Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създаване на ромски съвет по сигурността поискаха във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Конференция на тема "Роми и българи заедно срещу престъпността и набезите във Видин" се проведе днес. На нея бе дискутирано предложението на Национален център за развитие на ромите за създаване на Консултативен ромски съвет по сигурността. Основните цели са: да се даде възможност на ромите да участват във всички процеси, които се отнасят до тяхното развитие и определят присъствието им в обществото; да се  стимулира промяната на общественото мнение към ромския етнос в позитивна посока; да се създадат предпоставки за стимулиране на малкия и среден бизнес на ромите; да се обучат и ангажират в държавната и общинската администрация; да се съдейства за обогатяване на здравната култура на ромското население; подобряване на битовите условия на живот и други.

"Знаем, че проблемите са големи, затова решихме да създаваме тези съвети по сигурността, които ще се правят почти по всички общини, в които има братя роми. Но преди да сме тръгнали да го правим това, ще трябва да се направят едни програми, по които ще започнем заедно да работим с Общините, Бюрата по труда, Социални грижи", каза Петко Асенов от Националния център за развитие на ромите и комисар на Световната ромска организация.

Сред предложенията в програмата са да се направят здравни центрове в махалите с частни коли, които да извозват болните; да се направят курсове за парамедици, които да помагат на Бърза помощ; да се назначат роми за полицаи, които да работят в кварталния участък.

Заместник кметът на Община Видин Венци Пасков обясни, че местната управа полага необходимите грижи, за да се интегрират етническите групи в града:

"В образование, здравеопазване, култура, строителство, заетост и всичките сфери Община Видин прави всичко възможно и полага необходимите грижи, за да може да се интегрират ромското население и другите етнически групи в града. И мога да кажа, че в почти всички програми за заетост са включени много роми."

Социална услуга в квартал "Нов път" работи с децата на улицата. Във всички училища има ученици от ромски произход.

С втори воден цикъл могат да се решат проблемите в квартал "Нов път" с подпочвените води, които при високо ниво на Дунав и след силен дъжд няма къде да се оттичат. В Общината има и идеен проект за цялостно решение на ВиК-проблема на "Нов път".

"Трябва да има втори етап на воден цикъл. А вторият етап на воден цикъл трябва да започне и да обхване целия квартал "Нов път", защото без такъв Общината не може да се оправи. Тук става въпрос за огромни финанси- 20-30 милиона най- малко, които да оправят изцяло канализацията и водопровода", каза главният архитект на Видин Ангел Недялков.

Община Видин използва всички механизми на Закона за устройство на територията незаконните къщи на ромите да придобият статут на търпимост.

На конференцията бе обсъдено и мястото на църквата в живота на ромите и осигуряването на работни места. Петко Асенов съобщи за проявен интерес от испанска фирма да инвестира и наеме роми, която Националният център за развитие на ромите в България е насочил към Видин, Монтана или Пловдив.

След изграждането на Дунав мост 2 и прилежащата инфраструктура кражбите във Видин от железопътната мрежа са намалели. Това каза Любомир Тодоров, началник "Вътрешна сигурност" на Национална компания "Железопътна инфраструктура":

"Има над 2 000 роми назначени на работа в компанията. Ние имаме ведомствени жилища и много от нашите работници разполагат с такива. Допреди 4-5 години имаше много кражби в участъка Видин- Видбол, но откакто се изгради новата линия и Дунав мост 2, посегателствата върху железопътната инфраструктура спряха. Ние имаме назначени роми, които са в охранителните фирми, които са охранители по трасетата. Мисля, че това е оказало благотворно влияние върху този процес."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40