Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници в Монтана питат държавата за съдбата на "Емко"

Снимка: Здравка Маслянкова

Общинският съвет в Монтана праща официално запитване до министерството на икономиката за съдбата на фирма “Емко”. Общинският съветник Милен Николов поде инициативата. В завода в Монтана работят 400 души.

"Много хора са загрижени от факта, че дружеството може да бъде затворено. Въпросът ми е, можем ли ние, Общинският съвет, да зададем официално питане към държавата- какво се случва с лиценза... Да не забравяме, че това е едно от най-големите дружества в Северна България."

Председателят на общинския съвет инж. Иво Иванов получи одобрението на съветниците да питат държавата за съдбата на оръжейния завод в Монтана:

"Не се интересувам от политическа, военна или каквато и да е конюнктура, интересуваме се от това, едно от големите предприятия на Монтана, което ние подкрепяме, искаме предприятието да продължава да произвежда, като осигурява работна ръка на монтанчани."

Вчера работниците от оръжейния завод "Емко" в Трявна подновиха протестите. Те настояват за възстановяване на търговския лиценз на дружеството, който бе временно замразен през месец юли заради установени нарушения при съхранението на боеприпаси и взривни вещества.

След протестите от Министерството на икономиката заявиха, че не е в компетенциите на министъра на икономиката да спира или връща самостоятелно лиценз за внос и за износ на фирмата. Въпросът ще бъде обсъден в понеделник - 18 септември, уточняват от министерството.

Търговският лиценз на "Емко" беше замразен в края на юли от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия заради констатирани нарушения по съхранението на взривни вещества и боеприпаси, съобщават от БНР. Това предизвика протест на оръжейниците от Трявна и село Белица на 21-ви август. Ръководството на завода отстрани нарушенията и това, по думите на директора на "Емко" Славчо Димиев, е констатирано при проверка на МВР на 29-и август, но въпреки това търговският лиценз не е възстановен, както обеща в деня на първия протест министърът на икономиката. На 8-и септември държавната компания "Кинтекс" спира три договора на "Емко" за износ на боеприпаси за Индия, а щетата е за около 60 милиона долара, твърди Славчо Димиев.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Катастрофа затвори пътя между Лом и Козлодуй, има обход

Ограничено е движението по второкласния път Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър поради ПТП, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут: Горни Цибър - Вълчедръм - Вълчедръм - Септемврийци - Борован - Борован - Алтимир - Мизия - Мизия - Гложене - Козлодуй...

публикувано на 04.07.24 в 11:19

Видинчанин влезе в ареста заради наркотици

31-годишен видинчанин е бил задържан вчера за шофиране под въздействието на наркотични вещества и за притежание на дрога, съобщават от Областната дирекция на МВР. Около 16.40 часа във Видин служителите на реда спрели за проверка лек автомобил. При тестване с техническо средство пробата на водача реагирала положително на амфетамин и метамфетамин...

публикувано на 04.07.24 в 11:06

Общинският съвет в Борован положи клетва

Ивайло Букерешки беше избран за председател на Общинския съвет в Борован . За неговата кандидатура бяха отчетени 8 от общо 13 гласа в местния парламент. Това се случи на тържествената сесия, на която новоизбраните общински съветници положиха клетва. Заседанието се проведе в салона на местното читалище „Цани Иванов 1907“. То беше водено от..

публикувано на 04.07.24 в 10:54

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват днес, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

обновено на 04.07.24 в 10:06
Калин Хайтов

Калин Хайтов е новият областен управител на Монтана

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.  Калин Хайтов поема поста в област Монтана. Досега той е заемал длъжността заместник областен управител. Калин Хайтов е бил преподавател в професионалната гимназия "Проф. арх. Стефан Стефанов" в Монтана. Завършил е Русенския..

публикувано на 04.07.24 в 09:50
Николай Николов

Враца има нов областен управител

Областният управител на Враца Надя Донкинска беше освободена с решение на Министерския съвет. Доскорошният ѝ заместник Николай Николов е назначен на позицията .Той е финансист по образование. Преди да бъде заместник областен управител при правителството "Денков - Габриел" е работил шест години в същата администрация в сферата на административния..

публикувано на 04.07.24 в 09:39