Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко нарушения в горите отчита горското стопанство в Белоградчик

Снимка: Радио ВИДИН

 

Незаконната сеч е проблем за всяко горско стопанство. Близо 150 акта на нарушители в горите са съставили горските инспектори към Държавното горско стопанство в Белоградчик през годината. През последната година са взети сериозни мерки за ограничаване на незаконната сеч- засилена е охраната в застрашените от нарушения райони, извършват се и внезапни проверки. Предприетите мерки имат ефект и нарушенията са по- малко.

"Много висок процент е увеличението при конфискуваните вещи в полза на държавата. Конфискувани са 90 кубика дървесина, най-вече дърва за огрев, 16 МПС-та, 30 каруци, 26 моторни триона. Това дава своя ефект и мога да кажа, че нарушенията в горския фонд значително са намалели. Получи се обаче един друг парадокс- нарушители да крадат дърва на хората вътре в населеното място, по къщите на хората даже влизат. Което е кражба и е криминално деяние", каза директорът на Държавно горско стопанство /ДГС/- Белоградчик Илиян Илиев пред сътрудника ни Иванка Петрова.

Селата Медовница, Орешец, Рабиша, районът около Белоградчик, са с най-висока концентрация на нарушения в горите. Горското стопанство извършва съвместни проверки с МВР,  ефект имат и съвместните акции с жандармерията, която внася голям респект сред нарушителите, затова и директорът на стопанството ще да продължи да прави такива съвместни проверки, дори и по-често.

Снимка"Български фирми, които изнасят дървесина за Румъния има. Оказа се, че в съседна Румъния дървата за огрев са на доста по- висока цена. Поради тази причина много от фирмите се насочиха към тези пазари. И преди е имало износ на дървесина към съседни страни, така че това не е новост. Нормално е в условията на пазарна икономика", допълни директорът на ДГС- Белоградчик.

Вековни гори на територията на стопанството няма. На места има вековни дървета, които не се секат и не са цел на стопанска дейност. Тази година има и поражения от пожари, поради високите температури и продължителния период без валежи. 4 са били низовите пожари в горския фонд, засегната е площ от 1600 декара. Най-големият пожар беше в землището на село Гюргич- около 200 декара иглолистни култури бяха унищожени напълно. Предстои да бъдат възстановени чрез залесяване.

Кметът Златко Живков подписа договор с Яна Кирилова - представител на Обединението.Монтана ще разработва комплексната програма за намаляване нивата на замърсителите - ФЧП10 (фини прахови частици) и ПАВ (полициклични агрегатни въглеводороди) на територията на общината за периода 2019-2023 година. Поръчката за разработването на програмата е на стойност близо 140 хиляди лева. Средствата са от Европейския съюз. Програмата ще разработва обединение от Монтана.

"Ние ще направим една комплекса оценка на качеството на атмосферния въздух, като ще се опитаме да преценим кои са основните замърсители", каза Яна Кирилова, представител на Обединението.

Целта на разработването на тази програма е да се осигури здравословна среда за живот на населението на Монтана и висока степен на защита на околната среда, каза кметът Златко Живков:

"Това е актуална тема за всички български градове. Ние, както и повечето българи, особено живеещи в големите градове, за съжаление или не за съжаление, се отопляват на твърдо гориво и като последица от това отопление на дърва и въглища няма как да не стои тази тема."

СнимкаПочистване на селата в община Ружинци извършват наетите по национална програма "Работа". В цялата община са назначени 153 лица. На всеки трима безработни един е на работа. Хората, назначени по програмата ще продължат да работят до 31 август. Стартира и младежка програма, по която младежите ще бъдат ангажирани с почистване и поддържане на зелени площи и гробищни паркове. В Дреновец 6 декара пред кметството от тази година вече са парк.

"Изкарахме старата пръст, посипахме с нова земя, валирахме, пак с хората по заетостта, всичко това направиха те. Там има и фонтан, ние започнахме неговото възстановяване. С групата набихме сонда, така че ще поливаме не с тази вода, която минава през водомера. Озеленено е с цветя, туи, дръвчета. Имаме си косачка. За два стадиона съм закупил нови косачки също, за да ги поддържаме и тях", каза кметът на община Ружинци Александър Александров.

Нови зелени площадки, кътове за отдих, фитнес на открито бяха изградени тази година в населени места от община Ружинци. Гробищните паркове също се косят и поддържат.

Три са язовирите в общината- два са общински- в Гюргич и Дражинци, а язовирът в Дреновец е държавен. И трите са почистени от растителност и са безопасни за населението. Почистени са и обществени чешми извън населените места и една чешма в село Черно поле, на която е подменена изгнилата тръба:

"Чешма трябва да има и тоалетна трябва да има. Човек пътувайки по пътя, това са двете необходимости, без които не може. Трябва да сложим и знаци, защото табелата на Роглец е малко по- навътре от пътя."

СнимкаПореден урок по родолюбие се проведе в къща-музей "Баба Илийца" в село Челопек, община Враца, с ученици от ІV-ти а клас на училище "Васил Левски" във Враца, с класен ръководител Петър Вълков. Децата правиха сурвачки, накрая всички похапнаха топла питка, пяха, играха и се веселиха. Иванка Алексиева е уредник в къщата- музей. Ако решите да си направите кратко пътуване в този край, тя може да разкаже интересни факти за къщата и за баба Илийца, за този български край, в който всяко кътче е история.

В района има церова гора, в която баба Илийца е имала кошара и от там тя тръгва за Черепишкия манастир с болното си внуче- да му четат за здраве. Така по пътя тя се среща с един от ранените Ботеви четници, оказва му помощ и му обещава на връщане да го скрие в кошарата. От манастира взима расо, за да предреши четника и храна да го нахрани. Малко по-късно се разчува, четникът бива обезглавен, кошарата опожарена. През 1899 година Иван Вазов идва по тези места да търси лобното място на Ботев и от Черепишкия манастир бива насочен към село Челопек. Там в местната кръчма чува за баба Илийца- коя е и какъв подвиг е извършила, разказва Иванка Алексиева, уредник в музея:

"Нейното истинско име е Пена, мъжът й се е казвал Илия. Родена е около 1820 година и е имала двама сина. Тука 2003 година се възстановява къщата на това място, което ни беше дарено от друг род. Нейната къща е била малко по- нагоре в улицата. С доброволен и безплатен труд от местното население се възстановява къщата. Това, което виждате като експонати са дарени от местните жители. През учебната година провеждаме открити уроци с ученици от Врачанска община."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40