Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме народните будители

Снимка: Петко Котларски

Днес, 1 ноември, честваме Деня на народните будители
Кметът на община Видин Огнян Ценков, заедно с областния управител на област Видин Албена Георгиева и представители на общинската администрация, ще поднесе цветя пред паметника на Софроний Врачански в 10 часа по повод Деня на народните будители. Към тях ще се присъединят учители и ученици от видински училища.
От 10:30 часа в Конферентния център на Областна администрация- Видин ще се проведе форум на тема „10 години Национална система Живи човешки съкровища – България – проблеми и предизвикателства“. Поводът за събитието е отбелязване на Деня на народните будители. На форума са поканени да присъстват председателите на всички читалища на територията на област Видин. 
Екипът на Младежка банка Видин към Сдружение Активно общество организира кампания „Вашата книга за младежка кауза“, която има за цел да събере средства за финансиране на идеи на млади хора. На събитието, което ще се проведе  от 10:00 до 13:00 ч. на пл. "Бдинци" всички посетители на щанда на организацията ще имат възможност да си вземат книга срещу дарение. 
Община Враца кани жителите и гостите на града на Възпоменателно тържество, посветено на Деня на народните будители. Събитието ще се състои на 1 ноември от 11.00 ч. пред паметника на св. Софроний Врачански.
В празничната програма участие ще вземат Духов оркестър на НЧ „Развитие“, Средношколски хор при Средно училище „Отец Паисий“, ученици от Начално училище „Св. Софроний Врачански“. Водосвет – молебен ще отслужи Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий. Пред паметника на небесния покровител на Враца ще бъдат поднесени венци и цветя.
От 18:30 ч. в Народно читалище „Развитие“ концерт, посветен на Деня на народните будители ще изнесе Симфониета - Враца, с участието на средношколски смесен хор при  СУ „Отец Паисий“. Диригент на културната изява е Момчил Томов.
В Етнографски музей "Св. Софроний Врачански" - гр. Враца, от 15:00 часа ще се проведе вечер, посветена на 95 години от рождението на Димитър Шонев - летец, певец, художник, символ на врачанската духовност и култура.

Празничен концерт по случай 90 години от основаването на НЧ "Народен будител- 1927" във видинското село Гара Орешец ще се проведе днес от 17 часа в салона на културното средище. Участие ще вземат Певческа група "Росен здравец"- Гара Орешец, Танцов състав- гр. Димово, ПФ "Веселие"- гр. Видин. Концерт ще изнесе певицата Цветелина.

Денят на народните будители е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. За първи път се чества през 1909 г. в Пловдив. От 1 ноември 1922 г. до 1945 г. е общонационален празник и неприсъствен ден за учащите се. Възстановен официално със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 г.
Ден на българската журналистика се отбелязва в Деня на народните будители с решение на 6-ия конгрес на Съюза на българските журналисти (1981). На този ден през 1891 г. излиза бр. 1 на в. „Работник“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безработни в община Ружинци започват работа

Общо 21 души в община Ружинци започват работа от днес, 1 юли. Назначенията са по регионалната програма за заетост , каза кметът на общината  Александър Александров . "Един е събирач местни данъци и такси, останалите са предимно общи работници, за да могат да бъдат използвани по селата и където са необходими..." Кметът е подписал договор с..

публикувано на 01.07.24 в 12:00

Ваучерите за храна стават електронни

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От днешния, 1 юли, преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова ,..

обновено на 01.07.24 в 11:01

Вдигат параклис в болницата във Враца

Седем години след първата копка на параклис в двора на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца отново ще бъде направен опит за изграждането на молитвен дом. Намерението е на ръководството на областната болница. То е съгласувано с митрополията и Общината. Парите за изграждането на параклиса „Св. великомъченик и лечител Панталеймон“ ще дойдат от..

публикувано на 01.07.24 в 10:30

Влиза в сила таванът на надценката за три вида хляб

От днес, 1 юли, влиза в сила налагането на таван на търговската надценка от 15% на трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов. Това се случи в резултат на промени, които бяха одобрени през преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта. Таванът на търговската надценка от 15% бе гласуван в последния пленарен ден на 49-ото Народно събрание...

публикувано на 01.07.24 в 09:53

По-висока цена на тока от 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от днес - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

обновено на 01.07.24 в 09:47

Иновативни училища в Монтана представиха добри практики в обучението

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе 2-ро средно училище „Никола Вапцаров". Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Едно от иновативните учебни заведения е Второ средно училище, с множество осъществени идеи, свързани с материалната база и методите на..

публикувано на 01.07.24 в 09:20

Лятното кино в Белоградчик отваря врати с концерт

С голям концерт в Белоградчик официално ще бъде открито реновираното лятно кино. През месеца ще бъдатт излъчени 12 български филма,  каза кметът на общината Боян Минков: „Само след няколко дни, на 5 юли с голям концерт на група „Тангра" ние ще отбележим началото на лятното кино. Ще излъчим 12 български кинопродукции през месец юли. Група..

публикувано на 01.07.24 в 08:59