Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Световен ден на думата "благодаря"

Снимка: РАДИО ВИДИН


Днес е "най-учтивият" ден в годината- отбелязваме Световния ден на думата "благодаря". Въпреки че е просто послание,  думите на благодарност ни карат да се чувстваме по-добре. Думите, с които изказваме благодарност, помагат на  хората да доставят радост един на друг, показват внимание и разменят положителни емоции - нещо, без което животът ни би бил по-мрачен. За някои тази дума дори е "вълшебна" и не трябва да я забравяме. При всички случаи, важно е думите на благодарност да се изговарят от сърце.

Използват ли видинчани думата "благодаря", кога я използват и как се чувстват, когато те самите я чуят?

"... Трябва да се използва... Когато някой ми направи услуга...Използвам я много често, занимавам се с търговия и няма начин, при срещата с хората да не благодариш за нещо, което е направено. Така съм възпитан- да благодаря на хората, които се отнасят добре. Може би по-често трябва да се използва тази дума...."Благодаря" е често срещана дума, аз благодаря при всички удобни случаи, приятно ми е и да ми казват "Благодаря"... По тази дума определям и хората. Човек който не е благодарен от живота и въобще от каквото и да било, този човек не заслужава даже и да живее. Когато се нахраня и преди това даже благодаря на Господ. Благодарение на нея съм доживял до 80 години."...Благодарим, когато се налага, на всеки който заслужава, на него я казвам- когато ти услужи, когато ти направи добро."

Навярно сте обърнали внимание, че самата дума е образувана от две части - "благо" и "дарявам". Чрез нея подаряваме благодат не само на околните, но главно на себе си.

„Благодаря” е наистина чудодейна дума и ненапразно всяка култура й обръща особено внимание.
Затова не забрявайте да благодарите- на семейството си, на приятелите, на колегите, дори и на непознати. Защото думите на благодарност успокояват и стоплят душевно.Вижте още

Снимката на 3 октомври 2023 година

В Монтана разиграват ситуация на станало  земетресение .  То е част от международно полево учение за Модули за Гражданска защита на Европейския съюз. Часове преди конституционната парламентарна комисия да обсъди на първо четене предложените от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС конституционни промени членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) предупредиха за..

публикувано на 03.10.23 в 18:05

Посещенията в пещерата Магура са по нов график

През два часа са посещенията за групи в пещерата Магура през есенния и зимния период. Новият график е от началото на октомври. В почивните дни, когато има повече туристи, посещенията са през час, каза специалистът "Образование и туризъм" в общинската администрация в Белоградчик Ива Александрова : "Посещенията винаги са били на определен час, тъй..

публикувано на 03.10.23 в 17:15

Международно учение за спасители и пожарникари се провежда в Монтана

В Монтана разиграват ситуация на станало земетресение. То е част от международно полево учение за Модули за Гражданска защита на Европейския съюз. Над 250 пожарникари и спасители от Австрия, Гърция, Турция, Унгария и България ще извършват спасителни дейности.  „Ситуацията е същата, като тази с голямото земетресение в Турция“,..

публикувано на 03.10.23 в 16:47

Клиентите на БДЖ ползват намаления за музея във Враца

Българските държавни железници (БДЖ), Фондация „Америка за България“ и Регионалният исторически музей във  Враца провеждат съвместна кампания за популяризиране на града като атрактивна туристическа дестинация. За целта всички пътуващи по направлението между София и Видин могат да запазят билета от своето пътуване с влака, срещу който ще получат отстъпка..

публикувано на 03.10.23 в 15:58

Специалист по вътрешни и белодробни болести изнесе лекция във Видин

Среща, посветена на здравето на белия дроб и дихателната система на човека се проведе във видинската библиотека. Лектор бе специалистът по вътрешни и белодробни болести д-р Иво Илиев . Той запозна присъстващите с устройството и ролята на белия дроб, с превенцията на белодробните заболявания и грижата за здравето като цяло.  "Говорихме за това как..

публикувано на 03.10.23 в 15:40

74-годишен шофьор загина при катастрофа в Лом

74-годишен водач от Лом е починал на място при пътнотранспортно произшествие в крайдунавския град, съобщават от полицията в Монтана. На 2 октомври около 09,20 ч.  на ул. "Пристанищна" 74-годишен ломски жител при управление на лек автомобил, движейки се в посока от Видин към жп гара Лом, изгубил контрол над волана, излязъл вляво извън пътното..

публикувано на 03.10.23 в 12:04

Мъж и 15-годишно момче от Карбинци загинаха при катастрофа

Мъж на 32 години и 15-годишно момче загинаха при катастрофа по пътя Ружинци–Дреновец, при разклона за с. Роглец . Сигналът за инцидента е подаден тази нощ в 00:49 часа на тел.112.  Според първоначалните данни лекият автомобил, шофиран от мъжа,  излязъл от пътя и се преобърнал в дере. На място са загинали водачът и 15-годишен пътник, двамата от с...

публикувано на 03.10.23 в 09:51