Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 200 български медици са участвали в Корейската война, работейки в подземни болници

Това каза в "Другата истина" по Радио Видин Атанас Иванов от Българо-корейското дружество за приятелство.

"Северна Корея има много приятелски чувства към България, включително заради факта, че по време на Корейската война, там бяха пратени две наши медицински бригади, в които са включени едни от най-добрите ни лекари. Освен това, България е приела 500 деца със загинали родители, които са жители у нас от 1952 до 1960 година в Първомай и в Банкя. Имало е и около 250 корейски студенти, които са получили висшето си образование по това време у нас. Дори сегашният им посланик е учил Българска филология у нас и знае перфектно български..."

КНДР е образувана през 1948 година от съветската окупационна зона на Корейския полуостров, който до 1945 година е управляван от Японската империя. Политическите различия с Южна Корея, заемаща територията на американската окупационна зона, довеждат до напрежение на полуострова, което в крайна сметка прераства в пълномащабен конфликт през 1950 година. Корейската война довежда до смъртта на милиони хора и на практика задълбочава различията между двете държави. Тя формално приключва с примирие през 1953 година, но без официален мирен договор. Двете корейски държави дори са приети поотделно в ООН през 1991 година.
 
"Що се отнася до войната, тя започва през 1950 година и завършва през 1953 година. Завършва там, откъдето е започнала. Навремето през 1945 година Сталин и Рузвелт са разделили Корея не за да я разделят на две части, а заради една Заповед №1 за американските и съветските войски, кой докъде да разоръжава японските войски. В заповедта е посочен като граница 38 паралел, до него- съветските войски, а южно от него- американските. През 1948 година съветските войски напускат Северна Корея, а американските и до днес са там и затова се създадоха двете държави Корея...

Когато американците започват войната, Ким Ир Сен дава заповед на севернокорейските войски да навлязат в южнокорейска територия и това налага включването и на американските войски в конфликта. Стигат до 38 паралел и там  свършва войната. Така че, откъдето започват, там и свършват...

За нашите медицински бригади, които бяха пратени там по време на войната, аз написах и книгата "Българската интернационална помощ в Корейската война". Всяка бригада е била от около 90 човека, като около 45 от тях са били лекари. Другите са били медицински сестри, фелдшери, рентгенолози... Имало е дори един очен лекар, д-р Симеон Василев, чиято дъщеря е академик Петя Василева. Самите медицински бригади не са били на бойното поле, а на 100 км в тила. Работили са в специално изградена болница и интересното е, че тази болница е била под земята, заради бомбандировките.

Набирането на лекарите е било по линия на Българския Червения кръст, като са подбирани едни от най-добрите ни лекари. Не случайно след завръщането им, някои от тях правят блестяща кариера у нас.

Такива има и от Северозападна България. Например генерал- майор проф. д-р Иван Костов Копчев, заместник -ръководител на бригадата по лечебната част. Роден е на 3 ноември 1915 г. в оряховското село Бутан. През 1935 г. завършва гимназия във Враца, а през 1944 г. медицина в Софийския университет. Започва работа в Оряхово като гвардейски лекар, а от 1946 г. е ординатор в хирургичното отделение на Общовойсковата болница в София. Специализира в Чехословакия и започва работа във Военномедицинска академия, като достига до позицията началник на Катедрата по военнополева травматология. През 1949 г. отива да помага като лекар на гръцките комунистически партизани в планината Грамос. От 1952 до 1954 г. е хирург в медицинската бригада в Корея. Между 1961 и 1962 г. е хирург в Алжир, където се води война между местните алжирци и френската колониална власт. Защитава дисертация през 1959 г., а от 1964 г. е доцент и професор от 1966 г. От 1974 г. е главен травматолог на българската армия с чин генерал-майор от медицинската служба. Има над 120 научни публикации и съобщения. Умира на 10 април 1980 г. в София.

О.з. полковник д-р Георги Антонов Коцев, началник на административната част на бригадата, е роден на 10 септември 1925 година в Бяла Слатина, Врачанско.

Професор д-р Янаки Захариев Холевич, д-р на медицинските науки, хирург, началник на Военна болница и завеждащ отделение от страна на бригадата. За него знаем, че е бил някъде от Белоградчишкия край.

Доц. Иван Игнатов Андреев, началник на  началник на Военна болница и завеждащ отделение от страна на бригадата, роден на 17 август 1917 година в Михайловград, днешна Монтана.  

Проф. д-р Иван Исаев Иванов, началник на няколко аптеки в няколко болници, роден на 17 юли 1920 година в село Долна Вереница, Монтанско.  

О.з. полковник д-р Стоян Василев Владински,
хирург, началник на Военна болница от страна бригадата...

За съжаление, всички те вече са покойници, с изключение на една медицинска сестра, но и тя не е добре със здравето...

По принцип там винаги е имало по двама началници - по един българин и по един кореец, защото нашите специалисти не са знаели езика. Едната бригада наши лекари е била от 1952 до 19541 а другата от 1954 до 1956 година. По техни разкази знам, че местните силно са вярвали, че спечелването на тази война ще им донесе благоденствие.   

По време на войната столицата Пхенян е била напълно унищожена от бомбандировките. Ето защо още по време на войната се е наложило Ким Ир Сен да събере архитектите и да им каже да направят нов градоустройствен план.Днес Пхенян е съвсем нов град. Корейците пък са много съзнателен и дисциплиниран народ. И ако на някого му се възложи дадена задача, той знае, че "жив или мъртъв", както казваме ние, трябва да я изпълни. Хората там са много трудолюбиви и са си създали една образцова държава. Там действа един закон от 1974 година, с който са освободени от плащането на данъци. Иман и един друг закон от 1978 година според който пък всеки трудещ се и семейството му имат право на държавно безплатно обзаведено жилище..." 



Какви са порядките в Северна Корея, как е посрещнат на обикновено представление в театъра Ким Чен Ун, къде и как живеят хората в столицата и други интересни факти за Северна Корея и българската следа там, можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Nicor, David Guttenfelder/AP ; Forgemind ArchiMedia , Wikimedia Commons и Haaretz ;  Mega Construcciones
Korea Discovery и Laika ac  ; Mark Scott Johnson, Chris Price и Socialism Expo ;  Socialism Expo, Laika ac и Wikimapia
Nicor ; Mega Construcciones и Photographil ; Bjørn Christian Tørrissen


Като обществена медия и част от БНР, Радио ВИДИН е длъжно да отразява различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01
Владлен Александров, директор на Драматично-куклен театър - Враца

Владлен Александров: Искаме да правим театър за хората

Враца да се превърне в един от театралните центрове на България. С тази мечта Владлен Александров идва в града преди три месеца, когато е назначен за директор на драматично-кукления театър. Режисьорът с над 120 постановки в България, Република Северна Македония и Турция, заема директорския пост след продължил цяла година конкурс. Преди това дълго..

публикувано на 27.03.24 в 13:50