Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вземат мерки за проблема със серовъглерода в "Химко"

Снимка: Радио ВИДИН


Властта взема всички мерки, за да предпази Враца от екологична катастрофа - това стана ясно на извънреден брифинг, свикан от областния управител Малина Николова и кмета Калин Каменов. На пресконференцията, която се проведе край бившия торов завод "Химко" стана ясно, че  ако собственикът на фирма "Камибо" не изкара съдържащите се на територията на предприятието 110 тона серовъглерод, е възможно да се стигне до оставката на депутата Станислав Попов, който е предишен собственик на "Камибо" и настоящ народен представител от партия ГЕРБ.


"Направихме по нареждане на министъра на околната среда и водите среща на 16 май, преди два дни, в Областна администрация Враца. Съвместно с всички директори на регионални структури, които имат отношение по въпроса. На срещата присъстваше управителя на "Камибу", който пое конкретни ангажименти, в най-бърз порядък да бъде изнесено веществото серовъглерод.", съобщи областният управител Малина Николова.


Кметът Калин Каменов припомни, че опасното вещество серовъглерод стои от над 20 години на територията на "Химко" и е ясно, че то няма да се използва:

"Решението се вижда вече какво е. То е: серовъглерода да бъде извозен оттук, да не съществува повече този проблем и темата да не се дискутира повече."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ваучерите за храна стават електронни

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От днешния, 1 юли, преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова ,..

обновено на 01.07.24 в 11:01

Вдигат параклис в болницата във Враца

Седем години след първата копка на параклис в двора на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца отново ще бъде направен опит за изграждането на молитвен дом. Намерението е на ръководството на областната болница. То е съгласувано с митрополията и Общината. Парите за изграждането на параклиса „Св. великомъченик и лечител Панталеймон“ ще дойдат от..

публикувано на 01.07.24 в 10:30

Влиза в сила таванът на надценката за три вида хляб

От днес, 1 юли, влиза в сила налагането на таван на търговската надценка от 15% на трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов. Това се случи в резултат на промени, които бяха одобрени през преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта. Таванът на търговската надценка от 15% бе гласуван в последния пленарен ден на 49-ото Народно събрание...

публикувано на 01.07.24 в 09:53

По-висока цена на тока от 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от днес - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

обновено на 01.07.24 в 09:47

Иновативни училища в Монтана представиха добри практики в обучението

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе 2-ро средно училище „Никола Вапцаров". Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Едно от иновативните учебни заведения е Второ средно училище, с множество осъществени идеи, свързани с материалната база и методите на..

публикувано на 01.07.24 в 09:20

Лятното кино в Белоградчик отваря врати с концерт

С голям концерт в Белоградчик официално ще бъде открито реновираното лятно кино. През месеца ще бъдатт излъчени 12 български филма,  каза кметът на общината Боян Минков: „Само след няколко дни, на 5 юли с голям концерт на група „Тангра" ние ще отбележим началото на лятното кино. Ще излъчим 12 български кинопродукции през месец юли. Група..

публикувано на 01.07.24 в 08:59
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33