Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма ваксина срещу фалшивите новини

2
Снимка: pixabay.com

В последните дни в интернет пространството се завъртя информация за обявена грипна епидемия във Видин, каквато всъщност към момента на излизането на тази статия няма. Появата на тази фалшива новина е съвсем прозаична. Във Фейсбук  някой споделя  стара новина на Радио Видин (може би от 2017 г. или 2018 г.), която е препубликувана от врачанска информационна агенцията, на чийто сайт последните публикации са от началото на 2018 г. Новината обаче се препубликува и предизвиква вълна от коментари и полемики за укриване на информация и конспиративни теории. Основна крачка към решаване на ребуса, наречен манупулация, дезинформираност и лъжа - т.е същността на лъжливите новини - е да бъдем постоянни в действията си, да вярваме на сетивата си и да подбираме източниците си. Недоброжелателят няма да си отиде или замине, а светът ще продължи да се движи от икономика и политика, но човешкото право включва и право на избор -  Харесвате ли фалшивите новини? А искате ли да ги разпространявате? Вие избирате.

"Една стара новина да се сподели като актуална всъщност е често срещано явление. Хората не винаги гледат датата, бивайки развълнувани от заглавието. Понякога подобна новина се очаква от всеки, а това и дава нов живот. На какво се дължи подобен казус? Изследователите са на мнение, че виновни са социалните мрежи. В тези мрежи всеки е журналист - той подбира какво да споделя и се стреми да информира своите приятели. Обикновените хора не са журналисти, те не са професионалисти. Те нямат навик да проверяват дали всичко е вярно. Социалните мрежи не са източник на информация. Конкретният случай за грипната ваканция - тази новина може да се провери лесно на сайта на местната здравна инспекция", изразява мнение Ралица Ковачева, преподавател във Факултета по журналистика към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и съветва "винаги да се търси алтернатива офлайн".

Фалшивите новини трудно ще бъдат спрени, е мнението на жители на Видин, а причината е, че често обслужват политически интереси:

"Заблуда на хората - това е целта на този тип новини. Винаги докато има противоборство между партиите, ще има фалшиви новини. Няма начин, по който можем да се преборим. Трябва повече да разсъждаваме и мислим. Контролът се нарича цензура, но удачно ли е? Изходът е новината да я пречупиш през различни източници".

Обикновено и най-често фалшивите новини нямат стойност, но постигат главната си цел - дезинформация. Същността на една фалшива новина се крие и в нейното име, което подсказва, че тя няма доказан автор или автентичност. Отваряйки тълковният речник за проверка, срещу думата "новина" виждаме следните синоними: вест, известие, новост, актуалност и информация. Фалшивите новини са лишени от истинност, а причините са няколко и сред тях е неясният първоизточник. Основният белег на фалшивите новини, който все по-често се утвърждава и забелязва, е свързан именно с мрежите за масови комуникации. Лъжливата информация се създава в интернет - морето, в което всичко се случва за секунда. Там от точка до точка думите пътуват за част от секундата. Връщайки се към определението, че онлайн комуникацията изгражда общество, веднага можем да пресметнем колко бързо и с каква скорост една фалшива новина може да "пропътува" хиляди монитори и съзнания. Стремежът за търсене е водещ в човешката душа, а дните се движат напред от жаждата за нова информация и знания. Забързани и туко що получили информация, потребителите обикновено си спестяват проверка на достоверността на информацията, която са получили. Не можем да обвиняваме и единствено хората, тъй като светът е превърнал емоционалната ни нагласа във водещ елемент. Психиката на аудиторията и ангажираността към водещите тематики изпреварват обмислеността, което накъсва веригата - новините не биват проверявани, а последвалото им разпространение ги превръща в част от проблема. В българското законодателство няма закон, чрез който собствениците на онлайн издания  да бъдат с публично достояние. 

"Хората би трябвало да следят и сами да решат към коя медия да се обърнат и да черпят новини от нея. Хората трябва да избегнат сами фалшивата информация, защото тя ни залива - печатни и електронни медии, но най-вече проблемът е интернет пространството. Дори не визирам тролове или измислени профили. Хората лековерно препечатват и публикуват, без да мислят. В нашия народ си има стара традиция - вярата в печатното слово. Не всичко, което се публикува, е истина, но настроенията са такива често. Основната причина, уви, е недобросъвестното поведение на тези, които правят публикациите. Не мога да кажа, че това са журналисти. Журналистите са отговорни хора, които знаят закон №1 в професията - истината, истината и само истината. Журналистите проверяват своите извори, своите източници", коментира темата за фалшивите новини и лъжливата информация Снежана Тодорова, председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти и напомня, че "в професията журналист най-важният елемент е наречен отговорност".

Читателите често се ориентират и разпознават фалшивата информация, но често след като вече веднъж са се опарили, казва още Снежана Тодорова:

"Като веднъж си повярвал, а после са те излъгали, доверието отпада. Нашият труд е насочен към читателя, слушателя и зрителя. Ако лъжем аудиторията, тя вече няма да ни следи. Читателят наистина трудно се ориентира, но го прави. Отговорността е на тези, които произвеждат новините - журналисти, редактори, собственици на медии. Не винаги носителят на новината е журналист. За съжаление, за медийното ни пространство в България фалшивите новини са проблем. Те имат различна цел. Аз съм на мнение, че от началото на прехода започна наблягането, ако не толкова на фалшивата новина, то на сензацията". 

Перото винаги е било най-могъщото оръжие, а съвременното перо е обществото, което се формира в измисления свят, наречен мрежа. За да не допуснем манипулацията да влезе и в нашето съзнание, трябва да бъдем по-предпазливи, да четем повече и да не се доверяваме прекалено лесно. Факт е, че се влага ресурс в справянето с проблема, но основен принцип си остава, че каквото си направим сами, друг не може да ни го направи. Злото, разбира се, не може да бъде изкоренено, но може да бъде ограничавано. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40