Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване разбива митове от историята на Видин

4
Офицерите от 138 Болховски полк, участвали в Руско турската война 1877 – 1878 година.
Снимка: Архив на Рачо Миланов


Проучване хвърля нова светлина върху събитията, случили се след Освобождението на Видин. То е дело на краеведа Рачо Миланов, който изследва както написаните досега исторически книги, така и неразглеждани до момента документални източници.

"Първото по-сериозно изследване е на Димитър Цухлев, който през 1932 година издава книгата  "История на град Видин и неговата област", в която се спира подробно на този период. Проблемът е, че написаното от него след това безкритично е възприето от всички пишещи по темата и е влязло официално в историята на град Видин, включително в академични издания като "История на България", "Енциклопедия на България " и т.н. Тоест написаното от Цухлев, без да се базира строго на факти и документи, е прието като истина от последна инстанция. Написаното накратко е следното: Един месец след Освобождението във Видин пристига руска военна част, водена от генерал Боревски, която включва казашки ескадрон, някаква артилерийска част и 138 Болховски полк, начело с полковник Аминов...Това, което успях да намеря като официална информация в руски източници, достъпни в интернет, е, че по това време в 138 Болховски полк не е имало офицер с името Аминов. Полкът е командван от полковник Бусе...Генерал Боревски е митологична личност. Няма такава личност, независимо че е влязъл в историята на града, дори градската управа му е оказала високата чест да кръсти улица на него...", обясни изследователят на местната история.
 Полковник Владимир Василиевич Бусе, командир на 138 Болховски полк до 25 април 1878 година. Снимка: Архив на Рачо Миланов
В книгата си Димитър Цухлев посочва, че руските войници са влезли във Видин на 25 март- Благовещение. Краеведът Рачо Миланов смята, че това се случва ден по-рано - на 24 март:

"От това, което успях да намеря като официална информация в източниците, в историята на полка, пристигнал във Видин, издадена през 1903 година в Москва, изрично е посочен маршрутът на полка, тръгвайки от Русчук, плавайки няколко дни по Дунав и пристигнал във Видин на 24-ти, тоест един ден по-рано от това, което официално е прието в момента. Същата дата споменава обаче и Каниц в своя обемен очерк за Видин, така че може да се смята, че това е истинската дата..."

При проучването си Рачо Миланов установява също, че 236 руски войници са покосени от тифна епидемия и са погребани на старите видински гробища:

"Проблемът с тези 236 руски войници е, че те са тотално забравени както от своята родина, така и от нас, българите, на които те все пак са дошли да помогнат..."


Краеведът се надява новите факти да бъдат взети под внимание при днешното честване на 141 години от Освобождението на България, а в бъдеще да бъде поставена паметна плоча на починалите във Видин руски войници.
Полковник барон Густав Александрович Аминов, командир на 138 Болховски полк след 25 април 1878 година.
Потърсихме мнението и на историци от града. Дългогодишният уредник в Регионалния исторически музей Видин Невен Илиев коментира, че част от изнесените факти вече са известни на специалистите, но Рачо Миланов има своите безспорни заслуги.

"Човекът има определени заслуги за уточняване на нещата, които са ставали по време на самото Освобождение и след Освобождението. Има обаче моменти, с които категорично не съм съгласен. Той прави опит да пренесе с един ден назад Освобождението на Видин. Те са пристигнали наистина един ден по-рано. В музея знаем това от 1995 година, когато излиза второто издание на Феликс Каниц "Дунавска България и Балканът". На 24-ти идват, но на 25-ти става вече напускането официално на града...Относно името на генерал Боревски той е напълно прав, че няма такъв генерал...Текстът му има призив да се направи това, да се направи онова... Не е по силите на Регионалния исторически музей да вземе такива решения, така че неговото предложение за поставяне на знак на загиналите от болести край Видин не е от нашата компетенция...Трудно е човек да се мисли, че е последна инстанция по даден въпрос, защото непрекъснато изплуват нови документи. Тези дни говорих с директорката на музея Фионера Филипова, която каза, че са й обещали от Румъния някаква книга, която ще излезе със спомени на участник във военните действия. Така че непрекъснато излиза по нещо ново."

Може да се помисли за издаването на малко по-голяма история на Видин, каза в заключение историкът. А ние се надяваме и други факти за миналото на Видин да бъдат разкрити и включени в нея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03

Жителка на село Новоселци се оплака от слабо електрозахранване

Жителка на видинското  село Новоселци сигнализира, че от години има проблем с електрозахранването . Габриела Борисова казва, че   токът в дома ѝ е слаб, има и изгорели електроуреди. Сигнализирали са писмено и устно енергийното дружеството, но досега нямат решение на проблема.  "Тук, преди няколко години, токът стана много слаб, направо като..

публикувано на 25.06.24 в 14:52

РЗИ-Видин: Къпането в река Дунав няма да бъде разрешено

С настъпването на горещите дни  видинчани търсят прохлада във водите на река Дунав . Доколко това е здравословно и разрешено ли е, потърсихме за коментар Регионалната здравна инспекция във Видин . От РЗИ съобщиха, че къпането във водите на река Дунав няма да бъде разрешено и занапред, тъй като крие риск за хората. "И тази и следващите..

публикувано на 25.06.24 в 14:24
Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Красимир Георгиев, АКАБ: Държавата се опитва да изгони търговците от храма, но иска и да ги компенсира

Предлаганите промени в обучението и изпитите за шофьори, които предвиждат кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението , са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на транспорта. Другото съществено предложение е за пълна дигитализация..

публикувано на 25.06.24 в 13:59

Какво се случва с градския плаж във Видин?

Ще остане ли градският плаж "Баба Вида" в историята на Видин като уникално място за плажуване на три нива, покрито с пясък, с естествено течаща вода, съчетано с красивата историческа забележителност - едноименната средновековна крепост? В общественото пространство се говори за това, че след започналия там ремонт, пясъкът вече е премахнат и на..

публикувано на 25.06.24 в 13:00

Фестивалите "Vidin Art Festival" и "The River" се обединяват в едно

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От 28 юни до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще предложи..

публикувано на 24.06.24 в 15:00
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не..

публикувано на 24.06.24 в 14:00