Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди левове дължи Опитната станция по земеделие във Видин на работниците си

Работниците не са получили заплатите си за 2015-та година

Снимка: Радио ВИДИН

Без заплати поне от година и половина са в Опитната станция по земеделие във Видин, която е в структурата на Селскостопанска академия. В станцията трябва да се запази селектираната преди години у нас порода Българско сименталско говедо. Служители твърдят, че животните умират,, а за научна дейност, с каквато цел е създадена станцията, не може и дума да става... Проблемите започнали през 2008 година, когато звеното във Видин било оставено на самоиздръжка. Сега на работа са останали 8 души, но без заплати.

„Работим без пари. Аз имам да взимам около девет хиляди лева. Плащат по една заплата, и то за 2105-та година. От година и половина не сме получавали никакви заплати. Работници, които преди са били в опитната станция, са завели дела, спечели са ги, но не им платено“- казват хората, които все още не са напуснали опитната станция.

Според тях, текучеството на кадри в станцията е голямо, и то заради това, че не се плащат заплати. Собствените средства не достигат, оправдава се директорът на Опитната станция по земеделие Любка Момчилова. Уточнява, че приходите са само по договори от научна дейност, каквато в момента не се извършва. Обещава, че заплатите ще бъдат издължени, но със срокове не се ангажира:

„Заплатите ще бъдат издължени. Не мога още да кажа в какви срокове. Разговаряно е за решаването на този проблем. Известна част ще платим до края на годината. Не зависи само от нас. Доста са задълженията, някъде около 30 хиляди лева. Колкото можем, ще издължим, поетапно ще платим. Имаме и други разходи, затова се получава така. Няма как да оставим животните гладни. Не сме на бюджетна издръжка, ние сме на самоиздръжка. Получаваме собствени средства само по научни договори. Малко са собствените средства, затова е трудно.“

Заради забавени заплати, Инспекцията по труда е извършила 16 проверки в Опитната станция по земеделие за седем години. Резултатът е, че има наложени санкции, но те пак не водят до плащане на заплатите. При проверките са установени 77  нарушени, като 48 от тях са точно за неизплатени заплати, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда Симеонова:

“Съставени са осем акта за установени административни нарушения, като седем от тях са за неизпълнени предписания, които контролните органи на Инспекцията са давали за изплащане на възнагражденията в определен срок. Един акт е за неизплатено възнаграждения. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е в размер на 10 700 лева.

В момента се извършава нова проверка в държавното предприятие и при неизпълнени предписания, дадени в предходна проверка, отново ще бъде потърсена административно- наказателна отговорност.“

Работниците могат да заведат съдебен иск за неизплатените възнаграждения, а давностният срок е три години, каза директорът на Инспекцията по труда Надежда Симеонова. Вече има няколко заведени дела от бивши служители,  те са спечелени, но възнаграждения не са изплатени, припомниха работещи в Опитна станция по земеделие във Видин.  

След подаването на сигнала, на 18 септември изпратихме следните въпроси до председателя на Селскостопанската академия:

1.Наясно ли сте с финансовото състояние на станцията, която е държавно предприятие?

2.Каква е визията Ви за по-нататъшно съществуване на това звено?

3.Предвиждате ли посещение и в Опитната станция по земеделие- Видин?

4.Какво ще се случи с животните, в случай на „ликвидирание“ на станцията, която, според мотивите в проектозакона, не притежава капацитет за ефективно развитие.

5.Ще получат ли работниците дължимите суми в пълен размер и в случай на закриване на станцията, ще бъдат ли обезщетени?

В края на седмицата Председателят отговори: "Препратил съм Вашите въпроси за отговор от директора на ДП Видин. След получаване на отговор, ще Ви уведомя и за моето становище."

Още по темата, която ще продължим да следим- чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и бивш съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.24 в 09:00

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00