Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едносменно обучение в училище искат ученици и родители

Двусменната система на обучение в българските училища, въведена преди почти 50 години, е била оправдана с бума на раждаемостта по това време. Днес обаче демографската картина е друга и ражданията са намалели почти двойно, което прави двусменната система неоправдана. Министерството на образованието и науката си е поставило за цел да се спре практиката учениците да бъдат делени на две смени и да се премине към една- сутрешната, за всички ученици.


Учениците от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" се обучават в сградата на ОУ "Любен Каравелов" във Видин във втора смяна поради ремонт в тяхното училище. Анкетираните младежи са единодушни, че не искат да учат до късно вечерта: 



"Определено предпочитам първата смяна, човек е по-продуктивен сутринта, а следобедните часове започва да му свършва енергията и не върши толкова работа, колкото върши сутрин... На същото мнение съм, защото ходя на тренировки и първата смяна е по-удобна за мен и за всички като цяло. Като имаме седем часа се прибираме в седем часа и десет минути и е тъмно, първа смяна е по-удобно за всички... Първа смяна предпочитаме, имаме повече време да излизаме и да пишем домашни."



Учениците са по-продуктивни по време на първата смяна, смятат и учители от Математическата гимназия:



"Двусменната е тежка, защото няма условия. Лятото тук става много горещо, невъзможно е да се учи до седем часа вечерта и е тежко за децата. В момента сме само втора смяна, от октомври месец, и децата са изморени, вечерно време особено малките деца им е много трудно, седем часа и десет минути свършва седмият час... Разбира се, че децата сутрин са по-бодри, отколкото следобед и вечер, организмът е по-податлив сутрин да възприеме, отколкото следобед. След натрупана умора след пет часа, вече лятото децата искат да играят, искат да са навън, едва ли ги озаптяваш в стаята."


Потърсихме мнението и на родителите на учениците от по-малките класове, които са първа смяна, за това каква система на обучение предпочитат:



"Нямаме избор, капацитетът от брой ученици и учебни помещения, не позволява една смяна. Който предпочита една, друго по-голямо училище с по-малко ученици. И аз съм бил на две смени, когато почне и се изпробва, тогава може да се сравнят двете. Моят ученик е малък и първа да е, и втора да е, той си седи на занималня. Трябва да минат и двете, за да има база за сравнение, но не мисля, че ще има проблем и на една смяна да са децата... Мисля, че е по-добре, защото стават рано и са по-бодри, след обяд е по-тъмно за по-малките особено и затова предпочитам да са само първа, без втора смяна."


Директорът на СУ "Цар Симеон Велики" във Видин Венци Станев е на мнение, че училищата трябва да бъдат на една смяна. Където има възможност, всички директори се стремят към едносменно обучение, посочи Станев. Според него се търсят решения как да се премине на една смяна. Има училища към, които има много голям интерес, както е в случая с "Цар Симеон Велики", и учениците са постоянна бройка, което означава, че за да се мине на една смяна, трябва да се намери допълнително място. Налагането на ограничения при приема на паралелки до три на брой ще помогне и до 4-5 години ще може да се въведе една смяна за всички ученици. Причините за въвеждането на една смяна са, че учениците са по-работоспособни преди обяд, в есенно-зимния период не е естествено децата да учат на изкуствено осветление и да се прибират късно вкъщи, посочи още Венци Станев.


За да бъде въведена едносменната система в някои училища, трябват средства за преоборудване и ремонт на сградите, в които да се поберат всички деца в една смяна. Разбира се, има и такива учебни заведения, при които има само една смяна, но те са по-скоро изключения. Сроковете и мерките за въвеждане на едносменния режим е различен за всяко населено място според демографската ситуация, материалната база на училищата и възможностите за разширяването ѝ.


Да се надяваме всички школа да преминат към едносменната система по-скоро, за да може учениците в България да бъдат улеснени, както е в много европейски държави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50