Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 януари 2018 година

Снимка: Радио Видин

Целият колектив на белоградчишката болница излезе на протеста, организиран от Сдружението на общинските болници в България. Медиците, подкрепени от граждани и от местната управа, настояха за промени в здравното законодателство, за да може болници като тази в града да оцелеят.

Едночасово протестираха и медиците от Козлодуй. Подкрепиха ги колегите им от Берковица, които настояха общинските болници да работят по съвременни цени на клиничните пътеки, а не по тези от 2006 година.

Министерството на здравеопазването съобщи, че ще отпусне на общинските болници над 28 млн. лева. С тази сума ще бъдат финансирани спешната помощ и дейностите извън задължителното здравно осигуряване, които общинските болници изпълняват в отдалечени и труднодостъпни райони. По време на преговорите по националния рамков договор ще бъдат преразгледани клиничните пътеки, по които работят общинските болници, увериха още от здравното министерство.

Изграждането на скоростен път Видин-Ботевград е стратегически приоритет на правителството и е реалистично да бъде готов до 2021 година. Това заяви депутатът Искрен Веселинов, председател на парламентарната комисия по регионално развитие, по повод готвеният протест във Видин на 27 януари.

Ограничение за движението на моторни превозни средства с маса над 12 тона се въвежда по път I-1 Видин-Монтана в посока Монтана поради силни снегонавявания. Ограничението ще бъде в сила до 9 часа на 16 януари, вторник, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Най-много сняг в Северозападна България е навалял във Враца. Снежната покривка на територията на общината стига до 20 сантиметра, като най-голяма е в селата Паволче, Челопек, Бели извор, Девене. Пътните артерии на територията на Община Враца са проходими при зимни условия.

Стартовият бюджет за община Берковица е  14 849 284 лева. 17 % е ръстът спрямо 2017 година и в държавните, и в общинските дейности.

От днес започна плащането на данъка върху превозните средства за 2018 година, съобщиха от отдел "Местни приходи" в Община Берковица. На предплатилите до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 %. Данъкът върху превозните средства се плаща на две равни вноски- до 30 юни и до 31 октомври.

На територията на община Бойчиновци няма непочистени речни корита и дерета, увери кметът Светлин Сретениев. За изпълнението на дейностите за осигуряване на проводимост на речните корита се извършва контрол, както и проверки по сигнали на граждани и по искане на Министерството на околната среда.

188,76 на 10 000 души от населението е заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип във Видинска област, сочат данните за периода 8-14 януари на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-висока е заболеваемостта във възрастовата група до 4 години - 1 279 на 10 000 души.

Увеличават се болните от хепатит "А" в област Монтана. Освен в монтанския квартал "Кошарник", жълтеница има и в ромския квартал "Раковица" в Берковица, съобщи д-р Мария Каменова, заместник- директор на Регионалната здравна инспекция в Монтана.

Нова зимуваща колония от прилепи откриха експерти от Природен парк "Врачански Балкан". През месец януари те проведоха ежегоден мониторинг на зимуващите прилепи и посетиха пещерите "Кална Мътница" и "Леденика".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 20 септември 2024 година

Област Враца е сред най-слабо засегнатите региони, вследствие на трайното засушаване. Това съобщи областният управител Николай Николов по време на инициираната от него работна среща, на която присъстваха кметове на общини и на населените места от област Враца, съвместно с управителя на “ВиК” - Враца Ангел Престойски и експерти.  С европейско..

публикувано на 20.09.24 в 18:10

Враца е сред най-слабо засегнатите области от безводието

Област Враца е сред най-слабо засегнатите региони, вследствие на трайното засушаване . Това съобщи областният управител Николай Николов по време на инициираната от него работна среща, на която присъстваха кметове на общини и на населените места от област Враца, съвместно с управителя на “ВиК” - Враца Ангел Престойски и експерти.  Николов увери, че е..

публикувано на 20.09.24 в 17:02

Обвиняем за умишлено убийство в село Габровница отива на съд 

Окръжна прокуратура – Монтана с обвинителен акт предаде на съд обвиняем по дело за умишлено убийство на мъж в село Габровница. Подсъдимият е на 29 години, многократно осъждан, включително и като непълнолетен. Престъплението е извършено на 15 юли 2023 година в монтанското село Габровница. Починалият мъж е нападнат, докато е бил с гости пред..

публикувано на 20.09.24 в 15:43
СУ

Осем училища във Врачанско са с нови директори

Осем нови директори поемат ръководството на седем общински неспециализирани училища и едно държавно училище в област Враца, съобщиха от Регионалното управление на образованието във Враца. Между 3-и и 12 септември са били проведени конкурси за заемане на длъжността „директор" на 17 училища в област Враца. В първия етап от конкурсната процедура..

публикувано на 20.09.24 в 14:30

Майсторът на цигулката Марио Хосе гостува на Симфониета-Враца

Симфониета-Враца посреща майстора на цигулката Марио Хосен на 20 септември от 19.00 ч. в градската зала във Враца. Цикълът на Врачанския симфоничен оркестър „Майстори на цигулката“ продължава с концерт със солист Марио Хосен.  Той е  носител на редица отличия и почетен професор по цигулка на Нов български университет, диригент е на Виенския..

публикувано на 20.09.24 в 13:00

Започва "Калимера Враца"

С лятно кино с безплатна прожекция на гръцка комедия още тази вечер в центъра на града започва "Калимера Враца" . Това е голямото събитие, посветено на гръцките традиции, култура, кухня и забавления. Идеята дойде през лятото с "Бонджорно Враца", инициатива посветена на Италия, която предизвика туристически и потребителски бум в града...

публикувано на 20.09.24 в 12:30

Млада жена загина при катастрофа в Монтанско

26-годишна жена от Чипровци е загинала на място при удар в крайпътно дърво в землището на село Бели мел . Инцидентът е станал вчера, 19 септември, около 16:00 часа. Автомобилът, който тя е управлявала, се е движил с несъобразена с пътните условия скорост, при което е излязъл от пътя и се е ударил в крайпътно дърво .  Причините за катастрофата се..

публикувано на 20.09.24 в 12:05