Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още страсти във видинската атлетика

2
Снимка: Радио ВИДИН, архив

Преди дни ви запознахме с един на пръв поглед частен и междуличностен конфликт във видински спортен клуб, от който обаче потърпевши са трима талантливи състезатели. Разказахме ви как лекоатлетите Кристен Радуканова, Любослав Еленков и Адалберт Бонев не участваха в най-важното за тях състезание- Държавния личен шампионат на открито, защото ръководството на видинския клуб "Бдин Атлетик" и тяхната лична треньорка Станка Младенова взаимно се обвиняват в най-различни грехове. Формалната причина за неучастието им е, че, според председателя на клуба Николай Найденов, треньорката нарочно не е подала заявките за дисциплините, в които искат да участват тримата атлети, а според Станка Младенова ръководството на клуба не ги е взело на състезанието, защото тренират при нея и състезателите са искали и тя да присъства.

Репортажът предизвика голям интерес в социалните мрежи. Ръководството на СК "Бдин Атлетик" поиска отново думата, защото смята, че  престижът на клуба е очернен и изпрати писмена позиция по казуса.

"Ние сме автономен клуб и не сме длъжни да водим чужди състезатели- на хора, които не работят в клуба. Въпреки това видинските деца са винаги добре дошли. Тримата, които се оплакаха, имат картотеки в клуба. Друг е въпросът, че опитаха да поставят условие и треньорката им да тръгне, а тя видимо води някаква своя война с клуба. Явно в случая не е толкова важно децата да участват, по-важно е да има конфликт с клуба. По повод на изнесеното от състезателите, с цялото уважение към тях, не бих си позволил да деля, а и тях не ги съветвам да го правят, на кадърни и некадърни състезателите във Видин, защото единственият човек, който спечели тази година медал от републиканско първенство, не тренира при г-жа Младенова. По-скоро има проблем в честността в отношенията между треньор и състезатели, защото, когато привличаш едни деца, трябва да им кажеш имаш или нямаш легитимност, можеш ли да ги водиш на големи състезания или- не, а не само да се стремиш да събираш месечни такси от тях. Тези деца просто не бяха заявени при нас за състезанието. Нас ни тревожи и боли най-много, че това са видински деца и каквито и недоразумения да има между нас, от това не бива да страдат децата.", обясни Петър Петров от "Бдин Атлетик".

"Преди състезанието се свързахме със състезателите, те обещаха да дойдат. Чакахме Любослав един час да дойде и да участва. Имахме огромно желание той да участва, защото знаехме, че той е най-добрият в момента в България и ще стане шампион, но той не пожела да дойде и провали кариерата си. Ние искаме и се стремим да нямаме такива конфликти с никого. За да върви спортът напред и децата да дават резултати и постижения, не трябва всичко да се свежда до лични отношения между треньори.", добави Николай Найденов, председател на СК "Бдин Атлетик".

Отношение по проблема пожела да вземе и дискохвъргачът Даниел Илиев:

"Преди няколко години моят треньор Емил Владимиров, който е изваждал големите спортисти, баба Станка му е правила проблеми. Той в момента не иска да идва заради нея. Други треньори също не искат да идват да водят тренировки, защото са имали конфликти с треньорката. Тя постоянно прави интриги между треньорите и спортистите. Защо нейните спортисти казват на нас, че нямаме талант, след като ние сме с по-предни класирания от всичките нейни спортисти? На мен ми е звъняла, на моите родители и в ичилище, за да ме привлече към нейния клуб. Това не е хубаво, не е постъпка на възрастен човек."


С Радио ВИДИН се свърза и бившата лекоатлетка Симона Богданова, която завършва Националната спортна академия, и също пожела да коментира нелепата ситуация във видинската атлетика. Според нея ръководството на видинския клуб по лека атлетика не е запознато с моментното състояние на своите състезатели, защото не присъства на тренировъчния процес и работи непрофесионално.

"Тренирах лека атлетика при Станка Младенова 7-8 години. Познавам и двете момчета, защото в момента завършвам "кинезитерапия" и съм ги възстановявала. Относно състезанията, на които не отидоха, като кинезитерапевт ги посъветвах да не ходят на две състезания едно след друго, защото няма да могат да се възстановят адекватно. На ученическите игри е по-слаба конкуренцията и шансът да вземеш повече медали и да се представиш по-добре е по-голям. Това, което се случва, е, че просто използват децата като средство за изкарване на пари, което е изключително грозно. Да стопираш развитието на такива умни и способни деца е изключително егоистично и глупаво. Възмутена съм и ми е тъжно, че просто ще съсипят леката атлетика във Видин. Повечето успехи на атлетиката във Видин в миналото се свързват именно с името на Станка Младенова, която е била треньор и в националния отбор, а въпросните господа не се свързват с никакви успехи като треньори, така че е грозно и некоректно да правят такива изказвания.", каза Симона Богданова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Монтана" с първа контрола в Банско

Футболистите на Монтана ще изиграят днес първа контролна среща от лагера си в Банско. Тимът от вчера е в курортното градче. От 17 часа Монтана излиза срещу елитния румънски тим Политехника Яш. Монтанци са лагер в Банско с група от 24 играчи. Двама карат пробен период. Това са Симон Фанта, крило от дубала на ЦСКА 1948 и Иван Томов, халф от школата на..

публикувано на 26.06.24 в 15:00

Врачанин е пети на Европейското по борба

Врачанинът Калоян Иванов загуби битката за бронзовия медал на Европейското първенство по класическа борба за кадети в сръбския град Нови Сад. Състезателят на СК "Ботев 93" отстъпи на представител на Украйна. Калоян се класира на 5-о място, което е голям успех за клуба по борба в града под Околчица. Преди схватката за отличието врачанският борец се..

публикувано на 26.06.24 в 12:02

"Златните момичета" гостуват днес в Мездра

В рамките на съвместната инициатива под наслов "Заедно създаваме магията", посветена на предстоящите Олимпийски игри в Париж, олимпийските шампионки по художествена гимнастика от Токио 2020 от националния ансамбъл Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова ще гостуват днес на Железничарски клуб по художествена..

публикувано на 26.06.24 в 11:59

Таран от "Етър" ще води атаката на "Ботев"

Централният нападател на Етър Иван Василев премина в редиците на врачанския Ботев.  Новината съобщиха „болярите", според които за голмайстора им е платена известна сума.  Освен финансовия приход Етър запазва правата върху процент при следващ трансфер на 23-годишния нападател. Това е второто ново попълнение в тима на Тодор Янчев.  Преди дни зеления..

публикувано на 25.06.24 в 18:25

Състезател от Враца в борба за бронз от европейското първенство

Състезателят на врачанския клуб по борба „Ботев 93" - Калоян Иванов, стигна до битка за бронза на европейското за кадети. Надпреварата се провежда в сръбския град Нови Сад.  Калоян тръгна мощно в категорията си като тушира  германеца Лени Вернер при 48-килограмовите на класическия стил.  На полуфинала обаче врачанинът бе спрян от руснака Николай..

публикувано на 25.06.24 в 18:23

Цанко Цанков планира да постави световен рекорд от Видин

Българският маратонец и шампион по плуване в открити и студени води Цанко Цанков ще опита да постави нов световен рекорд . В Деня на съединението 6 септември ще плува без прекъсване 100 километра в река Дунав от Видин до Козлодуй . Това обяви днес неговият треньор Николай Илиев : "100 километра плуване по правилата на Световната федерация, което..

публикувано на 25.06.24 в 15:38

"Монтана" остана без треньор

Футболният тим на Монтана остана без треньор. Петър Колев напусна по взаимно съгласие. С него си тръгна и единият от помощниците му Светлан Кондев. Решението бе обявено днес. Това стана ден преди "монтанци" да заминат на лагер в Банско. За сега отборът ще бъде воден от досегашните помощници на Колев Христо Захариев и Христо Стаменов. Петър Колев дойде..

публикувано на 24.06.24 в 17:20