Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ни гледа от банкнотите

Снимка: Радио Видин
Всеки ден използваме банкноти. Тяхното приложение понякога е много приятно- в големия магазин, в ресторанта, в бутика, и понякога не толкова радващо- например на местата, където трябва да плащаме месечните си сметки. Знаем стойността на всяка една от тях, но дали някой, по-любопитен, си е направил труда да разгледа внимателно тези толкова ценни хартийки, да се вгледа в ликовете, в детайлите, в подробностите, които те съдържат? Кой е изобразен на банкнотите и какво знаем за тези хора? Това се оказа въпрос, който затруднява видинчани, защото всеки от нас отваря портмонето, изважда парите и плаща- с това приключва и нашето "съжителство" с тях, докато не дойдат следващите.

"Не мога да кажа, не съм обърнала внимание. Използвам най-често банкнотите от 2 и 5 лева, но не съм се вглеждала... Използвам най-често двулевката. Там е Паисий... Не знам кой е на банкнотите... Продавам цветя, дават ми предимно едри банкноти. На десетолевката е Петър Берон, той е написал Рибния буквар... Хващате ме неподготвена. Не обръщаме внимание, защото нямаме навика, а само ги харчим... Не се сещаме, много образи са на будители. Не сме се замисляли. Сега ще погледнем. На десетолевката е Петър Берон, на петолевката- Иван Милев. Нищо не се сещаме за него. Мисля, че е художник. Петър Берон е написал Рибния буквар, а Стефан Стамболов е един от добрите политици, бил е и премиер... Не съм се замисляла, на такива неща не съм обръщала внимание, за мен парите са само средство, не цел. Сещам се на старите 2 лева, че имаше една жена, която беше жива до преди 10 години... Гледам да използвам най-малката банкнота, но не съм се замисляла кой е на нея... Иван Милев- художникът е на 5 лева, на 2 е Паисий Хилендарски, който е написал История славянобългарская в манастира в Атон през 1762 година... Може би използваме най-често десетолевката и двайсетолевката. Не се вглеждаме, понеже сме свикнали и не обръщаме внимание на образа, а на стойността. Може би трябва да знаем, ще ни е за домашна работа... Със сигурност ще се заглеждам заради вас, защото ми стана интересно..."

Българската народна банка дава информация за банкнотите в обръщение. Те са изрисувани от Кирил Гогов, автор и на българския герб. Всеки един образ има своя принос за България и неслучайно стои там. На лицевата страна на банкнотата от 2 лева е изобразен Паисий Хилендарски. Той написва „История славянобългарска” - първото произведение на новата българска литература, поставило началото на националната и духовната еманация на формиращата се българска нация. Във фона са изобразени Зографският манастир в Атон, неговият печат и монашеската килия на Паисий.

На банкнотата от 5 лева е образът на Иван Милев- художник и новатор сценограф, един от създателите на българския сецесион. Той е надарен с богато въображение и силно чувство за стилизация, черпи своите теми и герои от селския бит, народни песни, легенди и вярвания, въплъщавайки в пластични образи богатството на българския фолклор и душевност. Във фона на банкнотата са вградени детайли от картината „Изкуството и тръненият венец“, декоративни мотиви от други произведения на художника, откъси от личните му писма и монограм от плакат за първата му изложба, състояла се през 1925 г. в София.

Десетолевката беше една от малкото познати сред анкетираните. На нея стои образът на автора на "Рибен буквар"- Петър Берон.

Стефан Стамболов- най-решителният, безкомпромисен и противоречив български политик, поел риска и историческата отговорност да модернизира страната. Участник в национално-освободителните борби, поет, деец на Съединението, депутат, председател на Народното събрание, регент, министър-председател, той извежда България на сцената на европейската политика. Неговият образ е на банкнотата от 20 лева.  В средната част е отпечатано факсимиле от корицата на стихосбирката му „Песни и стихотворения”, издадена в Букурещ през 1877 г., и стихотворението „На моите другаре”, а под тях - печат на комитета „Единство” в Търново, чийто съосновател е Стамболов.

На лицевата страна на банкнотата от 50 лева е изобразен портрет на поета Пенчо Славейков- значим поет и един от участниците в литературния кръг „Мисъл".

Със 100 лева не можем да стигнем "До Чикаго и назад", но с още няколко столевки ще успеем. Образът на Алеко Константинов стои там, заедно с фигури и елементи, свързани с туристическото движение в България и заглавната страница на неговия пътепис.

Какво правят парите, освен, че без тях не можем и са необходими? Може би, чрез образите ни връщат назад към нашите корени, разказват ни история, която не трябва да забравяме. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50