Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици скочиха за Богоявленския кръст в Северозапада

10
Снимка: Радио ВИДИН
Баща на три деца извади Богоявленския кръст от водите на Дунав край Видин. 36-годишният Пламен Георгиев бе най-бърз и за трети път извади кръста от реката:

"През 2013, 2015 и 2018 година. Тръпката е голяма, водата - ледена. Пожелавам на себе си и на всички да са живи и здрави."

Младият мъж има три деца, но е безработен. Затова най-голямото му желание е да си намери нова работа.

В богоявленския ритуал участваха 31 мъже и 2 жени, на възраст от 19 до 61 години. Врачанският митрополит Григорий, наместник на Видинска епархия, отслужи Великия богоявленски водосвет на брега на Дунав:

"Нека Бог ни благославя, укрепява и подпомага със своите велики и богати щедрости както досега, така и вовеки. Амин!"


 Кметът Огнян Ценков поздрави всички видинчани и призова:

"Да тачим българските традиции, да ги предаване на нашите деца и внуци, за да пребъде нашият красив, старопрестолен и царствен край."
36-годишният Пламен Георгиев извади кръста от Дунав при Видин. Снимка: Радио ВИДИН
Община Видин осигури парични награди за най-смелите участници. Доброволци на БЧК раздаваха топъл чай. За сигурността на участниците се погрижиха служители на Гранична полиция и Областната дирекция на МВР.

Рекорден брой участници скочиха за Богоявленския кръст в язовир "Огоста" край Монтана. Отец Николай от църквата "Св.Св. Кирил и Методий" хвърли кръста. Над 50 мъже от 17 до 46-годишна възраст влязоха във водите, но  Ангел Антонов извади кръста. Той е на 34 години от Монтана и скача за първи път за Богоявленския кръст. Младият мъж работи в завод за боеприпаси като настройчик на машини. Семеен е има едно дете на 2,9 месеца на име Александър. Ангел Антонов получи 100 лева парична награда от община Монтана. Част от парите той дари на църквата в Монтана. Всички други участници получиха поощрителна награда.
Ангел Антонов извади кръста от язовир Огоста. Снимка:Биляна Борисова
28-годишният Калоян Маринов от Враца спаси кръста на Богоявление във Враца. Младият мъж е инженер и работи в АЕЦ "Козлодуй“. Той пръв, сред останалите 25 смелчаци, успя да извади кръста от водите на река Лева. Всички участници бяха облечени в тениски с фолклорни мотиви, осигурени от Община Враца.

Стотици врачани и гости на града присъстваха на ритуала по спасяването на кръста, който се проведе на моста до разклона за село Згориград. Честването на големия християнски празник Йордановден започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Владислав. На победителя, който извади Христовото разпятие, кметът Калин Каменов пожела здраве, успешна година и наследници. За доброто настроение на всички се погрижиха танцьорите от Представителен танцов състав "Хемус“ и музикантите от духовия оркестър при Читалище "Развитие - 1869“. Празникът завърши с български хора около огъня.
25 смелчаци скочиха за кръста във Враца. Най-бърз бе Калоян Маринов. Снимка: Община Враца
32-годишният Мартин хвана кръста в Ново село. Хубавото време събра на дунавския бряг много новоселяни и гости на селото. Шествието, водено от хоругвите и под звуците на Балейската духова музика тръгна от храма "Успение Богородично“ към централния плаж на селото. За първи път там, а не в храма, отец Мариян отслужи тържествената служба.

Трима смелчаци се хвърлиха да спасят кръста. Пръв до него стигна 32-годишният Мартин Кирилов. Момчетата, с които влезе в Дунав, целунаха кръста и поздравиха смелчагата. По стар обичай тримата ще обиколят с котлето светена вода домовете, ще поръсят за здраве и берекет, и ще получат бяла паричка. Отец Мариян няма да ги придружи, защото трябва да изпълни ритуала по освещаване на водата в още няколко селища на региона.

Мартин Кирилов стигна пръв до кръста в Ново село. Снимка: Светла Бондова
31-годишният Борислав Борисов извади кръста на Богоявление от ледените води на река Дунав в Лом. Още 10 младежи и мъже скочиха в реката за разпятието, но Борислав бе най-бърз. Той за пръв път участва в Богоявленския ритуал и се надява успехът да му донесе здраве и късмет през годината. Борислав се прибира в Лом през 2017 година от САЩ, където е живял в продължение на 17 години. В момента той работи в строителна фирма в родния си град.  

Светлият християнски празник бе отбелязан на понтон №2, в Дунавския парк, където отец Нестор, енорийски свещеник към катедрален храм „Успение Богородично”, отслужи тържествен богоявленски водосвет за здраве и благополучие. Кметът Пенка Пенкова поздрави присъстващите и пожела на всички здраве и дълголетие. Тя обяви, че удвоява паричната премия на участниците в надпреварата за разпятието и връчи  200 лева на извадилия кръста Борислав. Останалите  плувци получиха парични награди от по 100 лева.

Народният представител от област Монтана Димитър Аврамов, председателят на общинския съвет в Лом Христина Христова и местни парламентаристи, които бяха официални гости на събитието, също поздравиха младежите и мъжете, които скочиха за кръста.

Йордан Ивов Силвиев се пребори за Богоявленския кръст в Берковица.

"През 2011 година за пръв път го хванах и се чувствам много щастлив. Желая здраве и щастие на слушателите и да имат същия късмет като мен.”

13 мъже участваха тази година в Богоявленския ритуал, който се състоя на басейна в Берковица. Всички те получиха по 40 лева и рекламни материали на Общината. Победителят получи по традиция специален плакет и 100 лева.
13 мъже участваха в Богоявленския ритуал, който се състоя на байсена в Берковица. Снимка: Петя Генова
Подтикнати от прекрасния и слънчев ден, стотици жители на Мездра се събраха на стария мост и около Искър, за да присъстват на "спасяването" на кръста.13 мъже скочиха в реката, а щастливецът, който излезе с него от водата, бе Калин Стоянов от Мездра. Всички бяха наградени с бутилка вино от кмета на Общината Генади Събков, а победителят получи 100 лева премия от църковното настоятелство на храм "Св. Георги Победоносец". Кметът Събков поздрави жителите на Мездра и слушателите на радио ВИДИН:

"Няма нищо по-хубаво от здравето. Желая го от сърце на всички наши съграждани и на слушателите на радио ВИДНИ..."

Калин Стоянов извади кръста от Искър. Снимка: Петко Котларски
Трима смелчаци скочиха във водите на Стакевска река при белоградчишкото село Горен Чифлик. Най-бърз бе Марио Тихомиров, възпитаник на Дом "Надежда" - Белоградчик. Момчето се прочу преди няколко години, когато спаси свой съученик, попаднал в дупка сред Белоградчишките скали. Кметът Борис Николов награди с грамота и парична премия участниците.
Марио Тихомиров спаси кръста от Стакевска река. Снимка: Община Белоградчик.

За пореден път жителите на село Зверино показаха, че са истински българи. Пред събралото се множество от жители и гости на селото, отец Антон хвърли кръста във водите на река Златица. Най-бърз от всички се оказа футболистът на Балкан Ботевград Ивайло Бояджиев, който бе щастливецът "спасил" кръста.

Мъжко хоро се изви в река Златица. Снимка: Петко Котларски

А след това под звуците на каба гайдите се понесе прекрасната песен на капитан Петко войвода. И над 50 смели мъже извиха мъжко хоро в реката, размахали българския трибагреник. В средата на хорото имаше и два тъпана, единият от които биеше лично художественият ръководител на ПТА "Мездра" Мирослав Аспарухов. След това хорото се пренесе на площада и го изпъстри с български носии. А Балканът ехтеше и гордо гледаше своите чада - истински българи!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 20 септември 2024 година

Област Враца е сред най-слабо засегнатите региони, вследствие на трайното засушаване. Това съобщи областният управител Николай Николов по време на инициираната от него работна среща, на която присъстваха кметове на общини и на населените места от област Враца, съвместно с управителя на “ВиК” - Враца Ангел Престойски и експерти.  С европейско..

публикувано на 20.09.24 в 18:10

Враца е сред най-слабо засегнатите области от безводието

Област Враца е сред най-слабо засегнатите региони, вследствие на трайното засушаване . Това съобщи областният управител Николай Николов по време на инициираната от него работна среща, на която присъстваха кметове на общини и на населените места от област Враца, съвместно с управителя на “ВиК” - Враца Ангел Престойски и експерти.  Николов увери, че е..

публикувано на 20.09.24 в 17:02

Обвиняем за умишлено убийство в село Габровница отива на съд 

Окръжна прокуратура – Монтана с обвинителен акт предаде на съд обвиняем по дело за умишлено убийство на мъж в село Габровница. Подсъдимият е на 29 години, многократно осъждан, включително и като непълнолетен. Престъплението е извършено на 15 юли 2023 година в монтанското село Габровница. Починалият мъж е нападнат, докато е бил с гости пред..

публикувано на 20.09.24 в 15:43
СУ

Осем училища във Врачанско са с нови директори

Осем нови директори поемат ръководството на седем общински неспециализирани училища и едно държавно училище в област Враца, съобщиха от Регионалното управление на образованието във Враца. Между 3-и и 12 септември са били проведени конкурси за заемане на длъжността „директор" на 17 училища в област Враца. В първия етап от конкурсната процедура..

публикувано на 20.09.24 в 14:30

Майсторът на цигулката Марио Хосе гостува на Симфониета-Враца

Симфониета-Враца посреща майстора на цигулката Марио Хосен на 20 септември от 19.00 ч. в градската зала във Враца. Цикълът на Врачанския симфоничен оркестър „Майстори на цигулката“ продължава с концерт със солист Марио Хосен.  Той е  носител на редица отличия и почетен професор по цигулка на Нов български университет, диригент е на Виенския..

публикувано на 20.09.24 в 13:00

Започва "Калимера Враца"

С лятно кино с безплатна прожекция на гръцка комедия още тази вечер в центъра на града започва "Калимера Враца" . Това е голямото събитие, посветено на гръцките традиции, култура, кухня и забавления. Идеята дойде през лятото с "Бонджорно Враца", инициатива посветена на Италия, която предизвика туристически и потребителски бум в града...

публикувано на 20.09.24 в 12:30

Млада жена загина при катастрофа в Монтанско

26-годишна жена от Чипровци е загинала на място при удар в крайпътно дърво в землището на село Бели мел . Инцидентът е станал вчера, 19 септември, около 16:00 часа. Автомобилът, който тя е управлявала, се е движил с несъобразена с пътните условия скорост, при което е излязъл от пътя и се е ударил в крайпътно дърво .  Причините за катастрофата се..

публикувано на 20.09.24 в 12:05