Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Кръстев открива юбилейна изложба във Видин

| обновено на 20.03.18 в 09:30
3
Снимка: Радио ВИДИН
Юбилейна изложба "Автоплакат" на художника Красимир Кръстев ще бъде открита във Видин. Експозицията е посветена на 65-годишнината на видинския творец и включва някои от първите му проекти, както и творби от последните години.

"От едната страна ще бъдат проекти за плакати, които са едни от първите, правени от мен преди 30-40 години, и не са показвани. От другата страна ще бъдат 9 -10 плаката, които са отпечатани през последните 7-8 години. Подбрал съм повечето с българска тематика, исках да покажа повече българското. Пак ще покажа български и чуждестранни каталози, грамоти, дипломи, сертификат...", разказа художникът.

Специално за изложбата Красимир Кръстев създава плакат, на който рисува себе си:

"Гледах се в огледалото, направих една линеарна рисунка на моя нос, самият текст представлява един бял мустак. Това е пак един виц, една заигравка с жанра като плакат. Предполагам, че ще бъде интересно и за публиката, не само за мен."

Красимир Кръстев има 20 самостоятелни изложби, носител е на 13 награди. Над 900 негови творби са във фондовете на български галерии и институции, повече от 180 са притежание на музеи по света. Плакатите на видинския художник са познати в 29 държави. Във всяка държава критериите към плаката са различни, обясни той:

"По един начин изпращаш плакатите в Далечния Изток - Китай, Тайван, Япония. Там е друга публика, по-голяма част от комисията е на домакините. Те харесват един друг вид плакат, не толкова разказвателен, не толкова литературен, много по-изчистен, със силно изявен виц..."

Художникът се стреми плакатите, които създава, да бъдат разбираеми за широката публика:

"Според мен плакатът не се прави само за комисията и за тези, които разбират от това изкуство. Плакатът е едно изкуство, което предимно е за улицата. Така че трябва да бъде разбираемо за голяма част от хората, но да не отиваме към елементарното му изобразяване, както напоследък става... За да бъде истински авторско, търсиш един виц, четеш пиесата, запознаваш се с нея, с епохата, с героите, говориш с режисьора, за да може да излезе това мое "дете", което след това ще го изложа на улицата пред хората. Това е истинският плакат. Това е  нещото, което цял живот ми харесва и се занимавам с него."

Юбилейната изложба "Автоплакат" на Красимир Кръстев е подредена в залата на Държавен архив-Видин. Откриването ѝ ще се състои на 20 март, вторник, от 17 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40