Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Студено буче мечтаят за автобус

Снимка: Генади Вельов


Село Студено буче, община Монтана се намира на 4 км от областния център. Въпреки близостта си до големия град, до селото обществен транспорт липсва. Причината за това е лошото състояние на пътя. Най-краткото трасе между Видин и Монтана- по 50-километровия третокласен път Добри дол- Тополовец- Смирненски-Славотин- Доктор Йосифово- Монтана, минава и през Студено буче.

Настилката от Добри дол до с. Славотин е ремонтирана през миналата година. Остава да се довърши и 25-километровата отсечка от там до Монтана, по която в момента се работи, това каза за Радио ВИДИН кметът на селото Петър Александров:

"Според техниците по пътя има много пропадания, изкопава се на дълбочина 80 метра, наспива се с трошен камък, те си имат технологии, които изпълняват и заздравяват платното. Очаква се до края на тази година да бъдем и ние европейци. Като е разбит пътя, нямаме автобуси, събрали сме към 200 подписа да внесем в Общински съвет Монтана, да може да се отпусне сутрин, обед и вечер по една маршрутка до Студено буче и обратно."
Имаме и положително нещо във връзка с ремонта подменихме водопроводните тръби с нови, модерни такива, добави
Петър Александров:

"Сменихме 1500 метра от етернитовите тръби по главната улица с полиетиленови. 50 години поне това трасе няма да се пипа."


Хората в селото разказаха за неудобствата, причинени от ремонта на пътя, като се почне от невъзможността да се ходи по тротоарите, калта, локвите, с които е длъжно да се съобразяват в ежедневието си и до по-сериозните проблеми, свързани с транспорта:

"Нямаме превози до Монтана, нито лекар, нито автобуси с какво да ходим за лекарства...Път нямаме, много е лош, автобуси няма, болни хора, възрастни сме, пенсионери сме, няма с какво да ходим до болницата.. Ако не е един комшия, ние няма с какво да идем хапчетата да си вземем..."

Освен за жителите на с. Студено буче, ремонтът причинява неудобства и на хората от останалите населени места, засегнати по маршрута. През селото минава най-краткият път от Видин до Монтана, а това са два областни града, които и без това изпитват трудности при свързаността си. Пътят е предпочитан заради натоварения трафик по алтернативния маршрут- по международен път Е79, по който инцидентите не са рядкост. Затова за хората е важно пътят през Студено буче да се оправи- така пътуването до Монтана ще е по-кратко и по-спокойно.


БНР подкасти:

Вижте още

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50

Предосмомартенска „Музикална зона“: български песни с имена на жени

  В женския месец сме, в който има и празнични мартенски дни, следователно и по- малко работа, затова си заслужава да се поотпуснем и да се поглезим с нещо по-така – хем хубаво, хем женствено. Реших до края на женския месец март всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени, които се пеят на различни езици.    Днес,..

публикувано на 06.03.23 в 09:45

В „Музикална зона“ ще се возим без билет на „Трамвай № 5“

Контрольорите ще бъдем ние ;) Ще направим бърз контрол на култовата някога диско група “Трамвай №5”, за да разберем какво се случва днес с нейните членове. След много години на сцената  групата все още продължава да бъде обичана от феновете си и да препълва залите на съвместните си концерти. „Трамвай №5” и днес е в оригиналния си състав: Петко Петков,..

публикувано на 20.02.23 в 09:55

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. Тя е на 76 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото Sonny &..

публикувано на 30.01.23 в 09:55