Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо се случи инцидентът с българските лекари в Босилеград

5
Босилеград
Снимка: http://far.rs

В "Другата истина " днес ще се спрем на инцидента с българските медици в Босилеград, които трябваше да извършат безплатни Снимкапрегледи на наши сънародници там от района. По думите на Иван Николов, председател на Културно-информационния център /КИЦ / в сръбския град, случаят накратко е следният:

По покана на Културно-информационния център на българите "Босилеград“ трима лекари - специалисти от Първа МБАЛ - София, на 10 ноември рано преди обяд пристигнали в Центъра и започнали с консултативните прегледи. За тях специално били дошли около 50 пациенти, сред които и деца. Десетина минути след като започнали консултациите в помещението, влезли и се легитимирали двама инспектори от Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването. След тях в помещенията на КИЦ  влезли четирима полицаи, които легитимирали лекарите, а други петнайсетина блокирали сградата отвън. След двучасов разпит Снимкана служителите на Центъра и лекарите в офиса, на КИЦ "Босилеград“е връчен протокол и е обяснено, че работещите там са в нарушение и че ще им бъде повдигнато обвинение.

След разпита, лекарите били отведени в сградата на полицията и задържани за 4 часа. Освободени са след намесата на Генералното консулство на Република България и на Генералния консул в Ниш, Едвин Сугарев. А най-неприятното от цялата тази история е, че болните са чакали медиците през целия ден с надеждата, че ще бъдат прегледани. Така една хуманитарна акция е напълно провалена.

Има ли проблем с нашите сънародници в Западните покрайнини, подобни инциденти изключение ли са или практика, има ли и напрежение сред самите българи в Босилеград и кой  създава проблемите там, защо се случва всичко това и трябва ли България Снимкада промени отношението си към сръбските власти? По тези и други въпроси говорим днес с Красимир Богданов, историк, бивш заместник- кмет на Враца, а днес- народен представител от Обединените патриоти и член на ръководството на ВМРО, който следи проблемите с българското малцинство в Сърбия, Албания и други страни, където има етнически българи, останали там по волята на различни исторически събития.

"Сръбските власти се подиграват с българите в Западните покрайнини. Ако това беше изолиран случай, ако имаше някои неточности, които да са допуснати при осъществяването на медицинските прегледи в Босилеград, тогава бихме се съгласили със сръбските власти. Но това е поредният инцидент, поредната провокация спрямо българи. Ние знаем колко такива случаи има - и с изгонения представител на голяма българска компания в Босилеград, който осигуряваше прехраната на няколкостотин семейства, и провокациите, които се случват с изучаването на български език в местното училище, и проблемите, които стават там... Културно-информационният център много пъти е подлаган на натиск и репресии от местните власти. Действията на сръбските власти винаги са били провокация, насилие, забрана... В случая с медиците в крайна сметка не се цели толкова да се навреди на България, а по-скоро да се покаже на местните Снимкакакво е наказанието спрямо представители на българската държава и да им подскаже, какво пък би могло да се случи с тях. Аз също съм потърпевш. През 2014 година при едно посещение в Босилеград, бях задържан на границата по някакви измислени обвинения. Тогава не можах да присъствам на събитието, въпреки че бях специално поканен като заместник-кмет на община Враца... Неприятното е, че винаги по време на двустранни срещи на високо равнище, сръбската страна заявява, че между България и Сърбия няма проблеми, че спазват всички права, дават грандиозни обещания, но в крайна сметка това си остава само на думи. В момента, в който трябва да се види нещо реално, се случва нещо подобно на това с медиците. Тези случаи вече са десетки. Ето защо България трябва да реагира по адекватен начин. Ние много често сме казвали, че подкрепяме европейските перспективи на Сърбия- естествено при спазване правата на българското малцинство там, но смятам, че българската дипломация трябва да втвърди тона. Очевидно е, че протегнатата ръка на България и добронамереността спрямо това, нашата западна съседка да стане член на ЕС, не се оценява по начина, по който е нормално да бъде оценен..."

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки ще внесе в понеделник сигнали до Европарламента и до Европейската комисия. Той ще сезира за случая със сънародниците ни в Западните покрайнини комисаря по разширяването и комисаря по външните работи, се казва в писмо от ВМРО до Радио Видин. 

Цялото интервю с Красимир Богданов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50