Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици построиха слон за 4 часа

Снимка: Венцислав Величков

Ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин построиха за 4 часа слон от конструктoр. Идеята е на Никола Ташев, който участва в отбора по роботика на училището. 
"Имахме срок от една седмица, за да направим слона, но се оказа много лесен за построяване. Не беше трудно, защото като имаш много хора, които да ти помагат, е лесно. Имахме леки затруднения в някои части, грешки правихме, но лесно се оправиха и вече върви, вдига хобот, движи се с четири крака, повдига си главата, изговаря слонски звук."
Ивелин, който е на 9 години, също се включи в построяването на слона.
"Включих се, защото ми харесва. Направих един крак и главата, но определено краката са по-лесни за построяване. Много неща съм построявал с конструктор, занимавам се с това от миналата година. Крайният резултат ми харесва."
Броят на ученици, които са взели участие в сглобяването на слон от конструктор е 8. "Съвсем сами се справиха, аз нямам участие", каза Десислава Цокова, която се занимава с роботика в училище и курсове за роботика на ученици. 
"Децата се разделиха на екипи и всеки си имаше страници по които да работи. Най-сложно беше задвижването на слона. Това може би беше предизвикателството за тях, докато механичното изпълнение стана бързо. Не очаквах за толкова кратко време да се справят. Може би ще е хубаво да си направим едно табло в училище и канал в интернет, където да се виждат всички неща, които децата изработват, защото всичко се прави с много труд, но след това трябва да се разглоби."
Слонът е с височина 30 см., дължина 40-50 см. и е широк 20 см. Предстои да бъде разглобен, за да може комплектите да се използват за курсовете по роботика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици отбелязаха Деня на Европа с дискусия във Видин

Ученици от Видин и Крайова, Румъния, участваха в събитие на тема "Младежите в демократичния живот" в крайдунавския град. То бе организирано от информационните центрове Европа Директно Видин и Южна Олтения, Румъния, по повод Деня на Европа - 9 май . Целта бе да се провокира интересът на участниците към европейските политики и ролята на младите хора в..

публикувано на 09.05.24 в 14:22

Приземни етажи на около 10 къщи са наводнени в село Делейна

Река Делейнска в село Делейна в община Брегово покачи нивото си заради обилните дъждове и наводни приземните етажи на къщи в ниската част на селото. Няма пострадали хора. Реката вече е спаднала до нормалното си ниво. Продължава работата на екипите по отводняване на мазета и дворове. На място са служители на Социално подпомагане от общинския център..

публикувано на 09.05.24 в 14:12

Ученичка от Моравица се отличи във фотоконкурс

Седмокласничката Кристиана Тодорова от ОУ “Васил Кънчов” във врачанското село Моравица бе отличена с награда от XV Областен фотоконкурс - изложба на детски фотографии “Птиците около нас”. Момичето се отличи в първа възрастова категория - "Природа".  Кристиана Тодорова, която е член на клуб "Природата и ние", с ръководител Милена Петкова, се включи в..

публикувано на 09.05.24 в 14:04

Здравната инспекция във Видин извършва безплатна имунизация на бременните срещу коклюш

Имунизационен кабинет, в който бременните жени могат да се ваксинират безплатно срещу коклюш , функционира от днес в Регионалната здравна инспекция във Видин . Ваксинацията е препоръчителна и е една от временните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването във връзка с епидемичното разпространение на заболяването. Това каза..

публикувано на 09.05.24 в 14:02

Над 60 са проявите за Ботеви дни 2024 във Враца

Готова е програмата за Ботеви дни 2024 - над 60 събития, концерти на открито, десетки изложби, конкурси и инициативи. По традиция в края на месец май Враца се превръща в родолюбивата столица на България, отбелязвайки подвига на Христо Ботев и неговата чета. Официалното откриване на Ботеви дни е на 27 май, когато на централния площад..

публикувано на 09.05.24 в 12:00

платена публикация
Инвазивен кардиолог с прегледи във Видин

Инванзивният кардиолог  д-р Димитър Димитров ще извършва платени консултации и доплерова сонография /доплер/ на периферни съдове  в МЦ "Света Петка" ЕООД гр. Видин, на 22.05.2024 г.  Прегледите се извършват в ъв връзка с осъществяването на нови дейности в отделението по кардиология на МБАЛ "Света Петка" АД - извършване на съдови операции за..

публикувано на 09.05.24 в 11:52
Река Делейнска

Проливните дъждове наводниха имоти във Видинско

В Северозападна България тази нощ са паднали значителни количества валежи от дъжд , съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-много е валяло във Видин- 52 литра на квадратен метър. Придошла е река Делейнска . Три екипа на видинската пожарна служба са съдействали на жители на село Делейна за прекъсване на електричеството и..

публикувано на 09.05.24 в 10:03