Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чирен пази спомена за Ботевия четник Георги Комитчето

3
Снимка: Иван Иванов, личен архив

Във врачанското село Чирен беше открит паметник на Георги Комитчето - легендарен Ботев четник, загубил живота си там, където е паметният знак. Това място е познато като "Комитската локва". Инициативата за паметник на поредния герой от българската история е на Иван Иванов, местен жител и родолюбец, а мотивът е, че "историческата памет трябва да се съхранява и помни".

Историческите данни за Георги Комитчето, достигнали до нас, почти липсват. Малкото запазени от тях се намират в Регионалния историческия музей- Враца. За да се улови атмосферата на времето, музеят ги предоставя на Иван Иванов, който иска да направи откриването и освещаването на паметника възможно най-автентично.

"Избрахме тази година, защото се навършват 142 години от славната априлска епопея. Преди доста години вече на същото място имаше паметен знак, но след падането на строя изчезна. Идеята беше да поставим метален знак, но това крие опасност от кражба. На живо песента за Комитчето беше изпълнена от дядо Цани, който се облича от дете като Ботев четник. Преразказът му беше страхотен, а това ме кара да се чувствам горд, защото запазихме историята за поколенията. Георги Комитчето е от ботевите четници, ранен на Милин камък, а впоследствие предаден и убит край нашето село. Георги не е толкова известен в обществото. Ние ползвахме запазената песен за него, която беше нашият исторически извор", разказа Иван Иванов и допълни, че инициативата му е получила необходимата подкрепа от кмета на Чирен Деян Дамянов и от местни дейци, почитащи родната история.

Паметната плоча на Георги Комитчето се радва на посещения, а местните жители са горди със скромния монумент.

"Паметникът е осветен, идват хора и го почитат. Обществото жадува за подобни прояви, но инициаторите липсват. В това е проблемът. Средства се намират. България ще се възроди още веднъж", разсъждава Иван Иванов.

Една подобна инициатива отнема ресурс, енергия и време. Иван Иванов би се включил отново, защото нашенската памет не трябва да изчезне, а да бъде използвана за пример, от който се учим и с който възпитаваме.

"Народът е държавата, не политиците. Народът трябва да пази корените си. Политиката и историята не трябва да се бъркат. Младите няма как да знаят какво е било, ако нямат пример от родителите си. Аз винаги бих се включил в подобна инициатива. Вярвам, че положението не е зле, но народът е обезверен. Напоследък мислим само за пари. България ще я има".


Предание за смъртта на Георги Комитчето и за "Комитската локва" е озаглавен историческият извор, носещ свидетелството за съществуването на поредната личност, дала мило и драго за България: 


Още се носел пепелякът над Ряховското шосе след свирепата войска на Кел Хасан паша. Като по чудо останала неопожарена Враца, но близките села тръпнели: къде ли ще се отбият настървените усмирители на априлския бунт, колко ли български къщи ще изгорят в пожарища?

В един горещ ден по средата на май пламнал пожарът. Пламнал там, където никой не го чакал - горе високо на “Милин камък” .  Горил с нажежените цеви на пушките коравите длани на четниците, пукал жадните им за капка вода устни, изгарял с топлината на кръвта младата трева, жарил душата на  Войводата с огъня на мъката и горестта по падналите бойни другари.

Набушувал се и утихнал в знойната привечер. Отминала четата. Останали мъртвите, за да изтлеят докрай в пожара. Останал и Георги - самичък и ранен.

  Ходидил е Георги, скитал е

  не знае къде да иде …

  … денем се Георги криеше,

  а пък през нощта излиза …

  … Величко му хлебец даваше.

Не изтраяла юнашката душа. Решил се Георги най-подир и отишъл в Чирен да дири дружина. Добрият Величко много го раздумвал - да не ходи, че турци шетат из селото. Не склонил. Облякъл връз четническите дрехи други, селски.

  … Георги Величко не слуша,

  та си във Чирен отиде,

   на Савовата кръчмица,

  шише с вино поръча.

  Тамо си Георги познават,

  тамо си него издават,

  някой си Вълко Котларо

  на Ибовите синове.

  Турци му дрехи събличат

  - отдолу дрехи комитски,

  комитски дрехи юнашки.

  Черни му върви развиле,

  опък му ръце вързале …

Дума не отронил Георги, нищо не издал. Повели го турците към Враца, побеснели от гняв. Щом излезли от селото мълком се спогледали …

  …с ятаган турчин замахнал

  руса му глава отсякъл …

Трупът на Георги захвърлили в недълбока яма. Нахвърлили камъни и пръст - изравнили я. Главата набучили на кол и я понесли из село. Разнасяли я по мегдана и по махалите да плашат раята. Наситили се най-сетне и я захвърлили.

Прибрала я стара жена. Знаела тя, че в гроб се нечисто не туря. Мила главата и нареждала:

  … на мама Георги загубен

  на мама още млад и зелен,

  мамина руса главица,

  мамини очи шарени,

  мамина коса къдрава,

  мамини ръце вързани,

  мамина глава сечена.

Тъй тръгнала песента за Георги младото комитче. Тъй останало името на гроба му - Комитската локва.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50