Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници във Видин одобриха кредит от 4 милиона лева

Снимка: Радио ВИДИН Архив
4 милиона лева безлихвен кредит от централния бюджет за разплащане на просрочени задължения на Община Видин. Това гласува на извънредното си заседание Общинският съвет днес, 15 декември. С тези средства ще бъдат намалени просрочените задължения на общината, които са в размер на 5 200 000 лв., каза кметът Огнян Ценков:

"Ще ни останат 1 200 000 лв. и община Видин излиза от критериите за просрочени задължения над 5% от годишните приходи на общината. Още в началото на 2017-а година ние излязохме от още един критерий, според който бяхме определени, като община в не добро финансово състояние. Това е за поетите задължения в бъдеще време, където задълженията на общината бяха намалени с около 15 000 000 - 16 000 000 лв. Тези задължения не представляват погасяване с финансов ресурс, а прекратяване на договори, които не бяха изгодни и нямаше как да се осъществяват в бъдеще време. Така, че два от критериите до момента ние вече сме ги преодолели и общината си е изпълните поетите задължения спрямо тях."

От гласуваните 4 милиона, около 2 900 000 ще бъдат разплатени до 22 декември към фирми-кредитори на община Видин. 1 040 000 лв. ще бъдат разплатени в началото на следващата година към "Титан-АС" ЕООД и по Закона за публичните финанси ще бъдат насочени към първия заложен кредитор- Общинска банка.

"Плащането ще бъде в следващата година, защото ние искаме да защитим правата на работниците, които са работили в "Титан-АС" и не са си получили своите възнаграждения. Голяма част от тези работници сега са общински служители в звено "Чистота". Имахме среща с представители на "Титан-АС" преди 2-3 седмици, на която поставихме условието, че при разплащането на средствата, независимо към кой техен кредитор, те трябва да ни уверят нас, че ще предприемат действия за разплащане на трудовите възнаграждения и осигуровки на бившите си работници. Затова разплащането ще се осъществи тогава, след като проведем срещи, на които ще участват и работниците. Има изявено желание от представители на "Титан-АС" да се възстановят задълженията към работниците", каза още Огнян Ценков.

Общинските съветници от групата на БСП гласуваха "за" тегленето на новия заем.

"Ние винаги сме били против общината да тегли нови заеми... Предвид това, че тези пари ще бъдат безлихвени и дадени на над 17 фирми с местни работници, ние се надяваме, че те ще стигнат до тях и ще бъде решен проблемът с техните заплати. Искаме да попитаме има ли възможност Общинският съвет или Общината да излезе с декларация или молба до Правителството тези пари да бъдат опростени, предвид това, че ситуацията в общината не е от най-розовите...", каза Димитър Велков.

"Възможностите за превръщането на този безлихвен заем в безвъзмездна финансова помощ, т.е. да бъде опростен, са заложени в Закона за публичните финанси. Когато ние изпълним критериите, които там са посочени, като най-важният е да покажем строга финансова дисциплина, увеличаване на събираемостта на местни данъци и такси и по този начин можем да влезем в процеса на превръщането на безлихвения кредит в безвъзмездна финансова помощ. Отговорът е да, могат да бъдат опростени, но ние трябва да работим заедно, като един екип, за да изпълним тези критерии...", това обясни в отговор на запитването на Димитър Велков кметът Огнян Ценков.

Срокът за погасяване на заема е до 24 месеца от датата на отпускане.

На извънредното заседание, общинските съветници приеха предложението на Комисията по здравеопазване, социална политика и социални дейности д-р Цветан Ценков да представлява Община Видин в Комисията за изработване на областна здравна карта в област Видин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05

Млади писатели се събраха в Монтана

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. В „Празника на книгата“ в Монтана се включиха 20 млади писатели от цялата страна. В шатри, разположение на централния площад „Жеравица“, те представиха..

публикувано на 27.09.24 в 17:01

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41

АЕЦ "Козлодуй" организира Ден на отворени врати

На 5 октомври 2024 г. (събота) АЕЦ „Козлодуй” отваря врати за всички желаещи да се запознаят с работата на българската атомна електроцентрала, съобщават от там. По време на проявата посетителите ще могат да видят един от следните обекти – пети блок, шести блок или Пълномащабен симулатор – точно копие на командна зала на шести блок. Желаещите да..

публикувано на 27.09.24 в 15:02

Ученици посетиха Административния съд във Видин

Ден на отворени врати се състоя днес в Административен съд-Видин . Инициативата се проведе в рамките на Международния ден на правото да знам. Институцията беше посетена от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. Те получиха 10 казуса, по които трябваше да дискутират и да определят има ли извършено..

публикувано на 27.09.24 в 14:37

Тодор Деков представя изложба "Красива България" в Монтана

Художникът Тодор Деков ще подреди и зложба-живопис и скулптура „Красива България“ в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана . Тя ще включва 35 платна, вдъхновени от български селца и градчета, каза Надежда Огнянова , експерт " Връзки с обществеността" към културната институция: "Художникът, сценограф, карикатурист, плакатист и приятел..

публикувано на 27.09.24 в 14:00