Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ели Папавасилиу: Инсултът се среща все повече в млада възраст

2
Снимка: Радио ВИДИН


Колкото по-бързо симптомите на инсулта бъдат разпознати, толкова по-бързо пациентът ще бъде транспортиран до лечебно заведение, за да получи необходимото лечение. Имате ли най-малкото съмнение за мозъчен инсулт, веднага търсете спешна помощ, каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Ели Папавасилиу, невролог от МБАЛ "Св. Петка"-Видин. Тя обясни кои са симптомите на мозъчния инсулт, които всеки човек е добре да знае:

"Най-важните симптоми, които човек може да разпознае у близкия си, защото обикновено пациентите с мозъчен инсулт трудно могат да осъзнаят своите симптоми или да ги обяснят, защото понякога имат нарушения в говора и не могат да се обадят дори по телефона, така че се разчита основно на хората, които са около тях да разпознаят какво се случва. Много често това е слабост в левите или десните крайници, съответно - едновременно в ръка и крак вляво или вдясно. Може да има изкривяване на лицето, понякога пациентите казват: "Увисна ми едната страна на устата". Понякога може да има само изтръпване в левите или десните крайници. Може да има нарушение в говора, тоест пациентът не може да каже това, което мисли, или казва нещо, което звучи страшно нелогично. Понякога говорът му става трудно разбираем за околните. Друг важен и тежък симптом са гълтателните нарушения, пациенти се задавят дори от вода. Понякога може да има силен световъртеж, придружен от гадене, от неспирно повръщане. Главоболието също е често срещан симптом, особено когато е продължително и не повлияващо се от обичайните средства."

Двата най-често наблюдавани симптома са говорни нарушения и слабост в крайниците. Бърз тест може да ориентира близките дали се касае за инсулт, за да реагират своевременно, обясни д-р Папавасилиу:

"В англоезичната литература това е т. нар. FAST тест, което означава бърз тест, и всяка една от буквите акцентира върху определен признак. Първо, F идва от face - лице, което означава, че трябва да видим лицето на близкия си дали има изкривяване на лицето, увисване на устния ъгъл. А - от arm - ръка. Вдигаме двете ръце на пациента като едната много често пада по-бързо от другата, или заема различна позиция. S - от speech - говор, тоест от речта. Както вече казах, речта може да е неадекватна, неразбираема. Затова караме човека да каже някакви прости изречения, за да се ориентираме по начина, по който той говори. Т -  от time - време, тоест време да се обадим за бърза помощ или да транспортираме пациента по най-бързия начин до болница."

Най-честите причини за мозъчен инсулт са неконтролираните заболявания - артериалната хипертония и сърдечните заболявания. Много често пациентите не желаят да продължат лечението си или самоволно го променят, пропускат приема на лекарства и това води след себе си мозъчния инсулт. Няколко са тенденциите по отношение на мозъчния инсулт, които неврологът наблюдава в своята практика:

"Първата е, че инсултът се среща все повече в млада възраст. Преди се смяташе, че инсултът е заболяване на възрастните хора, но напоследък възрастовата граница пада надолу. Но това не е само за мозъчно-съдовата болест, такава тенденция се наблюдава и при други заболявания. Другото нещо, което се наблюдава, са рецидивите на мозъчните инсулти, тоест човек получава мозъчен инсулт, спира лечението си, спира да се поддържа, не променя начина си на живот и отново получава мозъчно-съдов инцидент. Положителното е, че хората все повече се информират, четейки в медиите, в интернет, задава въпроси и вече по-бързо и своевременно реагира на нещата."


Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40