Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на толерантността в община Оряхово

В училището в село Селановци се учат на човечност
Снимка: Петя Русинова


С поредица от инициативи в община Оряхово бе отбелязан Денят на толерантността. В дейностите се включиха не само жителите на общинския център, но и хора от малките села- от различни етноси и социални прослойки, с една цел. А именно да покажат на хората, че човещината не се различава по цвят, че различните от нас са еднакви по значимост и че трябва максимално да преодолеем нетърпимостта си към тях. Всички те доказаха, че в община Оряхово подават ръка на различните. 

Отвъд големите думи, събития и гръмките речи, толерантността е един личен човешки акт. Акт на доброта, търпимост и разбиране. Редица учебни заведения в Оряхово решиха  днес да припомнят на своите възпитаници какво е значението на думата толерантност и как да съхранят човешката добродетел. Едно от тях е началното училище „Св. Св. Кирил и Методий“.

"Отбелязваме тази дата за пръв път, предишни години имаше ден на розовата фланелка- също е свързан с толерантността, против агресията. Но тази година абсолютно всеки един класен ръководител, всеки един клас се включи"- каза Катя Игнатова, класен ръководител на втори "б" клас.

В Центъра за обществена подкрепа в Оряхово си изработиха Къща на толерантността. Сам по себе си, Центърът е форма на толерантност, твърди неговият управител Гинка Чобанова.

"Специално в деня, в който отбелязваме толерантността, нашите деца, потребители на услугите в нашия център, изработиха с помощта на екипа къща на толерантността, като по този начин изразиха толерантност към себе си, другите и към природата. Изработиха също така есенни листа с послание за толерантността и украсиха дърво на толерантността. Изработиха и с наша помощ малки подаръчета за дамите от пенсионерския клуб в село Остров, които подарихме с помощта на кмета на село Остров и така те отправиха отново своите послания за толерантност и към по-възрастните хора.“

Толерантността безспорно изразява способността да се общува с хората, отличаващи се в някакво отношение от нас. Толерантност означава търпимост към друг начин на живот, поведение, обичаи, чувства, вероизповедание, идеи и мнение. Именно на това се опитват да научат децата, преподавателите и екипът на  Основно училище „Никола Вапцаров“ в село Селановци.   Там учат деца със специални образователни потребности, за които отговаря специалисти. Това е училище в което толерантността към децата със специални нужди никога не е за сметка на другите и в което най-важният урок е всички да са равни, каза директорката Петя Русинова. Днес там имаше голямо тържество:

"Това тържество, смея да кажа, се подготвя от ученици със специални потребности, под ръководството на техните ресурсни учители, които дават възможност за изява на деца, които не могат да четат, трудно се справят с изказа, имат дефект в говора. Но те дълго време репетират за да могат да се представят на ниво ,подобно на всички останали ученици. Правят го с удоволствие. Включват се и ученици, които не са идентифицирани като деца със специални потребности, но може би смело трябва да припомня, че всяко дете, а и ние възрастните, сме със специални потребности всеки един от нас, защото всеки е индивидуален. Това е празника на осъзнатата ни човещина!“

Толерантност не бива да се бърка с апатия или малодушие. Тя не е равносилна на това да потъпкаш своето, за да се харесаш на чуждото. Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на всички форми на самоизява и способите за проява на човешка индивидуалност. Бъдете добри, бъдете толерантни и нека всички сме малко по- справедливи. Защото ако ние сме добри към другите, сме добри към самите нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50