Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Спасовден е- празнуват хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари

Снимка: БНР

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. В "Посоките на делника" се срещаме с представители на различните професии които празнуват днес. Цветарите раздават красота за весели, а и за тъжни поводи. Надали има човек, който не е влизал в цветарски магазин. Ухае магическо на различни аромати. Цветарят Сашо Стойков има малко магазинче в района на пазара и дори не знаеше, че има празник днес. 


"От седем години съм в този бизнес. Сам правя букетите. Научил съм се сам...Цветята са предимно от Холандия и Турция. Български са розите, но през лятото..."


Безспорно ежедневието на цветарите не е сиво, защото са заобиколени от толкова много пъстрота. Другият цветен магазин, който посетих, е в центъра на Видин. Въпреки дъждовното време, в пъстрия магазин ме посреща усмихната млада дама и веднага подхващаме разговор за работата и. Казва се Радостина Петкова и е убедена, че цветар не е само човек, който произвежда или продава цветя, а е човек, който обича красотата:

"...Обичам цветята. Карала съм курсове, за да се науча да правя букети...Трябва да имаш фантазия за да ги правиш... Кактусите ги купуват тийнейджърите...У дома също имам цветя. И на работа, и у дома, съм заобиколена от цветя...Пожелавам на всички да обичат цветята..."


Следващата ни дестинация във Видин е школа за шофьорски курсове, защото днес празнуват и шофьорите. С младия авто инструктор Александър Трифонов разговаряхме за шофьорите и курсовете:

"...Около 60 човека на година минават при нас...Сега интересът е насочен към камионите...Важното е на пътя да бъдем внимателни. Не трябва да се бърза. Автомобилът е средство да се придвижим от точка А до точка Б..."

Докато бях в школата една млада жена видимо развълнувана благодареше на инструкторите. Да беше взела книжка същият ден. То радостта от взимането на книжка е голяма, а пътя не е лесен. Ето какво сподели Василка:

"Много съм щастлива, че взех книжка. Дойдох от Германия да изкарам курсовете тук и  сега се връщам при съпруга ми и детето..."

На една млада дама Дебора пък и предстоеше кормуване и с нетърпение чака да вземе книжка.

"...Не е трудно. Аз и преди съм карала. Шофьорите във Видин карат много невнимателно, а трябва да са по- предпазливи..."

Днес празнуват и хотелиерите. Всеки от нас е бил в хотел, но зад цялата организация, която хич не е лесна, стоят много хора, а над тях е управителят. "Хотелът не е просто сграда, в която хора отсядат за по няколко дни. Това е жив организъм, чието сърце бие със сърцата на неговите служители, и като всеки жив организъм може да страда от смъртоносни болести" - пише Артър Хейли в книгата си "Хотел" и наистина е така. Таня Тошева е управител на елитен видински хотел вече 13 години и от нея научаваме как работи тази система:

"Много е важно подбора на персонал. Във Видин, и не само във Видин, е трудно, но аз успявам да събера работещ екип. Един управител се грижи не само за хотелската част, а и за ресторантската... Гостували са ни много известни личности. Не се държат надменно. Като обикновени клиенти са. Пожелавам си да дойде истинското лято, а на колегите успех..."


Хлебарите също празнуват днес. Има продукти, с които толкова сме свикнали, че ги приемаме като даденост и не се замисляме, че зад някои от тях се крие богата символика и дори митология. Един от тях е хлябът. Старите хора казват, че "никой не е по-голям от хляба", хляб не се изхвърля, а църквата го използва при причастие, тъй като е символ на плътта Христова. Тези примери показват огромното му символно значение. Но с хляба са свързани и редица други митове от доста по-практическо естество: че от него се дебелее, че съдържа много сол, че някои видове са „по-полезни” от други и дори, че вреден. Въпреки това хлябът си остава най-популярната храна. Милен Ангелов е хлебар и работи във фурна в района на пазара. Разказва ни за професията:

"Ставам рано. В 6.00 часа трябва хляба да се пече...Научил съм занаята при един приятел...Аз лично ям бял хляб. У дома не меся. Тук ми стига..."


Ангел Ангелов е приятел на Радио Видин и чест гост в предаването "Неделник". Той обича хляба. Качественият хляб. И благодарение на хлебната си къща учи много деца и възрастни да си приготвят хляб. Истински хляб.

"Професията на хлебаря е тежка и те трябва да празнуват не само на тази дата. Стават рано и работят при високи температури...От край време хляба е ценен за българина..."
- коментира Ангел.

"Те ти, булка, Спасовден!" - често използваме този израз, а откъде идва и с какво значение е натоварен- чуйте в звуковия файл.. 



 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Септемврийци очаква своя църковен храм

 Екипът на радио Видин гостува в село Септемврийци, община Димово. В България има още едно село с това име и то се намира в община Вълчедръм. В миналото селото е носило името Толовица и е било част от община Лом, но по време на социализма се преименува в Септемврийци, поради факта, че от селото има участници в Септемврийското въстание през 1923 и..

публикувано на 07.02.25 в 12:05

Граждански организации с призив към политиците за подкрепа на равенството между половете

Българска платформа към Европейско женско лоби отправи призив към политиците за подкрепа на равенството между половете. В отворено писмо до настоящото редовно правителство обръщат внимание на факта, че в състава на 105-ия кабинет има само една жена. Правят аналогия с периода 1947-1949 година, когато в управлението на страната има 23-ма..

публикувано на 06.02.25 в 12:57

Превръщат ли се в лукс "белите пари за черни дни"?

Според изследване на "Тренд" 73% от българите не спестяват, 90% не инвестират, а 84% разчитат единствено на доходите си от заплата и пенсия. Сънародниците ни не са големи оптимисти за тази година, като повечето от тях очакват стандартът им на живот да остане същия като миналата година. Това означава, че българите до голяма степен не..

публикувано на 05.02.25 в 10:45

Подходящ модел за България ли е президентската република?

Промяна на управленския модел в България - трайно решение на политическата криза или популизъм с користни цели ? На фона на поредицата от предсрочни избори и крехко управленско мнозинство, отново официално е лансирана идеята за смяна на парламентарната република с президентска.  На страната е нужен нов модел на управление и обществото ни трябва..

публикувано на 04.02.25 в 13:32

Кои са основните причини за катастрофите у нас

Алкохолът и наркотиците са главната причина за възникване на катастрофите в страната, показва анкета на Съюза на българските автомобилисти, проведена с шофьори през 2024 г. Анализът на данните от проучването е направен от доц. д-р Зорница Тоткова от Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките.  След..

публикувано на 03.02.25 в 11:05

Кметът на Флорентин: Искам да променя облика на селото към по-добро

  Село Флорентин е едно от петте населени места в община Ново село. Разположено е на брега на река Дунав. Хората тук се занимават с риболов, селско стопанство, лозарство и винопроизводство. Местните говорят на влашки език. Съхраняват влашки обичаи и традиции в песенния и танцов фолклор. Материалното културно наследство е най-вече в красивите и..

публикувано на 31.01.25 в 11:20

Ще се присъединим ли (и кога) към Еврозоната?

Присъединяването на България към Еврозоната е ключов приоритет на новото редовно правителство, по който се работи усилено и в тясна координация с партньорите от Европейската комисия. Това е потвърдил министър-председателят Росен Желязков на среща с българския еврокомисар Екатерина Захариева.  От думите на премиера, става ясно, че България ще..

публикувано на 30.01.25 в 10:00