Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловци от Лом бяха запознати с опасността от африканска чума по свинете

Снимка: Радио ВИДИН

Под мотото „Африканска чума по свинете – участниците в ловни излети носят отговорност” премина срещата в Лом, която Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция по горите организираха с ловци от региона. Членовете на местното ловно-рибарско дружество бяха запознати с риска от разпространение на заболяването в България от съседните държави, както и мерките, които трябва да се предприемат при ловни пътувания в страни с установени огнища на АЧС /Африканска чума по свинете/. Людмил Антов – началник отдел „Здравеопазване” в Областната агенция по безопасност на храните, призова ловците за максимална предпазливост и съдействие при най-малкото съмнение за заразено животно на територията на страната. Той  уточни, че все още в България това заболяване не е установено, но съществува голям риск да бъде пренесено.

„Искаме чрез вас да направим една кампания по отношение на събирането на проби, които проби да ни дадат възможност максимално бързо да констатираме, ако има случаи на африканска чума, за да предприемем необходимите мерки” – каза Людмил Антов.   

Той призова собствениците на домашни свине, както и членовете на техните семейства и работниците в свинеферми, да не предприемат ловни излети в засегнати от вируса  региони. Представителят на БАБХ уточни, че към месец юни 2018 г. АЧС се среща при домашни и диви свине в държавите членки на Европейския съюз: Италия /остров Сардиния/, Полша, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Румъния и Чехия. Освен това тя е установена и в страните извън ЕС – Грузия, Украйна, Беларус, Молдова и Русия.

За предотвратяване появата на африканска чума по свинете в България, Министерският съвет отпусна допълнителни средства в размер на 4,5 млн. лева.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търсят се кадри в образованието във Врачанско

Детски градини и училища в област Враца си търсят преподаватели и помощен персонал. В разгара на лятото свободните работни места бяха обобщени в справка, изготвена от регионалното управление на образованието във Враца. Четири са свободните позиции в ДГ "Европейчета" в града под Околчица, като три от тях са за учители и едно за помощник възпитател...

публикувано на 29.06.24 в 10:04

„По следите на козлодуйските думи – 2“ е при своите читатели

В Козлодуй ще бъде представен поредният втори брой на литературния сборник „По следите на козлодуйските думи“ на издателство Медия груп – град Враца. Изданието е част от творческата дейност на Литературен клуб „Нашето слово“ в Козлодуй. предпечатната подготовка е дело на Калин Младенов. Творби на 46 автори са включени сборника. Идеята..

публикувано на 29.06.24 в 09:00

Белоградчик празнува

Петровден е денят на Белоградчик. В града се провежда традиционния Белоградчишки панаир, който ще продължи до утре, 30 юни.  В 10:00 ч. ще бъде отслужен тържествен водосвет. След това кметът Боян Минков ще отправи приветствие.  Празничен концерт ще се проведе в местността "Панаирище". В него ще участват  Духов оркестър - Белоградчик, Детска градина..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Във видинското село Кутово отбелязват Петровден

На Петровден в село Кутово, община Видин отбелязват традиционния събор на селото и 150-годишен юбилей на църквата "Свети апостоли Петър и Павел". "На 29 юни от 8,30 часа ще бъде отслужена тържествена литургия и служба от митрополит Даниил. В 11,30 започваме с отслужването на празнична трапеза и водосвет за здраве. Жителите и гостите на..

публикувано на 29.06.24 в 08:15
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел . Този празник е установен на двамата апостоли, защото имало време, когато апостолите са се препирали кой е по- велик Петър или Павел, кой на кого е ученик. За да няма такива смутове има един ден, в който се почитат двамата апостоли, каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 29.06.24 в 08:05

Снимката на 28 юни 2024 година

Обещание : До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен.  До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград, част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Президентът Румен Радев ще..

публикувано на 28.06.24 в 18:05

СУ "Иван Вазов" - Мездра спечели тазгодишното издание на Патриотичните игри в област Враца

Отборът на СУ „Иван Вазов“ - Мездра стана победител в шестото издание на Патриотичните игри в област Враца . Домакин на атрактивното състезание тази година беше Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра. Родолюбивата инициатива е част от Програмата за патриотично възпитание в област Враца, която се реализира ежегодно от 2012 г. насам под..

публикувано на 28.06.24 в 16:35