Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Спасовден е- празнуват хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари

Снимка: БНР

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. В "Посоките на делника" се срещаме с представители на различните професии които празнуват днес. Цветарите раздават красота за весели, а и за тъжни поводи. Надали има човек, който не е влизал в цветарски магазин. Ухае магическо на различни аромати. Цветарят Сашо Стойков има малко магазинче в района на пазара и дори не знаеше, че има празник днес. 


"От седем години съм в този бизнес. Сам правя букетите. Научил съм се сам...Цветята са предимно от Холандия и Турция. Български са розите, но през лятото..."


Безспорно ежедневието на цветарите не е сиво, защото са заобиколени от толкова много пъстрота. Другият цветен магазин, който посетих, е в центъра на Видин. Въпреки дъждовното време, в пъстрия магазин ме посреща усмихната млада дама и веднага подхващаме разговор за работата и. Казва се Радостина Петкова и е убедена, че цветар не е само човек, който произвежда или продава цветя, а е човек, който обича красотата:

"...Обичам цветята. Карала съм курсове, за да се науча да правя букети...Трябва да имаш фантазия за да ги правиш... Кактусите ги купуват тийнейджърите...У дома също имам цветя. И на работа, и у дома, съм заобиколена от цветя...Пожелавам на всички да обичат цветята..."


Следващата ни дестинация във Видин е школа за шофьорски курсове, защото днес празнуват и шофьорите. С младия авто инструктор Александър Трифонов разговаряхме за шофьорите и курсовете:

"...Около 60 човека на година минават при нас...Сега интересът е насочен към камионите...Важното е на пътя да бъдем внимателни. Не трябва да се бърза. Автомобилът е средство да се придвижим от точка А до точка Б..."

Докато бях в школата една млада жена видимо развълнувана благодареше на инструкторите. Да беше взела книжка същият ден. То радостта от взимането на книжка е голяма, а пътя не е лесен. Ето какво сподели Василка:

"Много съм щастлива, че взех книжка. Дойдох от Германия да изкарам курсовете тук и  сега се връщам при съпруга ми и детето..."

На една млада дама Дебора пък и предстоеше кормуване и с нетърпение чака да вземе книжка.

"...Не е трудно. Аз и преди съм карала. Шофьорите във Видин карат много невнимателно, а трябва да са по- предпазливи..."

Днес празнуват и хотелиерите. Всеки от нас е бил в хотел, но зад цялата организация, която хич не е лесна, стоят много хора, а над тях е управителят. "Хотелът не е просто сграда, в която хора отсядат за по няколко дни. Това е жив организъм, чието сърце бие със сърцата на неговите служители, и като всеки жив организъм може да страда от смъртоносни болести" - пише Артър Хейли в книгата си "Хотел" и наистина е така. Таня Тошева е управител на елитен видински хотел вече 13 години и от нея научаваме как работи тази система:

"Много е важно подбора на персонал. Във Видин, и не само във Видин, е трудно, но аз успявам да събера работещ екип. Един управител се грижи не само за хотелската част, а и за ресторантската... Гостували са ни много известни личности. Не се държат надменно. Като обикновени клиенти са. Пожелавам си да дойде истинското лято, а на колегите успех..."


Хлебарите също празнуват днес. Има продукти, с които толкова сме свикнали, че ги приемаме като даденост и не се замисляме, че зад някои от тях се крие богата символика и дори митология. Един от тях е хлябът. Старите хора казват, че "никой не е по-голям от хляба", хляб не се изхвърля, а църквата го използва при причастие, тъй като е символ на плътта Христова. Тези примери показват огромното му символно значение. Но с хляба са свързани и редица други митове от доста по-практическо естество: че от него се дебелее, че съдържа много сол, че някои видове са „по-полезни” от други и дори, че вреден. Въпреки това хлябът си остава най-популярната храна. Милен Ангелов е хлебар и работи във фурна в района на пазара. Разказва ни за професията:

"Ставам рано. В 6.00 часа трябва хляба да се пече...Научил съм занаята при един приятел...Аз лично ям бял хляб. У дома не меся. Тук ми стига..."


Ангел Ангелов е приятел на Радио Видин и чест гост в предаването "Неделник". Той обича хляба. Качественият хляб. И благодарение на хлебната си къща учи много деца и възрастни да си приготвят хляб. Истински хляб.

"Професията на хлебаря е тежка и те трябва да празнуват не само на тази дата. Стават рано и работят при високи температури...От край време хляба е ценен за българина..."
- коментира Ангел.

"Те ти, булка, Спасовден!" - често използваме този израз, а откъде идва и с какво значение е натоварен- чуйте в звуковия файл.. 



 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са приоритетите пред Общините след Годишната среща на местните власти

Годишната среща на местните власти събра местните власти и институциите в общ диалог за преход към еврото, обсъждане и решения на предизвикателствата пред общините. Бюджети в евро, инвестиционните програми на общините, новото изчисление на такса "смет" по нов начин, безводието- тези и други теми бяха дискутирани на тридневния форум.  "Както и..

публикувано на 20.10.25 в 14:35

Долно Линево - красиво село на брега на Дунав

Днес гостуваме в село Долно Линево -  едно от малкото села в България, в което няма пустеещи къщи. Долно Линево се намира в община Лом, област Монтана. Селото е на брега на река Дунав, на 5 км източно от общинския център, а прекрасната природа и пленяващият изглед към реката са сред причините много хора да си купуват вили и къщи и да прекарват..

публикувано на 17.10.25 в 11:10
Георги Киряков

Георги Киряков: Пеевски протяга ръка към властта

Трус в политиката след изборите в Пазарджик.  ГЕРБ с остра реакция.  Бойко Борисов отправи предупреждение към партньорите и заговори за предсрочни избори.  Предстои ли нов формат, след като бившият премиер пожела преформатиране на властта?  Делян Пеевски от своя страна поиска официално да влезе в управлението на страната.  Политическото статукво..

публикувано на 16.10.25 в 10:00

Какво ядат децата ни в училище?

Точно месец измина от началото учебната година и отново на дневен ред излиза въпросът за качеството на храната, която се предлага на учениците в училищата. Това е тема, която засяга хиляди семейства ежедневно. Днес ще се опитаме за разберем повече за това какво реално стига до ученическите чинии. Спазват ли се изискванията за качеството на храната и..

публикувано на 15.10.25 в 11:53

Справя ли се кабинетът "Желязков"

Справя ли се кабинетът "Желязков" с управлението на страната? Имат ли основание критиките на опозицията към управляващите? Стабилна ли е коалицията? Решава ли проблемите на хората в Северозапада? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника". В момента основната политическа война в България e за геополитическата ѝ ориентация . Това заяви..

публикувано на 14.10.25 в 13:14

Как да направим българските общини по-добри места за живот

Годишната среща на местните власти- водещото събитие на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, се провежда в курортния комплекс Албена. Събитието е част от проявите, посветени на Деня на българската община. През тази година форумът се провежда от 12 до 14 октомври и преминава под мотото "Безкрайни възможности в..

публикувано на 13.10.25 в 14:27

Село Вирове съхранява българските традиции и дух

В първите дни на есента екипът на Радио Видин гостува на село  Вирове, което се намира  на 12 км от Монтана. До него има и редовен автобусен транспорт.  Наименованието на селото идва от река Вировска, а тя пък носи името си от многото вирове, които са се образували по нея.  Селото е заселено след 1882 г.  И днес..

публикувано на 10.10.25 в 12:00