Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граничен полицай получи наградата на видинската полиция в памет на Вълчо Вълчев

Граничен полицай, предотвратил уличен грабеж, е носител на наградата в памет на бившия началник на полицията във Видин полковник Вълчо Вълчев. Служителят на граничния участък в Брегово Бисер Владимиров помогнал на възрастна жена и заловил нападателя ѝ. За случая припомни Регионалният говорител на МВР Лора Стефанова:


„На 7 декември, около 18.15 часа, на улица „Георги Сава Раковски“ неизвестен извършител издърпал дамската чанта на 68-годишна видинчанка и я съборил на земята. Оказалият се в близост Бисер Владимиров реагирал светкавично. Той застигнал непознатия и успял да вземе чантата, в която имало голяма парична сума. Върнал отнетото на жената и сигнализирал на тел.112.“


Бисер Владимиров, който от 15 години е в системата на Гранична полиция не се е замислил как да реагира, когато се оказал в близост до престъплението:


Действието се разви много бързо. За няколко секунди настигнах извършителя на това деяние. Успях да му взема чантата. Обадих се на 112. Срещнахме се с колегите. Обясних случая."


Наградата връчи директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Янко Янколов:


„За мен е чест да връча наградата на граничен полицай и наш съгражданин. Твърдо вярвам, че служителите на вътрешното министерство трябва да бъдат честни и всеотдайни в работата си, а гражданите – активни и доблестни. С действията си Бисер Владимиров доказа това – като служител, и гражданин.”


Заедно с Бисер Владимиров при получаването на отличието присъства и началникът на Граничния полицейски участък в Брегово комисар Валентин Ванков. По съвпадение отличието е ден преди професионалния празник на гранична полиция.


„За мен е чест, че служител на ГПУ-Брегово получава тази награда. Искам да благодаря на Областната дирекция на МВР във Видин в лицето на старши комисар Янколов за честта, която оказва на нашата структура. Постъпката на служителя е предимно изпълнение на гражданския му дълг, след това на служебните задължения. Действал е в качеството си на гражданин, което е добър пример за всички останали служители на МВР, а така също и за гражданите, които в повечето случаи обръщат гръб при такива ситуации“- каза комисар Ванков.


Наградата на областната дирекция на МВР се връчва на граждани или длъжностни лица за оказана помощ на полицията в борбата срещу престъпността, припомни Лора Стефанова:


„С връчването на тази награда, служителите на реда от Видинска област почитат паметта и мъжката постъпка на полк. Вълчев, изразяват благодарност и поощряват граждани и длъжностни лица, оказали съдействие на полицията в борбата с престъпността. Носителят ѝ получава грамота и авторска статуетка на Ставри Калинов.“


Полковник Вълчо Вълчев загуби живота си на 22 декември 2005 година, спасявайки млад мъж от грабеж.


През 2008 година наградата е присъдена на кметския наместник на село Дълго поле Сашко Димитров. Благодарение на неговата помощ полицейските служители са разкрили поредица от кражби от електропреносната мрежа на територията на Районно управление- Белоградчик. Носител на наградата за 2010 г. е видинчанинът Георги Александров. С помощта на сина си, задържа на място трима души, откраднали герба на Видин от входа на Стамбол капия в центъра на града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Предстои първото издание на Градски събор „Край Мездра Искъра шуми“

Първото издание на Градски събор под наслов „Край Мездра Искъра шуми“ ще се проведе тази събота, 5 октомври 2024 г., от 11:00 часа на общинския пазар в гр. Мездра , съобщават от Общината. Организатор на събитието е Народно читалище „Просвета 1925“, с подкрепата на Община Мездра, Център за подкрепа за личностно развитие, детските и учебните..

публикувано на 03.10.24 в 13:00

Полицията започна операция срещу купуването на гласове във Видинско

Превантивна полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, провеждат днес служителите на Областната дирекция на МВР-Видин, съобщават от полицията. Акцията е започнала тази сутрин на територията на видинското районно управление. Полицейските действия са насочени към профилактиране на активния..

публикувано на 03.10.24 в 11:36

Мъж от Берковица е задържан за побой над майка му

Жител на берковския квартал „Раковица“ е задържан за причиняване на средна телесна повреда при нанасяне на побой над майка си , съобщават от полицията.  Сигналът за престъплението постъпил на вчера, 2 октомври, в 19:35 ч. в Районното управление в града.  Криминалистите установили, че докато гостувала в дома на дъщеря си през деня в същия..

публикувано на 03.10.24 в 10:39

Полицейска акция срещу купуването на гласове се провежда в Бяла Слатина

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите се провежда на територията на град Бяла Слатина , съобщиха от полицията. Седем екипа на Районното полицейско управление, с екипи от Жандармерията, извършват масови проверки в града срещу купуване на гласове . Проверяват се частни..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Стожери на българския език гостуват в Монтана

В Монтана организират среща-разговор с професор Румен Стоянов - поет, писател, дипломат, университетски преподавател и преводач на Маркес и Борхес, както и с Йордан Атанасов , главен редактор на вестник "Литературен глас". Модератор на срещата е писателят Мартен Калеев . "Това са двама човека, които със своята биография могат да се наредят..

публикувано на 03.10.24 в 09:36

Къща изгоря в Динковица

Къща е напълно изгоряла в село Динковица. Пристигналите на адреса два екипа на видинската пожарна служба потушили пламъците. Причината за пожара е небрежност при боравене с открит огън. Спасени са домашните животни на стопанина.

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Тече конкурс за ръководство на видинската болница

Д-р Ивета Найденова е единственият кандидат, допуснат до финалния етап по конкурса на Министерството на здравеопазването за изпълнителен директор, представител на държавата в съвета на директорите, на видинската МБАЛ "Св. Петка". Д-р Найденова управлява лечебното заведение от 2020 година и ако премине успешно третия етап на конкурса, който е събеседване,..

публикувано на 03.10.24 в 07:39