Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внимание- мотористи на пътя!

Снимка: Радио Видин

Със затоплянето на времето в интензивния трафик по пътищата на страната все по често се включват и любителите на свободния дух- мотористите. Засилени проверки на водачите на мотоциклети ще се провеждат през следващите дни, като ще се следи за нарушители, които умишлено крият регистрационните си номера, както и за използването на обезопасителни системи. Инспекциите са част от набелязаните мерки на Държавна агенция "Безопасност на движението" и Пътна полиция в началото на летния сезон. 
Предвид безопасността на мотористите трябва да отбележим, че този летен сезон започва тежко и още в началото му са отчетени 11 смъртни случаи на мотористи на пътя. Затова основен акцент на проверките ще бъде използването на обезопасителни системи, като каски и защитни екипировки за мотористите и хората, които возят. Станаха ли по-толерантни към мотористите останалите участници в движението- това попитахме Георги Георгиев, основател на видинския мотоклуб "Нордуест моторс", който има солиден опит по пътищата на страната и други държави:

"През последните години се забелязва тенденция към повишение на толерантността и засилен контрол, както от органите на КАТ, така и от хората. Летният сезон е сезон, при който има изключително засилена активност на хората, които управляват двуколесни МПС. Една малка грешка или недоглеждане води до много тежки последствия"- обясни Георги Георгиев

Мотористите са сред най-уязвимите групи участници в движението по пътищата. Толерантни ли са обаче те и спазват ли ограниченията за скоростта, особено в населените места- това попитахме видински шофьори:

"Мотористите са си били винаги мотористи и не се съобразяват с никой. Те карат много рисково ... Що се отнася до шофьорите на леките автомобили мисля, че те са абсолютно стриктни към мотористите на пътя"- коментираха видинчани. 

Със стартиращите проверки на водачите на мотоциклети се цели да бъдат установени системните нарушители, защото това също е част от проблема и има остра нужда от повече толерантност на пътя, допълват още от Държавна агенция "Безопасност на движението". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50