Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 ноември 2018 година

Снимка: Любо Андреев

Усложнена е пътната обстановка заради продължаващия снеговалеж в Северозападна България. За около два часа беше спряно движението на товарни автомобили на изхода на Видин в посока към Монтана в ранния следобед. Причината е аварирал ТИР в района на монтанското село Смоляновци. В цялата област Видин пътищата от републиканската мрежа са почистени и проходими при зимни условия, съобщават от областната администрация.

Най-тежка е обстановката в област Монтана, където снежната покривка е около 30 самниметра.
Главен път Е-79 вече е проходим, след като аварирали на две места тежкотоварни камиони са изтеглени и шосето е разчистено, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Тежкият мокър сняг е скъсал жици на далекопроводи на много места в региона и в момента без електричество са почти всички селища в общините Чипровци и Георги Дамяново, както и отделни села в общините Монтана и Брусарци, съобщиха от областната управа в Монтана. Екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на авариите. В област Враца всички републикански пътища са проходими.

Роторен снегорин очакват във видинската община Бойница в края на януари. Техниката е осигурена по трансгранчина програма с Румъния. Има договор с фирма- изпълнител за поддържане на четвъртокласната пътна мрежа до края на тази година. В общината са в готовност да поставят и снегозадържащи платна на критични участъци. С опасност от снегонявявания е пътят между селата Шишенци и Бориловец.

Две отделения в болницата в Монтана са с нова техника. Днес кметът на Монтана Златко Живков и директорът на многопрофилната болница д-р Тони Тодоров я представиха. Закупени са трансдюсер /приставка към ехограф/ за интракраниална доплерова диагностика на мозъчно съдови заболявания за неврологично отделение и операционна лампа за хирургията.

Със застудяването на времето се увеличават и случаите на усложнения при заболявания на дихателните пътища. Белодробното отделение на видинската болница е почти запълнено с пациенти, съобщи д-р Николай Николов. "До обяд в отделението са постъпили 7 човека... Чести са пневмониите, обострени хронични заболявания." Отделението по пневмология и фтизиатрия към видинската болница "Св. Петка" разполага с 32 легла за стационално лечение.

Инициативен комитет за честване на 110 години от създаването на Начално училище „Св. Софроний Врачански“ и 280 години от рождението на българския възрожденец бе учреден във Враца. За председател на Комитета бе избран кметът Калин Каменов.

Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, град Видин е сред петте училища в България отличени от екипа на "БГ Бъди активен". На 4-ти декември, вторник, по време на специална церемония в Министерството на младежта и спорта видинското училище ще получи наградата си.

Третокласник от Кула спечели първото място в областен конкурс за рисунка на тема „Полицаят е мой приятел и учител“, съобщиха от ОД на МВР-Видин. 25  творби участваха в ученическото съревнование. Ученическият конкурс за рисунка на тема „Полицаят е мой приятел и учител“ е част от планираните дейности по Програма „Детско полицейско управление“, а целта е ангажиране на свободното време на децата и популяризиране на полицейската професия. Третокласници от трите детски полицейски управления в Кула, Брегово и Белоградчик, участваха с 25 рисунки в конкурса.











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дружество за отпадъци във Врачанско отчете печалба за 2023 година

Дружеството, което събира и депонира отпадъците на общините Мездра и Враца – „Екопроект“ е с 4 060 лева годишна печалба за 2023-а. Това стана ясно на последното заседание на местния парламент в града под Околчица, на което беше гласувано поведението на врачанския представител на форума. Той ще подкрепи баланса на дружеството, който ще бъде..

публикувано на 03.06.24 в 10:05

Паметник на Васил Левски ще бъде издигнат в Лом

Общинският съвет в Лом прие предложението на кмета на общината Цветан Петров за изграждането на бюст-паметник на Васил Левски в града. Предвижда се мемориалът да бъде поставен на площад "Свобода“, северно от сградата на НЧ "Постоянство 1856“. Предстои процедура по одобряване на проекта от Министерството на културата. Градоначалникът сподели, че с..

публикувано на 03.06.24 в 08:30

Двама кандидати се борят за кметското място в село Громшин

Двама кандидати за кмет на Громшин , като частичният избор в бойчиновското село ще се проведе на 23 юни. Частичният избор се наложи, след като правомощията на избрания през октомври миналата година за кмет на Громшин Цветан Антонов бяха предсрочно прекратени. Това стана, тъй като Антонов не бе закрил в срок своя фирма, регистрирана през 2005 година...

публикувано на 02.06.24 в 14:00

Ден на селото отбелязват в Лютиброд

2 юни, денят в който почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България е Ден на мездренското село Лютиброд.  По този повод от 20.30 часа в селото ще се проведе тържествена заря-проверка и тържество, в което ще се включат клуб "Умението да говорим" при СУ "Иван Вазов” Мездра с рецитал, популярната МФГ "Змей..

публикувано на 02.06.24 в 13:24

Видинчани се преклониха пред подвига на Ботев

С вой на сирени точно и едноминутно мълчание, точно в 12.00 часа в цялата страна бе отдадена почит към подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.  Видинчани също отдадоха почит и споделиха, че подвигът на героите винаги трябва да се помни: "Може би трябва да си припомним едно чувство за патриотизъм и да го..

публикувано на 02.06.24 в 13:13

Ще ремонтират пътя Лом-Козлодуй

Основен ремонт на пътя Лом-Козлодуй предвижда да извърши Агенция "Пътна инфраструктура". 94 километра от второкласния път на територията на областите Монтана и Враца е включен в инвестиционната програма на АПИ. Обявена е обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на техническия проект за ремонт на отсечката. До започване на основния..

публикувано на 02.06.24 в 09:36

Д-р Йордан Иванов представи исторически роман в Лом

Д-р Йордан Иванов, специалист по ушно-носно-гърлени болести в ломската болница "Св. Николай Чудотворец", представи шестата си поред книга "Видинската корона" в камерната зала на Народно читалище "Постоянство 1856". Вдъхновен от династията Шишмановци, цар Георги I Тертер и съдбата на Видинското царство, д-р Иванов извежда на преден план вечните теми..

публикувано на 02.06.24 в 09:02