Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Младите българи живеят до късна възраст с родителите си

Снимка: архив


Младите българи предпочитат да живеят в един дом с родителите си до по-късна възраст от тази на своите връстници в Европа. Това показва проучване на Евростат, където е посочено, че българинът напуска семейния дом на 29-30 години, докато средно в Европейския съюз, възрастта на младежите, напускащи родителското семейство, е била малко над 26 години. В държавите-членки съществуват значителни различия. Например най-рано напускат семейния дом младите в скандинавските страни, където това се случва на около 20-годишна възраст. 

Рискът от бедност е водещата причина за младите европейци да останат с родителите си или колкото по-богата е държавата, толкова по-рано младите напускат семейният дом, сочат данните на Евростат. България е една от най-бедните страни членки на ЕС. Ниските доходи на младите ни сънародници са причина за липсата на финансова възможност за закупуване на собствено жилище. Не е без значение и традиционно силната семейна връзка между деца и родители. 

Според видинчани, причините за по-дългото оставане в родния дом са основно финансови:

"Парите не стигат, повече разчитат на нас, ето аз имам 2 дъщери, 2-ма внука, заплатите не стигат. Те мечтаят да се отделят, не е удобно... Принудени от немотия, от безработица, има ли по-хубаво от това да живееш самостоятелно... Българите така сме свикнали- да си гледаме децата докато сме живи едва ли не... Хората трябва да са по-самостоятелни, за да може да си поемат собствения път. Не е като едно време по 6-7 човека в къщата, така е било."

Цветомир от Видин е от тези български младежи, които живеят самостоятелно, но въпреки това, разчита на родителите си, когато е необходимо и при възможност им ходи на гости:

"Апартаментите са безумно скъпи, може би затова младите остават с родителите си докато могат. Мога да кажа, че съм късметлия, понеже баба ми и дядо ми имат апартамент в града, а те си живеят на село. На 25 години реших да живея в апартамента им. Както се казва- стари с млади не трябва да живеят, понеже всеки си има своите претенции. Не може вече да си на 40 години примерно и да живееш с вашите, нужно е да създадеш семейство, това е свързано с жена и деца и няма как да се получи всички да живеят в едно жилище."

Веднага след като е завършил училище, Венелин напуска родния си град Видин и родителите си в заминава за столицата Той  споделя, че по този начин получава свобода да прави това, което желае, без да се съобразява с чуждото мнение:


"Като направих 18 години отидох в София. Реших да сменя града, обстановката- голям град. По празниците намирам време да си дойда и да се видя с нашите, както и с приятели. В ежедневните си нужди успявам да се справям сам. Свикнах да съм самостоятелен, но ако се наложи, мога да разчитам на моите родители."


Освен че са зависими от родителите си за подсигуряване на подслон, масово младите хора в България са и на финансовата им издръжка, сочи доклад за младежта, одобрен от правителството. Според мен, обаче, зависимостта от родителите не е полезна нито за едната, нито за другата страна. Младежите трябва отрано да се сблъскват с трудностите в живота, за да се научат как да се справят с различни проблеми. Колкото по-подготвени са те за самостоятелен живот, толкова по-добре ще е и за държавата.

БНР подкасти:

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50