Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището в Брегово празнува

2
Снимка: Елиза Борисова

Жители на Брегово се събраха в центъра на града пред НЧ ”Развитие”, където средното училище ”Св. Св. Кирил и Методий” отпразнува своя патронен  празник и бе припомнено делото на светите братя Кирил и Методий -славянските първоучители.
Под звуците на УДО ”Иван Бърдаров”, с ръководител Христо Христов бе изнесено училищното знаме на терасата на читалището.
Началото на честването започна със слово на Илияна Кръстева -директор на СУ ”Св. Св. Кирил и Методий”:
"Днес е един слънчев, прекрасен празник, посветен на равноапостолите свети свети Кирил и Методий, патронен празник на нашето училище от дълги години. Министерството на образованието и науката организира инициативата "Розите на България", съвместно с българските общности зад граница с участието на организации, към които функционират български неделни училища в чужбина."
На площада пред читалището прозвуча българско хоро, което се изигра от ученици и учители пред очите на жители на града дошли за празника. Инициативата на Министерството е в подкрепа на българските неделни училища в чужбина, като призивът на ведомството е в деня на светите братя Кирил и Методий на оживени места у нас и в чужбина да се хванем на хоро под звуците на "Празнична сюита".
Вълнуващо слово за празника поднесе Цветомир Веков -преподавател по история в училището.Той подчерта: 
"Тази година успяхме да покажем един цялостен проект на учениците от 6 клас по предмета История и цивилизация, посветен на детството в средновековна България, като акцент беше образованието в тогавашна България- как се е осъществявало, по какви методи се е преподавало и какви деца са имали достъп до него..."
Тържествени слова се произнесоха от името на народните представители Филип Попов и Цветан Топчиев от директора на дирекция ”АПИО” - Фидел Петров, който поднесе и поздрав на колектива на училището от името на ръководството на общината:
"Днес е ден, в който отбелязваме патронния празник на родното училище, училище, което не само е оцеляло през своята 150-годишнина, но е било и винаги ще бъде мястото, от което тръгват децата от община Брегово със знание и умения в живота."
Поздравителен адрес по повод патронния празник  поднесе и председателката на Общинския съвет в Брегово Аня Ангелова
"Днешният ден е не само ден, в който правим равносметка на мястото и ролята на това училище през дългите години на своето съществуване, но отдаваме и почит на светите братя Кирил и Методий."
Маргарита Велкова  - представител на "Булвест" поздрави всички присъстващи с празника и поднесе на директорката на училището подарък от фирмата - фотоапарат. Деца от училище изпяха химна на Кирил и Методий, а мажоретният състав направи демонстрация, която впечатли публиката.
Празникът продължи в училище, където беше направена възстановка на часове от Средновековието по математика, български и от света на животните. 
Гостите имаха възможността да видят изложба с погачи и храни по рецепти от Средновековието и множество рисунки на възпитаниците на това училище, навършило 154 години от своето съществуване в община Брегово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31