Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областната администрация във Враца с конкретни предложения за намаляване на бюрократичната тежест

Областният управител на Враца Малина Николова участва в инициирана от вицепремиера и председател на Съвета за административна реформа Томислав Дончев работна среща с представители на областните администрации, Националното сдружение на общините и Върховната административна прокуратура. По време на срещата е изготвен методически документ в помощ на областните управители, който да подпомага контролната им дейност по отношение на законосъобразността на актовете на общинските съвети като част от мерките за подобряване и оптимизиране на услугите за гражданите и бизнеса.

Методологията, базирана на анализ на прокуратурата за депозираните протести срещу общински наредби и норми, ще бъде изготвена от администрацията на Министерския съвет в продължение на усилията на правителството за намаляване на административната тежест. В допълнение предстои Съветът за административна реформа да одобри модел за стандартизиране и унифициране на предоставяните от областните администрации услуги чрез уеднаквяване на наименования на услуги и документи, на процедури, образци и срокове за извършване на услугите.

"Административната реформа е комплексно усилие, което изисква комплексен подход. Задачата ни е голяма и тя не може да бъде изпълнена със сепаративни действия в отделните администрации", заяви Дончев в подкрепа на решението в разговора с областните управители да участват всички въвлечени страни, включително представители на местната власт, прокуратурата и Държавната агенция за електронно управление.

По време на срещата заместник главният прокурор и ръководител на Върховната  административна прокуратура Ася Петрова обяви, че тече анализ на незаконосъобразни решения на местната власт от 2016 г. насам и до момента са депозирани близо 1500 протеста срещу общински наредби и норми. "Съзнаваме необходимостта от взаимодействие в усилията за преустановяване на тези противозаконни практики и сме готови да сътрудничим с областните администрации и органите на местната власт за тяхното преодоляване по предвидения в закона ред", допълни Петрова.

Областна администрация - Враца, в изпълнение на решение от заседанието на МС от 28 юни 2017 г. за „Извършване на детайлен преглед на предоставяните административни услуги и идентифициране на възможности за намаляване на административната тежест“ изготви поредица от предложения до Администрацията на Министерски съвет, които целят улесняване на гражданите и бизнеса.Извършен е преглед на 31 административни услуги, унифицирани и публикувани в Административен регистър - 13 административни услуги, свързани с държавната собственост и 18 административни услуги, свързани с регионалното развитие и териториалното устройство. При прегледа е установено, че някои от документите могат да отпаднат, тъй като могат да се ползват публични регистри. На второ място са установени разлики при броят на изискваните документи от 28 областни администрации, макар че услугите са унифицирани.

Областна администрация - Враца направи конкретни предложения по предлаганите административни услуги. Част от предложенията касаят намаляване на изискваните документи, съкращаване на сроковете за извършване на предоставяните услуги, както и отмяна на тарифата за таксите, които се събират по Закона за държавната собственост. До месец септември нарочна работна група с представители на централната администрация и областните управители ще анализира предложенията и ще подготви условията за тяхното прилагане в действие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Град Видин

Снимката на 5 юли 2024 година

Уличното осветление във Видин, Белоградчик и Ружинци ще бъде модернизирано. Трите общини са с одобрени проекти за енергийно ефективни системи, съобщават от Областния информационен център в крайдунавския град. Проектът на Община Видин е на стойност почти 2 милиона лева, Община Ружинци ще реализира подобрения, възлизащи на над 1 милион лева, докато..

публикувано на 05.07.24 в 18:05

В Монтана кацна въздушна линейка

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздуха направи първо кацане на площадката на болницата в Монтана. Полетът е тестов. В Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Стамен Илиев" бе тествана новоизградената хеликоптерна площадка. „Въздушната линейка" направи тестов полет от София до Монтана, за да бъде проиграна ситуацията. Площадката се..

публикувано на 05.07.24 в 18:02

Обвиняем за домашно насилие в Монтанско отива на съд

Районна прокуратура - Монтана предаде на съд обвиняем за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие и причиняване на телесни повреди. 56-годишен мъж е нападнал съпругата си през ноември миналата година в село Якимово , въпреки действащата ограничителна заповед. От изготвени съдебномедицински експертизи става ясно, че обвиняемият е причинил..

публикувано на 05.07.24 в 16:57

Деца участваха в арт работилница в Мездра

Арт работилница се проведе в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Заниманието беше посветено на домашните любимци, след като в понеделник беше представена детската книга на Станка Пенчева "Мили бате!... Писма на един дакел". Проявата започна с решаването на кръстословица, която включваше въпроси за различните породи..

публикувано на 05.07.24 в 16:19

С "Вълшебната флейта" продължават Летните музикални празници във Видин

Операта  "Вълшебната флейта"  от Моцарт ще бъде представена днес, 5 юли, в рамките на Летните музикални празници , които бяха открити вчера в града. Диригент ще бъде  проф. Григор Паликаров .  "Съставът, който ще я изпълни, от млади хора, всичките работили с проф. Нинова, е на едно прекрасно, европейско ниво и този шедьовър на Моцарт, тази..

публикувано на 05.07.24 в 15:46

Кметът на Малорад влезе в ареста заради наркотици

Кметът на врачанското село Малорад Иво Иванов е дал положителна проба за кокаин на теста за наркотици, който му бил направен при рутинна проверка на пътя. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов :  "Отнет е автомобилът. Лицето е задържано. характерно е, че той е поискал и е дал кръвна проба. Ще изчакаме и резултатите на кръвната проба."..

публикувано на 05.07.24 в 14:46

Археологическият комплекс в Мездра празнува рожден ден

Археологическият комплекс "Калето" в Мездра тържествено ще отбележи своята 11-годишнина днес, 5 юли.  В програмата са предвидени разнообразни артистични изненади , каза управителят на комплекса Павел Петров. "Калето" в Мездра става на 11 години и сме приготвили куп артистични изненади, поднесени по специален начин в подножието на 7000 години..

публикувано на 05.07.24 в 13:00