Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци представиха идея за кът за отдих в Ново село

4
Снимка: Светла Бондова

Доброволци от видинското село Ново село представиха пред местните жители идея за създаването на кът за отдих по брега на река Дунав. Те са участници в инициативата на сдружение "Фабрика за идеи"- "Предизвикателство за социална промяна". Екипът се състои от председателя на НЧ „Земеделец-1874“ Иван Базов, и учениците Евелина Ле и Петьо Самуилов, подкрепяни от своя ментор Йоана Милева от "Фабрика за идеи".


Тяхната мисия е наречена "Окото на лъва". 


"Не ви ли прилича географската карта на България на лъв – легнал, но готов за скок. Е там, където трябва да бъде окото на лъва  е кръгчето с надпис "Ново село", обясниха от екипа. 


Първоначалната идея е да се направи младежки кът в района на пристанището. Но в разговор с общинското ръководство и новоселяни от различни възрасти се избистря ново място – „Чупина фуния“. Това е вторият по големина подстъп към река Дунав, който се намира в един от оживените квартали на селото. Екипът представи подготовката и избора на идеята, предизвикателствата, които ги очакват и плановете за действие. Първият човек, който ги подкрепи бе Елка Дудулова, пенсионирана учителка, която е работила по създаването на проект за облагородяването на "Чупина фуния". Той не се е осъществил, но тя изложи идеите, които е трябвало да реализират преди години. Първото дарение от 20 лева дойде от Нели Еремиева – учител в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ново село, която не е новоселянка. Тя подкрепи своите ученици в екипа и обеща участие с доброволен труд, защото обича река Дунав. Подкрепа бе дадена от читалищното настоятелство и клуба на пенсионера в селото.


Защо екипът избира да създаде кът на река Дунав, разказа Петьо Самуилов, който е ученик в 11 клас на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ново село:


"Изборът стана след много срещи с новоселяни от различни възрасти. Река Дунав е емблематично място за Ново село, както и за всички крайдунавски селища, предполагам. Река Дунав е място за отдих, за срещи с приятели, за забавление. Място за къпане и плуване, за риболов и плажуване. За много новоселяни това са най-красивите спомени от детството, за прекрасни и безгрижни летни дни. За част от хората дунавският бряг е място за усамотение, радост за окото, място за размисъл покрай течащата река. Защото водата пречиства не само тялото, но и душата. Тези разговори ни помогнаха не само в избора на темата, но и на мястото, където да се осъществи мисията."


На 11 и 12 май в Пловдив младежите ще участват в идеен лагер и ще бъдат организирани групови кампании за набиране на средства за финансиране на мисията. Друг екип от доброволци работи в Иново, където искат изграждане на открита сцена на площада в населеното място. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 28 юни 2024 година

Обещание : До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен.  До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград, част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Президентът Румен Радев ще..

публикувано на 28.06.24 в 18:05

СУ "Иван Вазов" - Мездра спечели тазгодишното издание на Патриотичните игри в област Враца

Отборът на СУ „Иван Вазов“ - Мездра стана победител в шестото издание на Патриотичните игри в област Враца . Домакин на атрактивното състезание тази година беше Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра. Родолюбивата инициатива е част от Програмата за патриотично възпитание в област Враца, която се реализира ежегодно от 2012 г. насам под..

публикувано на 28.06.24 в 16:35

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера, 27 юни, към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума" . Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село Георги Дамяново, движещ се в посока от Монтана за Превала, навлиза в насрещната лента и се..

публикувано на 28.06.24 в 16:09

Възстановено е движението по околовръстния път на Видин

Възстановено е движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради пътен инцидент. 

публикувано на 28.06.24 в 16:01

Наградиха изявени ученици на видинската математическа гимназия

В последния учебен ден във видинската Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" наградиха ученици и учители за спортните им успехи и постижения на олимпиади и национални състезания. Всички те доказаха, че гимназията е лидер в образованието, спорта и обществените ангажименти на младите хора, каза в словото си Ваня Минева ,..

публикувано на 28.06.24 в 15:33

Временно е ограничено движението по околовръстния път на Видин

Временно е ограничено движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин, в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Трафикът  се осъществява по обходен маршрут през градската пътна мрежа на Видин. Тежкотоварните автомобили над 12 тона..

публикувано на 28.06.24 в 15:18

Обещание: До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен

До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград , част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова . Тя беше изслушана в Народното събрание за напредъка на строителството на пътя. "Имаме осигурено финансиране и..

публикувано на 28.06.24 в 15:16