Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евстати Петков: В Тияновци всички доброволно умъртвиха домашните си свине заради чумата

8
Снимка: Радио Видин

Това обясни за Радио Видин кметският наместник на село Тияновци, Евстати Петков. С решение на Централния епизоотичен съвет от 29 юли, са приети указания за прилагане на спешни мерки за овладяване на епизоотичната обстановка за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Определена бе 20- километровата санитарна зона около Снимкаиндустриалните свинеферми в село Новоселци и град Дунавци. В нея бе указано да се преустанови отглеждането на свине в обекти тип "заден двор". В тази зона от община Брегово попадат селата Калина, Гъмзово, Делейна и Тияновци.

"Всички прасета в Тияновци вече са изклани и прибрани по фризерите. При нас са регистрирани 7 човека, които отглеждаха общо 9 прасета в селото. Аз също имах две, секретарката от читалището също две, останалите- по едно. В селото няма жители, които да са отглеждали прасета без да са регистрирани в кметството. Умъртвихме животните веднага след издадената заповед от областния управител на Видин доброволно, без да се противопоставяме. Никой не е питал защо трябва да ги заколим, ще дойде ли ветеринарен специалист да провери имат ли вируси, ще ни компенсират ли... Имахме среща в Община Брегово с Снимкадиректора на Регионалната дирекция на БАБХ, иначе в селото никой не е идвал. Заповедта си е заповед и всички доброволно заклаха прасетата си... Би трябвало сега някой да дойде и да осъществи някаква проверка по изпълнението на заповедта, защото никой не дава пари даром. Ако изобщо бъдат дадени някакви пари. Трябва да има проверка, но не знам кога, защото никой не ни се е обадил."  

"Заклахме прасето си веднага, щом кмета оповести заповедта за доброволното им умъртвяване. Иначе никой не ни е предупредил, че трябва да ги регистрираме и да им сложат ушна марка", коментираха проблема и жители на селото.

Снимка"От години ветеринарните лекари не идват в селото. Чух по телевизията, че хората предлагат да бъдат компенсирани всички, независимо дали са регистрирали или не свинете си. Аз също мисля, че така е редно. Защото всеки е могъл да си регистрира животното, стига да е знаел, че трябва да го направи... По- напред тук минаваха ветеринарни лекари и ни казваха какво да правим, сега обаче никой не идва. Вече никой не го интересува дали имаш прасе или не. Животът тук като че ли тече малко така- на самотек. И къде да идем ние сега да питаме какво да правим... В селото имахме около 10 прасета и всичките вече са заклани. Не сме се съпротивлявали. Щом кметът ни е казал, значи така трябва. А и по телевизията следим какво става. Тук проби не са взимани от прасетата, че да ни кажат болни ли са или не. А трябваше да дойдат. Трябваше да дойдат, за да видят има ли я Снимкачумата в селото, или не. А те направо ни казаха да колим, защото сме в 20-километровата зона... Можеха да дойдат до селото, ако не при хората, то поне при кметския наместник, защото той има списък с това, кой колко прасета има. И сега вместо ние да ходим и да питаме- ще ни давате ли нещо като компенсация, че сме ги заклали, трябваше те да ни информират предварително. Но, както казах- никой не го интересува нищо. Ние сме изпълнителни хора, но искаме и на нас да ни се обръща по-голямо внимание..."  

Що се отнася до живота в селото, той тече мирно и спокойно, категорични са жителите му.

Снимка"Тук нямаме кражби, нямаме и хора от криминалния контингент, които да тормозят населението", допълни и кметския наместник.

"Лошото е, че живеем в бедна община и няма пари за нищо. Самият аз върша доста неща, които дори не съм предполагал, че ще ми се наложат- събирам парите за хляба, който ни карат, разнасям пенсиите на по-възрастните жители, белосвам, боядисвам, кося трева и какво ли още не. Да си кметски наместник в малко бедно село никак не е лесно. Преди да заема тази длъжност никога не съм предполагал, че ще изпълнявам функциите и на общ работник, но какво да се прави..
."

Целите интервюта с кметския наместник и жители на село Тияновци- в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10