Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентка от Видин посети Шанхай

6
Виталия Ивайлова се връща с много нови впечатления от източноазиатската страна.
Снимка: Виталия Ивайлова Личен архив

Днес ви срещаме с Виталия Ивайлова, родом от Видин, към момента студентка в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Виталия изучава "Международни отношения" и това лято получава интересно предложение за дълго пътешествие на изток, по проект за междууниверситетско сътрудничество. Заедно с други свои състуденти, пропътува хиляди километри, за да се озове във вълшебния Шанхай - космополитен китайски град с изключително колоритна атмосфера. Елитният китайски университет "Джао Тонг" в продължение на две седмици обучава българските студенти, а Виталия е очарована от възможността да научи толкова много нови неща:

"Пътят до Китай е около петнадесет часа. Отседнахме в четиризвезден хотел в един от най-големите квартали на Шанхай. "Джао Тонг" е един от най-популярните китайски университети. Имаше тържество, организирано специално за нас. Лекциите бяха интересни и всъщност се отличаваха доста от нашите - например, имахме лекция за чайовете, тъй като Китай е дистрибутор на чай. Най-интересни за нашата група бяха занятията по китайски език и култура. Китайският е много по-сложен, отколкото можем да си го представим, защото при тях е важна самата тоналност при говоренето."    

Едно посещение в Китай задължително е свързано с известна доза културен шок, тъй като маниерите на поведение и самите общоприети нрави в китайското общество са твърде неразбираеми за европейците. Въпреки това, Виталия истински се забавлява през цялото време.

Снимка"Хората постоянно ни спираха и искаха да се снимат с нас. Казваха, че може би смятат, че са ни виждали по телевизията или че сме политици. Ние бяхме шокирани! Другият голям културен шок за нас беше храната. Истинската китайска храна или няма никакъв вкус, или е супер люта! Някои храни бяха изключително странни. Поръчахме си салата с краставици, оказа се, че краставицата е сварена и залята с бульон от яйца! При тях всички зеленчуци за салата задължително преминават през термична обработка. Освен това бързо трябваше да се научим да се пазарим. Има специални пазарчета, на които всичко е оскъпено, така че човек трябва да смъкне цената максимално. На мен ми предлагаха ветрило за 50 юана (около 13 лева). Пазарих се, докато не ми го смъкнаха на 15 юана! В Шанхай се убедих, че китайците говорят не само английски, но и немски, италиански. Английският ми помогна да си намеря доста приятели, с които все още контактувам. Китайците са много мили и съобразителни, търсят хармония. Това ни подейства и се върнахме в България не само със страхотни спомени, но и много по-спокойни."  

Виталия смята Шанхай за невероятен град. Уверява ни, че там всички са много дружелюбни и ще се чувстваме като в свои води, тъй като китайците наистина умеят да предразположат гостите си. Единственото, което не би ни допаднало, според нея, е храната, но тя ни заявява през смях:

"Поне ще свалите няколко килограма!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50