Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко време работим и достатъчно ли почиваме

Снимка: Радио Видин

Анализи, изготвени от експертите на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ показват, че близо 40% от работещите у нас хора, полагат извънреден труд, без това да им се заплаща или компенсира. Проверки на Главната инспекция по труда сочат масово разпространение на сумираното изчисляване на работното време в материалните сектори. Това води до заобикаляне на норми, свързани с ограничаването и отчитането на извънредния труд, нарушаване на общите изисквания за междуседмичната почивка и правата на определени групи работници. Липсата на достатъчна правна регулация при този нетипичен начин на отчитане на работното време го е превърнала в инструмент за организация на работното време и в "универсална" врата, чрез която "законно", се заобикалят режими, свързани с организацията на работното време, почивките, полагането на извънреден труд и неговото заплащане, нарушаване на стандартите за организация на личния и връзката му с трудовия живот на хората. В България 41% от работниците казват, че работното време не съответства на семейните им и социални ангажименти. Данните бяха представен на дискусия, организирана от КНСБ на тема "Работно време, извънреден труд и сумирано изчисляване на работното време. Работно време и време, посветено на личния живот и семейството". На какво се дължи този висок процент на заетост ? Потърсихме Вероника Ценова, експерт към Регионалният съвет на синдиката във Враца.

"Работното време и времето, посветено на личния живот и семейството е твърде дебалансирано при нас в България. Времето е нещо, изключително ценно, както отбеляза и нашият президент Пламен Димитров. От твърде много време цената на нощния труд е обидно ниска- 25 стотинки на час е абсолютно нищо. Имао предложение от страна на КНСБ тя да стане поне 1 лев, защото знаем много добре, че хората, които са обвързани с нощния труд като лекари, полицаи и пожарникари са хората, които осигуряват нашето спокойствие."- коментира Вероника Ценова.

Времето все не ни достига. В днешния динамичен свят границите между работа и работно място се размиват, смятат от Синдиката. Въпросът с дигиталния труд и работата през платформи остава висящ във въздуха и все по-неясен, каза на форума президентът на КНСБ Пламен Димитров. Какво е работното време на видинчани? Полагат ли извънреден труд и как им се заплаща. Имат ли време работещите за личен живот? Отговорите на тези въпроси потърси в анкетата Йорданка Петрова:

"Естествено, че ми се налага да работя извънредно- ако има някакви срокове да се спазват. При нас този труд се заплаща, но аз по принцип не съм доволна от заплащането изобщо. Все пак като ни обръщат внимание, че полагаме извънреден труд и го оценяват това пак е някакъв фактор ... Аз съм държавен служител и извънредния труд ми се заплаща. Нямам, обаче никакво време за личен живот и социални контакти."- споделиха видинчани.

В петък служители на МВР протестираха на професионалния си празник и настояха за увеличение на нощния труд. Протестът им бе подкрепен от от Конфедерацията на труда "Подкрепа" и Българския лекарски съюз. Сега полицаите получават по 25 стотинки на час, когато имат нощни смени, полагат и извънреден труд. За смените и работното време на органите на реда разговаряхме с Емилиян Недялков, областен председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР във Видин. 

"В момента се работи с Конфедерацията на труда "Подкрепа", с Българския лекарски съюз, както и със синдикалната организация на специалистите по здравни грижи, тъй като това са хората, засегнати най- много от нощния труд. Определена е минимална цена на нощния труд и ние засега, в рамките на МВР не можем да се преборим без да излизаме на протест явно, а само с разговори. Извънредният труд в определени сфери има допустими граници, в които той може да се положи."- обясни Емилиян Недялков. Полицаите нямат претенции към неговия начин за плащане в системата.

Медицинските сестри, които работят в болниците, също полагат нощен труд. От 4 месеца специалистите по здравни грижи от видинската болница протестират с искане за достойно заплащане на положения труд. Два поредни дни имаше организирани протести на граждани, които се обявиха за запазване на отделенията в здравното заведение. На тези протести присъстваха и медицински специалисти:

"Нощният труд ни е платен по 50 стотинки на час, то е просто подигравка с нашия труд. Ние искаме увеличение по принцип на нашия труд, защото както през нощта, така и през деня се работи ... Как да сме доволни. Знаете ли как в интензивен сектор се изкарва едно нощно дежурство? Нощно време си сам и трябва да реагираш на момента, много ни е трудно ... Няма особен наплив да работят при такива условия, наистина е изключително унизително."- коментираха медици от Видин.

Българите са най-неудовлетворени от работното си време и баланса между лично и служебно време, в сравнение с другите нации в Европейския съюз. Това стана ясно още от изследването на КНСБ за работното време.  Ще бъде ли в крайна сметка организирано по- добре работното време, отпуските и почивките на трудещите си в България- предстои да разберем.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42