защото са повече време навън, температурите са по-подходящи. За едно кърмаче температурата, на която то ще се чувства добре и ще се развива добре, е 25 градуса. При голяма горещина те спират да се хранят. Ако се излагат дълго време, малките стават капризни, нервни. Освен слънчевите изгаряния, които са много опасни за децата, за малките бебенца, също и високата температура може да доведе до усложнения- топлинни удари и т.н. Така че, когато детето бъде изведено и заведено, то трябва да има и малка подготовка - да е стояло достатъчно време навън, да има голи краченца, шапките са задължителни, за да бъде подготвено. След това слънцезащитните препарати са задължителни. Дори когато излизат на разходка в града, е добре лицето и откритите части да бъдат покрити с тези продукти, които предпазват от изгаряния..."


За едно безопасно лято за всички д-р Вълчева препоръча носенето на подходящи дрехи и шапки, прием на много течности и избягване на разходките на открито в най-горещите часове от деня.

Магистър-фармацевтът Иван Узунов на организираната от него среща, посветена на Еньовден. Снимка: Жоро Александров

И още в "Направление здраве"- билките са в основата  на съвременната фармация. Това каза магистър -фармацевтът от Враца Иван Узунов на организирана от него среща по повод Еньовден - празника на фармацевтите. Целта бе да се възстанови свободният университет към Народно читалище "Развитие 1869"- Враца. Иван Узунов акцентира на лечебното приложение на лененото семе, лайката, жълтия кантарион.

"Билките са в основата на нещата, които фармацията използва и досега и те са може би новите моменти, като много лекарства се създават на тази основа. Лененото семе е билка. Пише се то да бъде залято с топла вода. Това изобщо не отговаря на истината. Трябва със студена вода, защото слузестите вещества загубват своя терапевтичен ефект. Слузестите вещества дават възможност, когато са залети със студена вода да набъбнат и да окажат своя терапевтичен ефект. Лененото семе може да се използва като балсам за стомаха, но не като основно средство, а като помощно. Можем да го използваме също, когато има възпаление на гърлото. Може също помощно при заболявания на пикочо-половата система..."

Лайката трябва да се прилага в количества, в които може да се използва до 24 часа. Когато лайката промени своя цвят,  терапевтичните ѝ качества вече не действат, обясни фармацевтът.

Днес в "Направление здраве" говорим и за слънчевите очила, които попадат в групата на най-използваните лични предпазни средства. Носим ги целогодишно, но най-вече през пролетта и лятото. Слънчевите очила се предлагат в голямо разнообразие от марки и модели, като моделите се обновяват всеки сезон, тъй като са тясно свързани и с новите модни тенденции. По-важно обаче е те да ни осигуряват нужната защита срещу UV лъчите и да отговарят на изискванията за безопасност. Съобразяват ли се с това видинчани при избора на слънчеви очила?

Масирани проверки на търговците на слънчеви очила се провежда в страната. Снимка:БГНЕС"В оптиката каквото има, това взимам. Има толкова много неща, човек трудно се ориентира... Тези са специални за слънце, пречупващи. 45-50 лева струват... Глупости. Аз съм на години и нямам претенции... Гледаме дали ни отиват и също за защитата... От улицата, първите, които си харесах- взех..."

С превантивна цел и за по-добра информираност на потребителите при избор на слънчеви очила Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започна масирани проверки на предлаганите от търговците слънчеви очила. Още на митниците са спрени 7 600 броя очила от 69 модела. Как сами да се ориентираме в изобилието от слънчеви очила на пазара? Отговор потърсихме от Евелина Досева, държавен експерт в Главна дирекция "Контрол на пазара" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор:

"Това, което се търси, изискванията към тези лични предпазни средства е те да имат маркировката "СЕ", което означава, че те са допустими за страните от ЕС. Задължително всички очила трябва да имат показан клас на UV зашита, който е 0,1,2 ,3 и 4. В зависимост от силата на ограничаване на UV лъчите, най-високият клас 4 са с най-добра защита, но пък те не се препоръчват на шофьорите, защото намаляват видимостта. Тези с клас 0, това са очила, които имат само тъмно покритие, но нямат UV защита. Важно е потребителят да потърси инструкция, към която да види дали присъства информация за съхраняване, употреба и почистване. Важно е той да зае как да почиства тези очила, за да не бъдат надраскани. В инструкцията е показан и периодът на годност на очилата. Изрично се показва, че когато те се надраскат, те вече не са годни за употреба, защото се нарушава това покритие..."

Хората да бъдат внимателни в избора на очила, посъветва Евелина Досева. Тя обясни, че проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор показват, че на много импровизирани пазари има очила без "СЕ" маркировка, без посочен клас, без инструкции и без марка за произход. Поради тази причина те са спрени от продажба.

Повече по тези и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40