Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да носиш в сърцето си гора

2
Иво Стоянов
Снимка: Радио Видин
Интересният житейски път на Иво Стоянов представяме в това издание на "Калейдоскоп". Повечето хора го познават като  Горския, защото вече 36 години той работи в системата на горското стопанство. Детството му, следването му, работата му, съдбата му, целият му съзнателен живот е свързан по магически начин с гората.
Той е роден през 1964 година в Раковица, село в полите на Стара планина. Основното си образование завършва в училището в село Раковица. Следва техникума по горско стопанство "Христо Ботев“ в град Велинград специалност "Горско стопанство и дърводобив“. След като завършва средното си образование през 1982 година, започва работа в системата на горите в "Горско стопанство" град Белоградчик. От 1984 година се прехвърля в  град Видин. В момента е помощник-лесничей в Държавно Горско стопанство - Видин. Живее в град Кула. Семеен е, има две внучета.  Детството на Иво  минава между двете близки села Киреево и Раковица, които са сгушени в  полите на Западна Стара планина. През ваканциите стои повече в Киреево при баба си и дядо си по майчина линия. В спомените му те са най-добрите баба и дядо, които му разказват вълшебни приказки и му прощават всички бели. А спомените за необикновените приказки, които той слуша всяка вечер, се връщат отново в неговото съзнание, и той решава да напише съхранените приказки в паметта си.  Така се ражда книгата "Приказки от  дядо и баба".

Детството
"Баба ми и дядо ми в Киреево те бяха хора земеделци и знаеха много приказки над 100 и много увлекателно ги разказваха. Те ги бяха чули от техните баби и дядовци, това се е предавало във времето и не са били писани. Те бяха много мили хора. Затова и аз прекарвах времето си при тях. Родителите на баща ми бяха овчари. Помагах на дядо и на колибата съм седял, нямаше ток тогава. Това са едни мигове, които са незабравими, остават за цял живот в съзнанието. Сегашните деца не могат да ги изживеят. От дете обичах природата, това ми повлия и ме насочи към тази професия - лесовъдството. Но тогава беше ограничен приемът. За нас беше Тетевен и Берковица. Посъветваха ме да си изпратя документите в Министерството  на горите и горската промишленост. Аз ги изпратих, но отговорът се забави много и аз изпуснах срока да ги подам във Велинград. И бях принуден да се запиша в Берковица. ...На другата година се преместих във Велинград. Там имам много приятни мигове, намерих много приятели. Този град ми остана в сърцето."

Професията "лесничей"
"Защото гората е животът, без нея и ние не бихме съществували. Тя отделя кислород, с който живеем. Не мога да си представя да работя нещо друго, вече 36 години. Всеки ден ми минава различно, имаме залесяване есен или пролет, разнообразна дейност, с всичко е свързана. Има залесяване, но то се извършва в държавния горски фонд от нашето държавно горско стопанство. Всяка година имаме залесяване на акация, топола от порядъка на 500 дка. Нашата територия е 34 000 хектара, голяма, но разкъсана територия и обхващат 8 общини. Най-голям е горският фонд в Балкана на Раковица, Подгоре, Киреево.  Най-интензивното залесяване е било от 60-80 години с иглолистни гори, най-вече от черен бор и смърч. Най-добре виреят широколистните гори в нашия край."

 Животните в горите
"Има увеличение на фазана, на дивата свиня, сега вече почти няма елен - лопатар. Не се планува отстрел на сърните, за да може популацията да се запази и увеличи. Има много хищници като чакали, които унищожават полезния дивеч. И тук идва ролята на ловеца. Преди години имахме разсадник "Алимана", произвеждахме тополови фиданки, но го закрихме".
 
Гората
"Трудно е да ползваме гората с разум и в полза на хората. Трудно е, хората имат гората като средство за огрев. Хубаво е, че гората бързо се възобновява, това е хубавото. Доста години трябват, десетилетия, за да се възстанови. Сега на гората се гледа комерсиално, а не като природа, дар Божи.  Това откъсване от земята и гората се е отразило на младото поколение. За българина гората е била  неговата душа и неговото сърце. И това откъсване е пагубно. Вече е опасно да си горски надзирател, на моменти е много рисковано.  Но всеки сам решава и да знае, че има и такъв момент. За да бъде човек лесовъд, трябва да обича гората, да има сърце за това , да носи в себе си обичта към гората. Най-хубавото в живота ми е това, че се посветих на гората. Другите неща са на втори план. Гората е хубава във всеки един сезон и има своя чар."

Приказки от дядо и баба
"Издадох книгата с 25 приказки, които ми ги разказваха баба и дядо. Много обичах да ми разказват приказки. Така спонтанно ми дойде тази идея. Да издам тези приказки в една книга, защото са част от нашия фолклор. За да се запазят за поколенията. Любимата ми приказка е "Баща и син". Всички те са уникални, защото показват човешките добродетели, които трябва да притежаваме."

 Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18