Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лейди Гергана" - историята на една видинчанка

Автор:
2
Снимка: Радио ВИДИН

Днес ви срещаме с авторката на емблематичната, диалектна северозапазна книга "Лейди Гергана" - Цветелина Цветкова от Видин. Историята на Цвети става известна, чрез литературната инициатива "Пощенска кутия за приказки".

Пощенска кутия за приказки е за любители на късия разказ, които изпращат писма по зададена тема. Десет от историите се селектират и прочитат на живо. С текст може да участва всеки, като единственото изискване към авторите е да се вместят в три страници.

И така историята на Цветелина става от точно тези "ТОП 10"  и хората наистина я харесват... Затова и решава да напише книгата.


В книгата разказва за една кметска дъщеря - Гергана, която се жени за англичанин и се превръща в "Лейди Гергана". Тя не говори като другите жени. Нито се държи като такава. Но пък е забавна, работлива, мила и сърцата. Тя е Лейди Гергана и е от Северозападна България, това са само част от откъсите в книгата на Цветелина. 



Защо авторката нарича героинята в книгата Гергана "кметска" и какво я накара да напише книга на северозападен диалект?



"Историята за диалектната книга и Гергана се зароди миналата година през месец май. Поредната тема беше пусната от ''Пощенската кутия за приказки" за Гергьовден и беше "Гошо". Много време се чудех какво да го правя този "Гошо" и както си бяхме на гости при приятели в Монтана, чух пред магазина разговора и диалекта на двама мъже и веднага реших, че би било забавно, така написах разказ на диалектен северозападен, хората я харесаха и превъплатих себе си и  голяма част от моите приятели точно в образа на Гергана. Смятам, че много истории от книгата написах точно заради случки от живота ми, в които съм участвала или ставала свидетел. Езика и диалекта са ми доста познати, въпреки че не живея тук вече толкова време, дори с моите приятели се шегувам е с изрази като "Дживгар кюца барабинци на дирек" и питаме хората знаят ли какво означава. Харесва ми, че написах книгата точно така." - каза Цветелина Цветкова.



СнимкаИ така след познатите или не чак толкова .. думи имаме и цяла книга. Премиерата и бе миналият месец с един много специален дрескод- "дами в булчински рокли", което не е случайно, разказа Цветелина Цветкова:



"Дрескода се появи, заради емблематичната сватба в книгата между нашата Гергана "кметска" и човекът от английско потекло и всъщност превръщането на героинята в Лейди Гергана... Книгата показва точно как един човек като нашия герой отива в северозападно селце и се превръща в един от нас." -
допълни Цвети.



Цветелина Цветкова ще присъства и предоставя книгата си на видинското събитие "На базар сме! В парка" утре от 10 часа пред БиблиоПощата.

Повече от разговора ни с Цветелина Цветкова може да чуете на звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.  Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския..

публикувано на 23.05.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Тестове на сирените за предупреждение разтревожиха жители на Видин

Тестове на сирените (сигналите) за ранно предупреждение и оповестяване на населението внесоха смут в някои граждани на Видин. Според Десислава Василева те не са били публично оповестени и това е породило известни притеснения както в нея, така и в други жители на Видин, които изразяват своето възмущение под нейна публикация в социалните..

публикувано на 23.05.24 в 10:16