Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна ли битката за Европейския парламент

Снимка: Йорданка Петрова

Евроизборите ще се проведат през месец май, но партиите започнаха вече своите предизборни кампании по един или друг начин. Ако промените в Изборния кодекс бъдат приети, бюлетината вече ще изглежда по-различно- без номера за партиите и коалициите. Номера ще имат само кандидатите, за да не се стига до феномена 15/15. Изборите според Централната избирателна комисия (ЦИК) може да са на две възможни дати- 25 или 26 май. Те са в рамките на определеното от Еврокомисията и отговарят на българския критерий- да са в неработен ден. 

По принцип и негласно, кампанията е стартирала, смята социологът Любен Добрев:


"Не само големите, но и по- малките започнаха... Всички нападки и опити да се дадат препоръки е точно това... Въпреки усилията не вярвам да мобилизират много хора да гласуват... Президентът не би могъл пряко да повлияе на избора..."


ЦИК също вече се подготвя за предстоящата трудна година. Активната работа ще започне след издаване на президентския указ- не по късно от 60 дни преди вота, или 25 - 26 март. Над 12 хиляди ще са секциите в страната. В чужбина се гласува само в държави членки на Европейския съюз.

Знаем ли какво всъщност правят евродепутатите попитахме социалния антрополог доц. Харалан Александров:


"Не е ясно на повечето хора. Много е мистифицирана материята на Европейския съюз... Хората считат, че присъствието на български евродепутати там е просто принадлежност към европейския елит, отколкото работа... Самите депутати и политически партии трябва да направят една образователна кампания, а не прост пиар..."

 
Геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев смята, че водещите партии вече са започнали своите кампании, а кой ще бъде евродепутат според него няма значение:


"В ГЕРБ, въпреки че се опитват да го скрият, започнаха още преди месец... Готовността за избори пролича и при БСП на конгреса им... Тази година ще има два пъти избори, а защо не и три пъти... А кой ще бъде евродепутат, казано по- грубо и по- кратко, то това няма значение..."


Европейският парламент е единствената институция на Евросъюза, която се избира пряко от гражданите. Това става на всеки пет години, чрез общи, равни и преки избори. През май 2014 г. гражданите на Европейския съюз избраха за осми пореден път членове на Европейския парламент (ЕП) за мандат 2014 - 2019. България има 17 представители в него, избрани на третите за страната избори за ЕП, които се проведоха на 25 май 2014 г. Всеки член на Европейския парламент има своя страница на сайта на ЕП, където можете да намерите неговите координати.


Политическият анализатор Георги Харизанов също смята, че предизборната битка е започнала и коментира работата на депутатите през този мандат: 


"Готвят се партиите за евроизборите... Нашите евродепутати постигнаха и добри неща. От всичките мандати до сега те свършиха най- много работа, но трябва още... Трябва да отидат подготвени хора, а не политици втора ръка..."


Евродепутат означава член на Европейския парламент. Това е изборна представителна длъжност, която населението на всяка една държава - членка на ЕС има право да избере автономно на специално проведени за целта избори за евродепутати. В зависимост от населението на страната тя има право на определен квотен брой представители на своето население в общия Европейски парламент. Това е определението за евродепутат, а кои ще бъдат и дали ще работят по- добре предстои да разберем през май.

Анкета сред граждани на Видин показа слаба заинтересованост към евроизборите.


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00