Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освещават повторно църквата във Върбово

Църквата в село Върбово
Снимка: Красимир Каменов
В село Върбово, община Чупрене освещават повторно средновековната църква „Свети Йоан Кръстител“. Храмът, който от години не е действащ, е обновен изцяло и отвори врати на Великден.
Служба в храма не е извършвана от повече от 70 години. От 17 век са надписите за строежа, но според местни хора тя е още по-стара. Иконите са дело на майстори от Тревненската школа и специално са проучвани от специалисти от БАН. Идеята за реставрацията е на сдружението "Ботев- Върбово", което е създадено около футболен клуб, учреден от млади хора родом от този край, които живеят живеят и работят в София. Около срещите във футболния клуб решават, че трябва да помогнат за възраждане на селото. Със средства от дарения преди 3 години, на място край село Върбово, където някога е имало оброчище издигат 8-метров метален кръг, който вечер е осветен и се вижда на километри разстояние. Тогава започват да събират и средства за реставрация на храма, но благодарение и на Община Чупрене това вече е факт. Църквата ще бъде повторно осветена днес от Видинския митрополит Даниил.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враца взима над 7 милиона лева за асфалтиране и строителни дейности

В следващите месеци във Враца ще стартира цялостното обновяване на ключови пътни участъци , които са в критично състояние и не са ремонтирани повече от 10 години.  Кметът Калин Каменов подписа споразумение в регионалното министерство, с което се осигуряват над 7 200 000 лева за реализиране на мащабните строителни дейности в града...

публикувано на 06.06.24 в 11:32

Кола удари възрастна пешеходка във Видин

Лек автомобил, при движение на заден ход, е бутнал 86-годишна пешеходка във Видин . Инцидентът е станал вчера, 5 юни, около 17:00 часа, на паркова алея пред ресторант в района на Крайдунавския парк във Видин. Възрастната жена е паднала и е ударила ръката си. 31-годишният шофьор е откарал пострадалата в Центъра за спешна медицинска помощ. Медиците са..

публикувано на 06.06.24 в 09:51

Обновиха две детски градини във Враца

С обновени и енергийно ефективни сгради са още две детски градини във Враца, съобщиха от общинската управа.  Завърши ремонтът и внедряването на мерки за енергийна ефективност в сградите на детските градини "Радост" и "Слънце".  Дейностите в базите на детските заведения включваха - изолация на сградите, подмяна на дограмата, ремонт на покривите и нови..

публикувано на 06.06.24 в 09:30

Зарибиха с балканска пъстърва край Враца

Зарибиха реките във Враца с балканска пъстърва, съобщиха от общинската управа.  С 3 000 бройки от вида балканска пъстърва бяха зарибени речни корита във Враца и региона. Инициативата е на кмета Калин Каменов, Сдружение "Заедно за яз. Дъбника" и Мухаро-Спининг клуб "Огоста".  Рибите бяха пуснати в коритото на река Лева, в квартал "Бистрец", във..

публикувано на 06.06.24 в 09:00

Насилникът от Враца остава в ареста

Врачанският Окръжен съд остави в ареста мъжът, който преби съпругата си в нарушение на ограничителна заповед да я приближава на по-малко от 100 метра, както и дома ѝ. Насилникът е обвинен за нанасяне на средна телесна повреда, заплаха с убийство и неспазване на ограничителната забрана. Окръжният съд прие, че на този етап от разследването събраните..

публикувано на 06.06.24 в 07:11
Крайдунавският парк на Видин

Снимката на 5 юни 2024 година

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в  обновяване на Крайдунавския парк на Видин . Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от..

публикувано на 05.06.24 в 18:00

Машинист е задържан за инцидента с локомотив в Лом

Машинист е заподозрян за извършител на повредата на маркучите на спирачната система на локомотив на жп гарата в Лом на 1 юни. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Разследването продължава. Под ръководството на Окръжната прокуратура в Монтана за няколко дни полицаите от Лом установиха извършителя. Това е машинист с..

публикувано на 05.06.24 в 16:24