Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Черната граница", която поставя Ньойският договор

Снимка: Радио ВИДИН
На 27 ноември се навършват 99 години от подписването на Ньойския договор. След подписването му Видинска и Кулска околия губят 9 села. Какво се случва с българите, които остават от двете страни на тази черна граница, разказа Христина Кирилова от РИМ- Видин на ученици от 12 "б" клас от ГПЧЕ "Йордан Радичков"- Видин.


"Ние губим 9 села. Това е компактно българско население. Големи са претенциите на Сърбия за Видин, град Белоградчик, за Кула също. През тази черна граница, която се оформя, защото след Ньойския договор трябва да се начертае тази граница, съставя се международна комисия, която започва работа по нейното изготвяне, така се получава, че тя преминава през дворовете на хората, разделя семейства, роднини. Изключително тежки са всички условия, защото те дори не се съобразяват с абсолютно нищо като географски, като етнографски характеристики. Просто тя минава и разсича 25 български села без да се съобразява с абсолютно нищо"
, каза Христина Кирилова от РИМ- Видин.

Дори не се изчаква решението на международната комисия и на 6 ноември сръбските войски окупират териториите. Българската държава успява да осигури средства, подслон и препитание на бежанците. Появяват се и новите села във Видинско- Халовски колиби, Шипиковски колиби, Гръцковски колиби:

Снимка"Това са били техните земи, нивите с колибата. И те идват тук, на земята, която имат и изграждат своите домове."

Днешният ден е паметна дата за населението, което живее в този "триъгълник" на България, каза Валя Александрова- учител по история в ГПЧЕ "Йордан Радичков":

"Нашата идея е да изграждаме отношения и нагласи в тези млади хора. Ако това, което може като емоция чрез история  да им се предаде, да се събуди интересът им, много повече ще се поинтересуват, ще ровят, ще разпитват. Идеята, когато говорим за тази част на краеведската история, е да могат да бъдат включени личните истории на хора, изследвания, които децата също могат да направят чрез своята семейна история, а ние живеем точно тук- на границата. И това, което днес се опитваме също да им покажем, че ако днес на Балканите от двете страни на границата, само на 30 километра разстояние младите хора решат да се опознаят, границата няма да бъде проблем за тях."

СнимкаКакво научиха от днешния урок дванадесетокласниците?

"Тежки времена за българския народ. Но, както  чухме от презентацията, тези, които печелят, те определят правилата", заяви Илина Стойкова.

"Пострадалото население е доста голямо. Дворовете се делят на две половини- едните остават за едните, другите- за другите", допълни Симеон Тончев.

"Бруталният начин, по който са отделени тези населени места от България, без да се взимат предвид човешките съдби", каза Давид Йорданов.

"Направи ми впечатление, че държавите, изготвили договора, изобщо не са се съобразили с никакви условия. Те са гледали да вземат колкото може повече територия", смята Теодора Тодорова.

Радостина Йорданова изобразява Ньойския договор така:

"Една ръка, която държи кукла на конци, която подписва договора, който е наложен от кукловода."

По силата на Ньойския договор от 1919 година от България са отнети Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Западните покрайнини. Села от Видинско остават на сръбска територия. Сред пострадалите е и кулското село Големаново.
Как Ньойският договор е разделил хората в селото- чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50