Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Найденова от Испания: "Към българската асоциация в Памплона създадохме и трудова борса за нуждаещите се"

14
Снимка: Личен архив на Таня Найденова

Видинчанката живее в столицата на Навара- Памплона от години, но със съпруга си- испанец, са твърдо решени след пенсионирането си да се завърнат в България и заживеят във видинското село Каленик. За целта вече са купили къща и я ремонтират.

Снимка"Съпругът ми взе това решение, защото иска на старини да живее на тихо и спокойно място", разказа в "Другата истина" Таня Найденова.
 
"В Испания съм от 17 години. Омъжена съм и имам една дъщеря- на 26 години. Много се гордея с нея, защото е собственик на първата българска адвокатска кантора в Северна Испания. Тя е и президент на Асоциацията на българските жени в Навара- "Българска роза". Тук сме 7 000 българи, като само в столицата, Памплона, живеят 3 700. Много сме и затова назря необходимостта да си направим асоциация. Тук има още две такива, но дейността им е насочена предимно към българските Снимкаучилища. Ние пък сме насочили нашето внимание към по-възрастните, такива като нас, които милеят за България и искаме да рекламираме България, да запазим нашите обичаи и традиции, както и да помогнем на нашите сънародници при тяхното интегриране към испанското общество. В асоциацията ни имаме танцов състав и певческа група, група по художествено слово, имаме си и библиотека с българска литература, работилница по ръкоделие "Седянка" и трудова борса. През март организираме Дни на България в Навара, като изработваме повече от 250 мартенички, които раздаваме в институциите тук и на хората. Отбелязваме и трети март - прожектират се филми за България, които провокират страхотен интерес към нашата страна, а тази година заведохме в България 56 испанки, които останаха очаровани от нея...

Що се отнася до трудовата борса към нашата асоциация, тя предлага работа за нашите сънародници. Целта е да им помогнем независимо дали те са тук, или в България. Сега има едно предложение за работа във фабрика за гъби...

СнимкаВажно е обаче да се знае, че тези, които искат да работят в Испания, трябва да знаят езика, защото конкуренцията е много голяма. Испанският не е труден, стига да искаш да го научиш. Когато аз дойдох в Испания, знаех само една дума -"адиос"- от филмите по телевизията. Тук има доста курсове, където може да се научи езикът. Нашата организация също има курс за българи. Той е безплатен или със символична такса от 6 евро. Важното е обаче човекът да има желание да учи... А мотивацията за това е и работата, която може да се намери, защото стандартът на живот в Навара е доста висок, един от най-високите в Испания. Заслужава си да се започне работа, особено когато е и със сключване на трудов договор.

Българите в Навара се занимават с различни неща. Едни от тях са шофьори, други -механици, трети пък имат собствен бизнес. Жените работят като домашни помощнички или в магазини и фризьорски салони. Има и такива, които са собственици на фризьорските салони. С една дума- заслужава си да се започне работа тук, защото и заплатите са доста добри..
."

По колко пари може да се заработват в Навара; кога могат да се ползват социални помощи; може ли българи да успеят в Испания; има ли такива, които участват в надбягването с бикове в Памплона; кое е най-интересното на коридите; кои са последните изяви на българите там и други любопитни факти от живота им, можете да чуете в звуковите файлове.


Tania Naydenova

България пее и танцува на един от най- големите международни празници ,, San Fermin!" Дамски Клуб ,, Българска Роза " поведе ГОЛЯМОТО БЪЛГАРСКО ХОРО "в Памплона ! Да живее БЪЛГАРИЯ!🇧🇬🇧🇬🇧🇬




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50