Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С дегустация на "шира" завърши ритуалът по мачкане на грозде в Козлодуй

4
Снимка: Радио Видин

Пресъздаване на гроздобер и мачкане на грозде показаха по време на фестивалните дни в Козлодуй. „Кога се лозе праши, я се плашим“, е мотото на пенсионерски клуб „Турлашка махала“, който пресъздаде обичаите по правене на вино.

"Стопанино, покани стопанката да измие ръцете на невестите... Вземи менчето и полей тези нежни ръце на тези млади невести. Те ще ни помогнат да оберем това младо грозде“, наричали стопаните на лозето.

Преди дългоочаквания гроздобер хората миели ръцете си, за да падне всичко лошо и доброто да пребъде в тайнствения им ритуал. Плодът трябвало само узрял да се бере, ако се откъсне незрял, годината щяла да бъде кисела. В гроздобера участвали предимно жени, за да може нежна ръка да откъсне гроздовете и да не плаче лозата.

С кошници гроздето се изсипвало в големи корита, наречени "шарапани“, изработени от силна мъжка ръка, за да бъде "силно“ и виното. После млади девойки измивали краката си и започвали мачкането на гроздето с нозете си.

"Хайде скъпи деца, да ви измием краченцата, да се качите и намачкате това хубаво грозде... Щом всичкият добър грозд бил в шарапана, избраните девойки пристъпвали към изпълняването на старинния обред“

На свой ред стопанинът надзиравал строго извличането на сока от гроздето и когато бил сигурен, че всяко зърно е пуснало елексира си, пристъпвал към дегустация.

"Много сладко, много пивко, да се лее, да се точи, да се пени“, наричал той.

Фестивалът в Козлодуй ще бъде закрит с концерт на самодейни състави и Ансамбъл „Пирин“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Музикален спектакъл ще гостува във Враца

Музикалният спектакъл "Време за мечти" гостува във Враца, съобщиха от общинската управа.  Той разказва историята на Алис и Катрин, най-добри приятелки от училище и събира на сцената Гергана и Нелиан - най-добри приятелки от студентските години в Музикалната академия.  В спектакъла ще прозвучат популярни български естрадни песни, арии от световно..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Национален конкурс на Синдикат на българските учители -

Отличиха трима педагози от Враца

Трима преподаватели от Враца получиха високи отличия в 27-ия национален конкурс на Синдикат на българските учители - "Учител на годината" 2024 година.   Педагогът от спортно училище "Св. Климент Охридски" - Юлиян Георгиев получи приза "Учител на годината" в категория "Изкуства и спорт".  Специалната награда на председателя на Съюза на българските..

публикувано на 11.05.24 в 14:40

В Неговановци организират приказен карнавал

Приказен карнавал организира днес читалището във видинското село Неговановци. За всички деца са предвидени лакомства и атрактивни награди, каза секретарят на народно читалище "Светлина" Мариана Димитрова: "Много дечица ще бъдат облечени не само като приказни герои, а и като анимационни. Знае се, че на 11 май честваме ден за почит към Светите..

публикувано на 11.05.24 в 12:00

Професионален празник отбелязват библиотекарите

Библиотекарите отбелязват своя професионален празник.   Професията съществува от древността и ако в миналото е била упражнявана основно от мъже, днес все повече жени откриват призванието си в нея. Лидия Векова , е библиотекар в отдел "Заемна за възрастни" на Видинската регионална библиотека от 12 години:  "На мен лично ми дава много социални..

публикувано на 11.05.24 в 09:30

Църквата почита светите братя Кирил и Методий

Православната Църква почита днес паметта на светите учители славянобългарски Кирил и Методий. Повече за светите братя разказва свещеник Илия Симеонов от Видинска Епархия: "...Светите братя Кирил и Методий се родили в град Солун. Живели през девети век. Баща им Лъв бил виден пълководец, майка им Мария добра християнка. Получили добро образование,..

публикувано на 11.05.24 в 09:00

Жители на общините Монтана и Берковица: Тирове да не минават през Петрохан

Жители на населени места от общините Монтана и Берковица не искат тирове да минават през Петрохан. Заради предстоящите ремонтни дейности на пътя Мездра – Ботевград има предложение тежкотоварният трафик да бъде пренасочен през прохода. Жителите на монтанското село Благово също не са съгласни и изпратиха подписка до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)...

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Клисурският манастир отбелязва храмов празник

Клисурският манастир, който има за свои покровители светите братя Кирил и Методий днес отбелязва храмов празник. По този повод от 9:30 ч. е предвидено  празнично богослужение, възглавено от негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил в съслужение с много духовници и монахини от страната и чужбина.  Празникът продължава с концерт с..

публикувано на 11.05.24 в 08:05