Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Държавата иска да чуе младите

Снимка: Генади Вельов


Проблемите на Северозападния регион са много, но ситуацията с напускащите региона младежи определено е сред задълбочаващите се проблеми. Ярък пример е Видин, където много от завършилите училище се насочват към по-големите градове или чужбина. Някои от тях заминават, за да продължат образованието си, а след като завършат, повечето от тях не се завръщат. Така регионът ни страда от недостиг на млади хора, които са необходими, за да може града ни да се развива. С две думи - омагьосан кръг.

Как да бъде решен този проблем? Този въпрос бе в основата на проведената днес във Видин дискусия между младежи от региона и заместник министъра на младежта и спорта Ваня Колева. А изговореното по време на форума ще бъде използвано за изготвянето на Националната стратегия за младежта 2020-2030. 

Днес съм във Видин за да определим новите приоритети в младежката стратегия, смисълът ѝ е да бъде скъсена дистанцията между младежкия сектор и администрацията, каза Ваня Колева в началото на дискусията:

"За първи път има подобна практика, да обиколим цяла България и заедно с младите хора да определим, кои са стратегическите цели, които трябва да бъдат застъпени в новата стратегия. Те самите да кажат какво според тях е важно и какво трябва да е основно и трябва да бъде рамката на новата Националната стратегия."

Сред младежите, които присъстваха на форума бе и Антонина Лозанова, инициатор на благотворителни кампании. Тя сподели, че срещата е полезна за младите, защото гласът им може да бъде чут:

"Общо взето научихме за сайтове, на които можем да получим полезна и достъпна информация, относно младежки обмени, програми, стратегии за развитие и други. Стратегията, която ще се определи от 2020 г. важи за години напред, тоест много е важно да се направят промени за нещата, които не се случват както трябва, за да може нещата да се развиват по-добре. Младите трябва да разберат, че това, което правят има значение и има кой да го оцени."


Ето какво казаха и други от участници в дискусията за значението на подобен род срещи:

"Няма да се промени абсолютно нищо, колкото и да ни говорят, че ние може да променим нещо и това нещо няма да им се получи, както всичките неща до сега. Чуват ни за това, за което на тях им е изгодно... Да се обърне повече внимание на младежта, да се види какво може да се направи за училищата. Чува се гласа на младите и се знае какво трябва да се направи... Срещата беше доста полезна разбрахме какво се случва в града ни, какви спортни инвестиции ще има..."

За съжаление повечето от младежите вече са наясно, че няма да живеят във Видин в бъдеще. Остава да се надяваме, че Националната стратегия за младежта ще допринесе за това младите да останат в родния си край.
БНР подкасти:

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50